Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

CJ1A Tovija (granatowe padło)

Modele produkowane na przełomie 1995 - 2003 roku.

Re: CJ1A 1.3 GL Tovija

Postprzez mani4c » środa, 22 lut 2012, 00:04

O jaaaaaaaaa... Ale NGK Made in Japan! Toż to szroty, a nie legendarne NGK. :O Założysz Denso i coś czuję, że przestaniesz marudzić. Zaczniesz za to instalować dokładki, progi i spoiler. ;-)
Co do kompresji - miałem rację. Teraz tylko niech potwierdzą się świece. Dla pewności, zmieniłbym jeszcze te nieszczęsne kabelki NGK...

NGK - Niezłe Gówno K__U__R__*__A
Big things have small beginnings...
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Sport Edition

Postprzez Kleju » środa, 22 lut 2012, 07:35

mani4c napisał(a):O jaaaaaaaaa... Ale NGK Made in Japan! Toż to szroty, a nie legendarne NGK. :O Założysz Denso i coś czuję, że przestaniesz marudzić. Zaczniesz za to instalować dokładki, progi i spoiler. ;-)
Co do kompresji - miałem rację. Teraz tylko niech potwierdzą się świece. Dla pewności, zmieniłbym jeszcze te nieszczęsne kabelki NGK...

Nie uogólniajmy tak ;) Że wszystkie NGK to gów.. itp ;) To tak jakby powiedzieć, że wszystkie colty to szroty, bo mi się np mój cały czas psuje... Jak się trafiło, tak się ma... Widocznie Tov trafił na podróbki i tyle. Już kiedyś pisałem że takie rzeczy, nawet oleje nie warto kupować na allegro, czy w sklepach motoryzacyjnych bo tam pierwsze trafiają podróbki. Czasem może się okazać, że ta świece za 5zł mniej, narobi więcej szkód, niż ta nasza oszczędność.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Pexu » środa, 22 lut 2012, 07:39

mani4c napisał(a):O jaaaaaaaaa... Ale NGK Made in Japan! Toż to szroty, a nie legendarne NGK. :O Założysz Denso i coś czuję, że przestaniesz marudzić. Zaczniesz za to instalować dokładki, progi i spoiler. ;-)

Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Mam świece i kable NGK i wszystko burczy aż przyjemnie.
Zastanawiam się, skąd Wy je kupujecie? TOV, z Allegro?
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez Tovija » środa, 22 lut 2012, 08:03

Ja je kupiłem rok temu przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą w sklepie motoryzacyjnym... widocznie sprzedawca sam nawet nie wie, ze ma podróby :/
Nie kupuję nigdy przez allegro, jedyny wyjątek stanowią czesci uzywane oraz olej ktory kupuje u sprzedawcy ktory widnieje na stronie internetowej valvoline jako certyfikowany przedstawiciel valvo. Pozatym umiem rozroznic podrabiane valvo od ori na szczescie :) Ale z tymi ngk to sięnie spodziewalem... wyobrazacie sobie zdziwienie na mojej twarzy jak ujebala mi sie ta ceramika ? ;d
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez Tovija » środa, 22 lut 2012, 16:28

Denso wsadzone - dalej nic :lol:
Porażka ten mój Colt na całej linii :lol:
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez ślepy » środa, 22 lut 2012, 16:35

podmień z kimś kable
Mitsu Colt 1.6 16V GLXi - 12.2007-09.2010 sprzedany
Renault Laguna Grandtour 1.9 dTi Concorde - 09.2010-08.2011 sprzedana
Fiat Bravo 1.6 16V - 08.2011-11.2011 szkoda całkowita
Comeback Colt 1.6 16V GLXi :) -11.2011 -
posty napisane pod wpływem, sie nie licza ;)
ślepy
Moderator
Moderator

Auto: Czarny parch

Postprzez Tovija » środa, 22 lut 2012, 17:08

ślepy napisał(a):podmień z kimś kable

kiedy ja właśnie rok temu wymieniałem kable na NGK z tego właśnie powodu ;d ze sie dzialo to co sie dalej dzieje ;d
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez Tekaj » środa, 22 lut 2012, 19:50

A wtryski Ci nie przerywają?
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ1A

Postprzez mystek » czwartek, 23 lut 2012, 00:03

Tov, obiecałeś, że po wymianie świec go zostawisz w spokoju!! Tak też zrób i ciesz się nim :)
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tovija » czwartek, 23 lut 2012, 08:58

mystek napisał(a):Tov, obiecałeś, że po wymianie świec go zostawisz w spokoju!! Tak też zrób i ciesz się nim :)

racja szczam już na to, bo ile mozna dupcyć się z jedną rzeczą.
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez Tovija » czwartek, 23 lut 2012, 10:51

Doedukowałem się i chyba już wiem w czym rzecz.
Kompresja winna wynosić maksymalnie do 12,2 bara w 4g13. U mnie na zimnym wynosi 14 barów I TU WLASNIE TKWI problem... zakład wykonujący szlif płaszczyzny chyba za mocno "skrócił" głowicę czego efektem jest ta wysoka kompresja? Co za tym idzie silnik musi znosic mocniejsze naprężenia do których konstrukcyjnie nie jest przygotowany. Stąd te trzęsienie budą, opór przy wciskaniu gazu i ostatnio na dodatek takie głuche stukanie (spalanie stukowe chyba) na rozgrzewającym się silniku. W coltach jest czujnik spalania stukowego, jak sprawdzić, czy alarmuje on o wystąpieniu takiego wlasnie spalania ?
(zmostkowałem łącze diagnostyczne i ani na samym zapłonie ani po uruchomieniu silnika nie wyskakuje mi żaden błąd)

P.S. Jednak 4g13 nie posiada czujnika spalania stukowego :/ żenada... (według manuala detonator sensor dotyczy tylko silnika 4g92)
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez Tovija » czwartek, 23 lut 2012, 12:04

Właśnie znalazlem zdjęcia sprzed roku jak wykręcałęm świece. Wyczytałem, że jednym z objawów spalania stukowego jest biały nalot na elektrodach świecy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez Kleju » czwartek, 23 lut 2012, 15:48

Dobrze wypalone są. Sprawdź tylko przerwy między elektrodą. Powinno być około 0,8. Każda odchyłka będzie skutkowała gorszym odpaleniem i ogólną pracą silnika.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Tekaj » czwartek, 23 lut 2012, 15:56

Skoro uważasz, że masz za wysoką kompresję, to może spróbuj zmniejszyć wyprzedzenie zapłonu (dla testu). :)
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ1A

Postprzez adamovicius » piątek, 24 lut 2012, 18:00

Z tego co wiem to przerwa ma wynosic 1,1mm i jeżeli kupiłes odpowiednie swiece to maja juz taka przerwe ustatwiona fabrycznie i nie ma co kombinowac.
Obrazek
By null at 2012-05-21
CA1A 1993r 29.02.2008-17.07.2011-został w rodzinie
CJ4A 2000r 16.07.2011-??
adamovicius
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Tovija » piątek, 24 lut 2012, 18:08

adamovicius napisał(a):Z tego co wiem to przerwa ma wynosic 1,1mm i jeżeli kupiłes odpowiednie swiece to maja juz taka przerwe ustatwiona fabrycznie i nie ma co kombinowac.

No właśnie tyle mi też dzisiaj wyszło na miarce, ale siedziałem cicho bo nie wiedzialem czy mam nieprawidlowe swiece czy ki czuj ?
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez ślepy » piątek, 24 lut 2012, 20:56

chyba musisz napisać do archiwum x,bo ja juz tego nie ogarniam :hyhy:
Mitsu Colt 1.6 16V GLXi - 12.2007-09.2010 sprzedany
Renault Laguna Grandtour 1.9 dTi Concorde - 09.2010-08.2011 sprzedana
Fiat Bravo 1.6 16V - 08.2011-11.2011 szkoda całkowita
Comeback Colt 1.6 16V GLXi :) -11.2011 -
posty napisane pod wpływem, sie nie licza ;)
ślepy
Moderator
Moderator

Auto: Czarny parch

Postprzez Tovija » czwartek, 1 mar 2012, 20:08

Pamiętacie tajemnicze stuki o ktorych pisalem kiedys ?
Pojawił mi się niedawno lekki luz na kole przednim lewym, więc dzisiaj po pracy znowu podjechalem na stację. Trafiłem znowu na sympatycznego starszego Pana z ktorym gadalem rok temu. Znowu przetrzepany caly przedni zawias - nigdzie nawet najmniejszego luzu, ani na drazkach ani koncowkach ani sworzniach ani na stabilizatorach - IGŁA STAN.
Otwarlismy maskę i facet powiedz mi zebym zaczal naciskać colta w dół, okazalo sie ze jest luz na lozyskach amortyzatorów - ot sprawa się wyjaśniła i stąd te puki na dziurskach i lezacym policjancie :P Luz również jest na całym mcphersonie - lekki ale jest. Więc szczam na to bo ponoc sprawa nie grozna lecz wkurzajaca ;)
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez mani4c » czwartek, 1 mar 2012, 20:47

Tovija napisał(a):Pamiętacie tajemnicze stuki o ktorych pisalem kiedys ?
Pojawił mi się niedawno lekki luz na kole przednim lewym, więc dzisiaj po pracy znowu podjechalem na stację. Trafiłem znowu na sympatycznego starszego Pana z ktorym gadalem rok temu. Znowu przetrzepany caly przedni zawias - nigdzie nawet najmniejszego luzu, ani na drazkach ani koncowkach ani sworzniach ani na stabilizatorach - IGŁA STAN.
Otwarlismy maskę i facet powiedz mi zebym zaczal naciskać colta w dół, okazalo sie ze jest luz na lozyskach amortyzatorów - ot sprawa się wyjaśniła i stąd te puki na dziurskach i lezacym policjancie :P Luz również jest na całym mcphersonie - lekki ale jest. Więc szczam na to bo ponoc sprawa nie grozna lecz wkurzajaca ;)

Boże jak ja się cieszę, że z zawiasu u mnie to stuki mam tylko pod deszczu z od tyłu. W takim razie nie pozostaje nic innego jak kupić nowe łożyska KYB. Szkoda, że są one relatywnie drogie - ale z drugiej strony będziesz miał też całe nowe mocowanie górnej części kolumny. Czyli przetrzyma Ci to już raczej dożywotnio. ;)
Musisz wymieniać obie poduchy czy wystarczy jedna?
Big things have small beginnings...
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Sport Edition

Postprzez Tovija » czwartek, 1 mar 2012, 20:57

mani4c napisał(a):
Tovija napisał(a):Pamiętacie tajemnicze stuki o ktorych pisalem kiedys ?

Boże jak ja się cieszę, że z zawiasu u mnie to stuki mam tylko pod deszczu z od tyłu. W takim razie nie pozostaje nic innego jak kupić nowe łożyska KYB. Szkoda, że są one relatywnie drogie - ale z drugiej strony będziesz miał też całe nowe mocowanie górnej części kolumny. Czyli przetrzyma Ci to już raczej dożywotnio. ;)
Musisz wymieniać obie poduchy czy wystarczy jedna?

w sumie nie wiem czy to robic... nie jest to nic groznego tylko po prostu bedzie sobie od czasu do czasu pukać... wiec moze kiedys z nudow to wymienie ale narazie nie ma sensu, chyba ze ede zakladal te moje springi progresywne :) to wtedy wymienie od razu poduchy skoro mc pherson bedzie juz wyciagniety :P nie wiem obaczy sie... w najblizszym czasie montaz bodykitu, w tym miesiacu juz winien byc zalozony na cejotce :)
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ4A