Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

CJ1 by mani4c -> work in progress

Auta, które zostały sprzedane, zezłomowane.

Postprzez misiekwwl » piątek, 3 wrz 2010, 21:42

mani4c napisał(a):Zapłaciłem za całą operację 80 PLN.

ja za wahacze stabilizatory klocki i jakieś tam pierdoły zapłaciłem 1000 zł ale do maximy ;-)

muszę przyznac że są dobrze są dobrze zaopatrzeni ;-)
nawet do maximy mieli klocki na stanie co w każdym sklepie w okolicy to tylko na zamówienie :-/
>>MISIEKWWL<<

Mowa jest srebrem, a milczenie owiec :P
Obrazek
misiekwwl
Moderator
Moderator

Postprzez mani4c » wtorek, 16 lis 2010, 13:17

A teraz jadę odebrać Colta z AutoTW przy Puławskiej... :D Auto oddałem w ciemno, nic nie mówiłem co jest do zrobienia, celowo, żeby przekonać się czy handlować, czy jeździć dalej i odkładać kolejne tysiaki na coś naprawdę fajnego:

Telefon sprzed chwili - zrobione:
- kompletny rozrząd (Mitsuboshi) - bo nie wyglądał już za dobrze (w moich rękach Misio przejechał 60 tys. KM i od kupna nie ingerowałem w auto od strony silnika)
- paski (Mitsubushi) - piszczały na zimnie/wilgotności
- regulacja zaworów - chciałem w myślach by je uciszyli i uciszyli je:) (postukiwały - brak regulacji od ponad 80 tys. KM!)
- uszczelka pokrywy zaworów
- żaróweczki w środku:)) - miałem nadzieję, że zrobią i zrobili
- kontrola wszystkie co się dało.

Reszta podobno w świetnym stanie (kompresja, świece, szczelność silnika, hamulce, zawieszenie, układ kierowniczy itp.)..., nic tylko jeździć. Skoro tak AutoTW mówi, to musi być prawda. Jadę z 790 PLNami właśnie opłacić usługę, która trwała mniej niż 24 godziny. :D

Opiszę jak wrócę, jak Misiek zareagował na regulacje AutoTW. :D

EDIT:
No i po bólu. :)
Misiek zyskał - wszystko tak jak powyżej, plus:
- regulacja naciągu linki hamulca ręcznego,
- regulacja sprzęgła (teraz można po prostu sterować biegami jak w automacie),
- wymiana żarówki świateł postojowych (lewy przód),
- dodano spinkę plastiku nadkola prawy przód (nie było), wymieniono uszczelniacze wału i czegoś tam jeszcze, co znajduje się w okół rozrządu.
- kompletny przegląd hamulcy + odpowietrznienie układu
- przegląd płynu chłodniczego pod kątem szczelności
- sprawdzono uszczelniacze zaworowe
- poziom kompresji na cylindrach
- sprawdzono kolektor
- przeczyszczono przepustnicę, kopułkę, palec rozdzielacza
- obczyszczeniu uległy tylne bębny
- regulacja linek zmiany biegów (?)

Efekty?
Cicha, idealnie równa praca silnika. Samochód nie szarpie, świetnie, jednostajnie przyspiesza. Bieg 1 - nie ma efektu szaprania, podobnie bieg 2 - można sobie płynnie jechać przy 2 tys. obrotów... Przy przyspieszaniu odczuwalny była u mnie 0.5 sekundowa przywiesza między 2700-3000 RPM, teraz tego nie ma. Hamulce reagują na najsłabsze nawet dotknięcie. Zmiany biegów są teraz bardzo płynne, nie ma szarpania itp. Aż się zdziwiłem... :)))
Pan Frączek generalnie stwierdził, że nie musiałem przyjeżdżać, wystarczyło paski napiąć i jedynie zrobić czyszczenia i regulacje. Był relatywnie zdziwiony dobrym stanem technicznym samochodu i nie chciał za bardzo wierzyć, że np. świece mają więcej niż 60 tys. km itp. Dowiedziałem się kilka ciekawych rzeczy i poznałem historię AutoTW.
Zapłaciłem 800 PLN, z czego 10 zł reszty postanowiłem przeznaczyć na rozwój serwisu. Hyhy... :) Generalnie MOCNO POLECAM. To nie są amatorzy, tylko inteligentni ludzie z 20 letnim doświadczeniem w Mitsubishi. Tutaj nie ma czegoś takiego jak 'szef', bo szef to prowadzi interes i jest wykwalifikowanym mechanikiem. ;))

Oki to tyle ode mnie w moim kwartalnym wpisie nt. mojego CJ1.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 lis 2010, 16:19 przez mani4c, łącznie edytowano 1 raz
Big things have small beginnings...
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Sport Edition

Postprzez Pexu » wtorek, 16 lis 2010, 17:20

mani4c, pogratulować :)
teraz możesz się w pełni cieszyć z jazdy Misiem :)
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez tresorex » wtorek, 16 lis 2010, 17:28

mani4c napisał(a):- regulacja linek zmiany biegów (?)

w colcie są nieregulowalne z tego co wiem
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez mani4c » wtorek, 16 lis 2010, 17:56

tresorex napisał(a):
mani4c napisał(a):- regulacja linek zmiany biegów (?)

w colcie są nieregulowalne z tego co wiem

Bardzo możliwe, ale mój lokalny warsztat robiąc mi mocowanie linek przy skrzyni (znana przypadłość CJotek) podobno coś źle skręcił. W związku z tym być może chodziło o poprawienie, a nie regulację. W każdym razie na lewarku nie czuję obecnie żadnych oporów. Żałuję, że tak długo nosiłem się z odwiedzeniem AutoTW. Na początku próbowałem się skumać z Mareckim, ale ten wyjechał na urlop tak ze 2 miesiące temu i u mnie temat zaworów ucichł i dałem sobie spokój. Od tych smutnych wilgotnych dni zaczęły mi piszczeć paseczki i postanowiłem coś z nimi zrobić. Jako, że nie wymieniałem żadnych części osprzętu od kupna auta, nie dotykałem też rozrządu postanowiłem zrobić i to. 2 late temu uwierzyłem na słowo handlarzowi, że auto zyskało wiele nowych, markowych (komponenty Mitsuboshi i Bosh) części zanim zostało odkupione od Turka w Niemczech. Miała nim jeździć córka szwabskiego Turka czy coś w ten deseń. Wszystko wówczas wyglądało na nowe, wg mojego niefachowego oka. Wczorajsza i dzisiejsza wizyta w serwisie ex Mitcarowców tylko potwierdziła, że dobrze zrobiłem wierząc słowom dosyć przyjaznego handlarza. Nawet stary (Mitsuboshi) pasek rozrządu wyglądał bardzo dobrze, po wywinięciu i odgięciu ząbkami na zewnątrz nie było widać mikropęknięć. Paski od alternatora i wspomagania wyglądały przeciętnie, no ale przejechały ze mną 60 tys. km...

Ciekawostką AutoTW jest to, że Panowie Frączek i Truszkiewicz to właściciele, szefowie i jednocześnie pracownicy swojego serwisu. ;) Wczoraj rano jak oddawałem auto zastałem Pana Frączka w normalnych, cywilnych ciuszkach, nic nie wskazywało na to, że to On właśnie zajmuje się mechaniką, zaś dzisiaj około 14:30 widziałem jak sam osobiście pracował przy jakimś aucie na warsztacie wraz z kolegą. Co więcej człowiek jeździ Galantem V6, zaś jego kolega Toyką Avensis, obaj mają oklejone auta wielkim logotyem AutoTW i danymi serwisu. Ich trzeci współpracownik ma Carismę 1.6... :D W serwisie stały 3 Miśki, ktoś podjechał Suzuki, a i chyba stała tam także jakaś Toyota.
Na początku Pan Frączek zrobił ze mną wywiad nt. auta, na co zwracać uwagę i czego szukać. Nie byłem zbyt wylewczy, bo zależało mi na tym, by sami odnaleźli potencjalne problemy. Jakkolwiek na zadawane pytania od razu znał odpowiedzi... Do tego dochodzą jeszcze niskie ceny robocizny i niskie ceny na poszczególne części Mitsuboshi, nie korzystają z innych zamienników. No nic, gdybyście naprawdę szukali kogoś, kto faktycznie ogarnia Mitsu, to chyba w Warszawie nie ma lepszych ludzi. Ale to już pewnie wiecie, dlatego na koniec krótko:

POLECAM, jest tak jak piszą na FORACH i opowiadają na zlotach. Miło i profesjonalnie.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 lis 2010, 17:59 przez mani4c, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mani4c » sobota, 27 lis 2010, 13:13

Colt dostał dzisiaj prezent na Mikołajki, a mianowicie akumulator:

- Bosch S4 60Ah 540A

Koszt 245 PLN... W sumie to nawet światła nie przygasają przy rozruchu. Nice.

Za chwilę jadę po nowy kluczyk i breloczek Mitsubishi. :D Koszt kluczyka 250 PLN + święty spokój, że oryginalny, pękający nie zostanie mi stacyjce.
Punkt, w którym będę dorabiał to Arkadia, pawilon naprzeciwko Carrefoura.
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mani4c » niedziela, 28 lis 2010, 14:28

260 PLN (kluczyk + breloczek :D) poszło się paść. ;)

Obrazek
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Dylan » niedziela, 28 lis 2010, 14:57

ja tez dorabialem kluczyk i mam taki sam jak Ty(ten na zdjeciu) powiem tyle ma jeden minus jest dosc duzy ten kluczyk w porownaniu do orginalu ale mozna sie przyzwyczaic.
Dylan
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez mani4c » niedziela, 28 lis 2010, 15:06

Zdaje się, że tylko jedna firma robi takie kluczyki. Faktycznie rękojeść jest bardzo duża, ale z drugiej strony wygodnie się dzięki temu operuje kluczykiem. :)

Podsumowując... Auto jest ogarnięte w całości. Ciekaw jestem, kiedy znów coś napiszę w swoim temacie. Pewnie wtedy, kiedy moja Wercia odbierze w prezencie kluczyki do auta. ;) Ale niech najpierw zda egzamin...
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Re: CJ1 by mani4c -> work in progress

Postprzez mani4c » piątek, 2 wrz 2011, 23:15

No i ten Colt już nie jest mój. Nowy właściciel bardzo zadowolony z nabytku i oby mu auto służyło po wieki. Amen i... trzymaj się srebrny Colcie z Żyrardowa. :)
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez rojson » środa, 14 wrz 2011, 10:49

to teraz twój colt jest mój:) a więc będe kontynuował topic.
rojson
Nowy użytkownik

Postprzez mani4c » środa, 14 wrz 2011, 11:24

Colt odebrany. W sumie miło się posłuchało o aucie trochę ciekawych superlatyw. ;) Teraz samochód po prostu lata po drodze, dużo dała regulacja zaworów i wyważenie kół, którym brakowało trochę ciężarków. Stan mechaniczny można ocenić na idealny... :) Czas zamówić prawą przednią lampę... :)

Ps.
Po regulacji zaworów nawet dźwięk tłumika bez katalizatora mocno się poprawił. Jest taki bardziej przyjazny dla ucha.
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tovija » środa, 14 wrz 2011, 11:26

Chyba ci się topici pogmerały ;d ;d
"ciszoj budiesz - dalszoj zajdiesz"
Obrazek
Tovija
Moderator
Moderator

Postprzez mani4c » środa, 14 wrz 2011, 11:45

Tovija napisał(a):Chyba ci się topici pogmerały ;d ;d

No tak... ;P To pewnie przez nostalgię za starym autem. Ale nowe zaczyna mnie już chyba trochę kochać... lol :)
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Poprzednia strona

Powrót do Archiwum aut