A teraz jadę odebrać Colta z AutoTW przy Puławskiej...

Auto oddałem w ciemno, nic nie mówiłem co jest do zrobienia, celowo, żeby przekonać się czy handlować, czy jeździć dalej i odkładać kolejne tysiaki na coś naprawdę fajnego:
Telefon sprzed chwili - zrobione:
- kompletny rozrząd (Mitsuboshi) - bo nie wyglądał już za dobrze (w moich rękach Misio przejechał 60 tys. KM i od kupna nie ingerowałem w auto od strony silnika)
- paski (Mitsubushi) - piszczały na zimnie/wilgotności
- regulacja zaworów - chciałem w myślach by je uciszyli i uciszyli je:) (postukiwały - brak regulacji od ponad 80 tys. KM!)
- uszczelka pokrywy zaworów
- żaróweczki w środku:)) - miałem nadzieję, że zrobią i zrobili
- kontrola wszystkie co się dało.
Reszta podobno w świetnym stanie (kompresja, świece, szczelność silnika, hamulce, zawieszenie, układ kierowniczy itp.)..., nic tylko jeździć. Skoro tak AutoTW mówi, to musi być prawda. Jadę z 790 PLNami właśnie opłacić usługę, która trwała mniej niż 24 godziny.
Opiszę jak wrócę, jak Misiek zareagował na regulacje AutoTW.
EDIT:
No i po bólu.
Misiek zyskał - wszystko tak jak powyżej, plus:
- regulacja naciągu linki hamulca ręcznego,
- regulacja sprzęgła (teraz można po prostu sterować biegami jak w automacie),
- wymiana żarówki świateł postojowych (lewy przód),
- dodano spinkę plastiku nadkola prawy przód (nie było), wymieniono uszczelniacze wału i czegoś tam jeszcze, co znajduje się w okół rozrządu.
- kompletny przegląd hamulcy + odpowietrznienie układu
- przegląd płynu chłodniczego pod kątem szczelności
- sprawdzono uszczelniacze zaworowe
- poziom kompresji na cylindrach
- sprawdzono kolektor
- przeczyszczono przepustnicę, kopułkę, palec rozdzielacza
- obczyszczeniu uległy tylne bębny
- regulacja linek zmiany biegów (?)
Efekty?
Cicha, idealnie równa praca silnika. Samochód nie szarpie, świetnie, jednostajnie przyspiesza. Bieg 1 - nie ma efektu szaprania, podobnie bieg 2 - można sobie płynnie jechać przy 2 tys. obrotów... Przy przyspieszaniu odczuwalny była u mnie 0.5 sekundowa przywiesza między 2700-3000 RPM, teraz tego nie ma. Hamulce reagują na najsłabsze nawet dotknięcie. Zmiany biegów są teraz bardzo płynne, nie ma szarpania itp. Aż się zdziwiłem...
Pan Frączek generalnie stwierdził, że nie musiałem przyjeżdżać, wystarczyło paski napiąć i jedynie zrobić czyszczenia i regulacje. Był relatywnie zdziwiony dobrym stanem technicznym samochodu i nie chciał za bardzo wierzyć, że np. świece mają więcej niż 60 tys. km itp. Dowiedziałem się kilka ciekawych rzeczy i poznałem historię AutoTW.
Zapłaciłem 800 PLN, z czego 10 zł reszty postanowiłem przeznaczyć na rozwój serwisu. Hyhy...

Generalnie MOCNO POLECAM. To nie są amatorzy, tylko inteligentni ludzie z 20 letnim doświadczeniem w Mitsubishi. Tutaj nie ma czegoś takiego jak 'szef', bo szef to prowadzi interes i jest wykwalifikowanym mechanikiem.
Oki to tyle ode mnie w moim kwartalnym wpisie nt. mojego CJ1.