Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Rafałowy Colt CA4A :)

Modele produkowane na przełomie 1992 - 1996 roku.

Rafałowy Colt CA4A :)

Postprzez Ra4al » czwartek, 1 wrz 2011, 17:34

Witam,
mam na imię Rafał, mam 18lat i pochodzę z małego miasteczka Praszka w woj. Opolskim. Od niespełna tygodnia jestem posiadaczem Colt'a CA4A z LPG. Misiek jest z 94' i jak już wspomniałem jest wyposażony w sekwencyjną instalację gazową. Cena za Colta nie była za wysoka, ale za to jest on dość zaniedbany i stosunkowo dużo trzeba w nim zrobić choć większość mankamentów to prawdziwe drobnostki.
Do Colcika posiadam komplet praktycznie nowych opon zimowych na stalowych felgach więc zima mu nie straszna :P

Wyposażenie:
- Elektryczne lusterka
- Elektryczne szyby
- Radio CD-MP3 + USB
- Poduszka powietrzna kierowcy

Jak już wspominałem trzeba w nim co nieco zrobić, z tego co na razie zrobiłem to:
- Naprawiłem wszystkie pozycje [spalone żarówki]
- Naprawiłem światło przeciwmgielne [przecięty przewód]
- Podświetlenie tablicy rejestracyjnej [spalone żarówki i nie podłączona wtyczka]
- Tylny spryskiwacz i wycieraczka tył [Niepodłączony włącznik + rozpięty wężyk w bagażniku]
- Podłączyłem oba nieoryginalne głośniki z tyłu bo nie grały
- Naprawiłem lewy kierunkowskaz*
- Ogólne ogarnięcie wnętrza [dokręcenie śrubek, poklejenie połamanych plastików, etc]
- Naprawiłem urwany podłokietnik [przypadłość Coltów, pospolity zawias meblowy rozwiązał sprawę, proste, a nadzwyczaj skuteczne :P]

Do zrobienia jeszcze:
- Do wymiany końcówki drążków kierowniczych
- Nie działają hamulce z tyłu [prawdopodobnie przerwane przewody hamulcowe]
- Nie działający ręczny
- Ogrzewanie tylnej szyby [prawdopodobnie tylko przecięty kabel bo lusterka grzeją ;)]
- Przednie halogeny do zrobienia [niestety to tylko atrapy, ale postaram się przynajmniej zrobić z nich światła do jazdy dziennej]
- Naprawić mechanizmy podnoszenia szyb [Prawy w ogóle się nie opuszcza prawdopodobnie pęknięta linka i odłączony silniczek, lewy nie zjeżdża do końca bo się zacina]
- Zamontować oryginalne nagłośnienie [przynajmniej z przodu bo nie mam żadnego głośnika :P]
- Podświetlenie deski rozdzielczej [prawdopodobnie poprzepalane żaróweczki, o dziwo licznik ma pełne działające oświetlenie]
- Wymienić boczki bo moje nie mają kratek od głośników i są w tragicznym stanie [popękane, podrapane]
- Chcę zakonserwować podwozie
- I chyba jedna z największych bolączek tego auta czyli lakier, jest on niezbyt estetyczny, bo ktoś położył sobie go w garażu i zrobił się gdzieniegdzie matowy*

Obrazek Obrazek Obrazek

* Naprawa kierunkowskazu okazała się dość prosta i wręcz banalna, problemem było to iż lewy kierunek migał zbyt szybko i słabo świecił, więc zabrałem się za wymianę żarówek lecz to nie przyniosło rezultatów, zrezygnowany postanowiłem przełożyć wszystkie żarówki z lewej na prawą stronę więc zacząłem od tyłu i sprawdziłem czy problem zniknął, otóż tak zniknął, ale co najlepsze że i lewy i prawy kierunkowskaz migają tak samo w odpowiednim tempie, ale jeżeli tylko przełożę żarówki tylnych kierunkowskazów to od razu problem się pojawia :P Oczywiście żarówki są identyczne :D
** Na razie jedyne plany jakie mam z lakierem to okleić dach białą matową folią bądź stickerbombem :) Lecz to na samym końcu bo to nie jest dla mnie najważniejsza rzecz.

Nom to chyba wszystko, jakby ktoś miał jakieś pytania, bądź propozycję jak rozwiązać którąś z bolączek mojego Colt'a to chętnie wysłucham jego propozycji :). Dodam iż końcówki drążków mam już zamówione i lada dzień do mnie przyjdą i będą wymieniane, wtedy tylko zbieżność i przynajmniej jedna z tych większych bolączek z głowy :)
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Re: Rafałowy Colt CA4A :)

Postprzez Dabadee » czwartek, 1 wrz 2011, 18:43

Hello :)
Dbaj o niego to się odwdzięczy ;) aluski ładnie wyglądają. Powodzenia w realizacji dalszych planów :)
Obrazek
Dabadee
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Ra4al » czwartek, 1 wrz 2011, 20:37

Dbane będzie na pewno bo ja mam taką zasadę że jak coś jest w aucie to musi to działać :). Taka rodzinna tradycja :P.
Zapomniałem dopisać że w planach mam jeszcze wymianę kierunkowskazów na oryginalne i ewentualnie zrobić smoked front, ale to się jeszcze zobaczy w praniu, na pewno będą oryginalne kierunki, bo z tymi co są teraz ciężko byłoby na przeglądzie.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Kleju » czwartek, 1 wrz 2011, 21:54

Hihi z Praszki na studiach miałem dziewczyne :D Teraz mam tam jeszcze paru znajomych (w samech Praszce, Dalachowie, Żytniowie) :D

A właśnie bo to temat o aucie :D Czarny kolor pasuję do colta, środek widać że zadbany, ale te pokrowce fuj :P
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez tresorex » piątek, 2 wrz 2011, 07:33

ładny kolor :D :D

..................
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez Ra4al » piątek, 2 wrz 2011, 14:52

Uwierzcie mi że lakier wydaje się tylko taki piękny, tak na prawdę to ma kilka mankamentów :P Nom środek z resztą też, pokrowce na razie muszą być bo tapicerka była dość poniszczona, więc kupiłem specjalne dedykowane do Colta i Lancera, w przyszłości pomyślę nad wymianą foteli na nowe :)
Dzisiaj się biorę za wymianę końcówek drążków, więc jedna z poważniejszych usterek powinna zostać zażegnana :)
Kleju bo w Praszce są te najpiękniejsze, a z Dalachowa to już w zupełności, wiem bo mam stamtąd dziewczynę :P
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » piątek, 2 wrz 2011, 17:49

Przepraszam że post pod postem, ale opcja Edytuj już zniknęła :P.
Końcówki drążków już wymienione, wszystko poszło dość sprawnie, jedynym problemem było to że z lewej strony śruba się zapiekła i musiałem troszku piłować, ale z resztą nie było problemów. Oczywiście zbieżność to teraz punkt obowiązkowy gdyż nowe końcówki drążków są krótsze od starych i jadąc na wprost kierownica jest lekko skręcona na prawo. Plusem jest to że zniknął problem noszenia auta na dziurach, teraz auto słucha się mnie i nie ma obawy że wjeżdżając w dziurę nagle wyląduję na przeciwnym pasie wprost pod czyimiś kołami, także podczas mocnego hamowania nie myszkuje po całej drodze :).

Kolej teraz na wjazd na kanał i naprawę tylnych hamulców, w których prawdopodobnie będę musiał wymienić przewody hamulcowe, gdyż lewy na pewno jest urwany i tylko zagnieciony aby nie ciekło z niego :/. Będę musiał najpierw dowiedzieć się tylko czy rurki są złożone z segmentów czy idzie jedna aż od pompy do tylnych hamulców, wtedy będzie trudno :P
W międzyczasie zajmę się drobniejszymi usterkami typu podgrzewanie tylnej szyby :).
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » niedziela, 18 wrz 2011, 13:28

Misiek dostał nowe kierunki:
Obrazek Obrazek Obrazek
Wg mnie teraz wygląda o wiele lepiej i policja już nie ma się do czego doczepić :).
Także do zrobienia zostało już tylko:
* wymiana przewodów hamulcowych tylnych
* wymiana linek ręcznego
* zamontowanie środkowego pasa i klamry lewego tylnego
* podświetlenie deski rozdzielczej
* ABS?

Plus ewentualnie oklejenie dachu i smoked front :). Przednie głośniki udało mi się dostać od znajomego za darmo, co prawda nie są to oryginalne z Colta, ale idealnie pasujące z Mercedesa, troszku się zgapiłem bo mogłem też wziąć tylne, bo moje dość szpetnie wyglądają i ni w ząb nie pasują, ale cóż może następnym razem. Przy okazji wymiany kierunków ustawiłem też światła bo były ustawione w taki sposób że na pewno oślepiałem innych, lewe świeciło aż o 40cm wyżej od prawego!! Jak tylko w przyszłym miesiącu rozpocznę praktyki to ustawię je idealnie do porządku, bo nie do końca wierzę iż moje ustawienia są dobre, choć porównując z Astrą H taty wypada na to że jest OK :).
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez elmo » poniedziałek, 19 wrz 2011, 13:04

Ładny Colcik i widzę, że prace przebiegają w tempie ekspresowym ;-)
Ogólnie prezentuje się dobrze (zwłaszcza z tymi felami), pomimo twoich narzekań na lakier. W sumie przyglądam się i przyglądam i nic nie widzę, oprócz drobnych wgnieceń na klapie bagażnika ;-)

A dach planujesz obklejać bo: sypie się, lakier paskudny, czy może po prostu masz jakiś ciekawy pomysł?
elmo
COLTMANIAK

Postprzez Krystian » poniedziałek, 19 wrz 2011, 13:47

Ładny Misiek, Heh mam taką samą rejke tylko że WGS na początku:)
Krystian
COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » poniedziałek, 19 wrz 2011, 14:02

Oczywiście staram się wszystko zrobić przed zimą, aby w tych z lekka trudniejszych warunkach moc jeździć bezpiecznie i bezproblemowo :D.
W najbliższym czasie jak będzie ładniejsza pogoda to zrobię kilka zdjęć niedomagań lakieru, ogólnie na zdjęciach, czy z daleka nie wygląda źle, gorzej jak się podejdzie i przyjży :P
Dach chcę okleić bo na nim lakier wygląda najgorzej, jeszcze maska, ale ją może po prostu pomaluję, a może zwykła polerka da radę :).
Co do wgniotki to była o wiele większa, ale udało mi się ją jakoś wyprostować, jedyne co po niej zostało to właśnie te dwa małe ślady, ale je też spróbuję usunąć.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » niedziela, 25 wrz 2011, 17:25

Jako iż nie udało mi się nigdzie znaleźć oryginalnych halogenów ani dopasować żadnych innych, postanowiłem zrobić własne klosze :). Zrobiłem kartonowy szablon, następnie z niego dwie sztuki z włókna szklanego i żywicy epoksydowej które to pomalowałem i obkleiłem folią aluminiową :). Nie mam zdjęć z prac, ale świecą całkiem dobrze, zastanawiam się tylko czy 55W żarówki nie byłyby lepsze, ale nie wiem gdzie i czy w ogóle idzie takie dostać [55 watowe P21] bo na razie mam tylko 21W.
Przy okazji ogarnąłem też podświetlenie wnętrza, okazało się na szczęści tylko że wszystkie żarówki były poprzepalane. Teraz prezentuje się wszystko o wiele lepiej :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Możliwe że jutro przyjdą do mnie linki ręcznego i w końcu będę miał którykolwiek hamulec na tył :D. Będzie można wtedy poszaleć troszku na jakimś zamkniętym placu ;).
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez krzychu0212 » niedziela, 25 wrz 2011, 18:31

Szczerze mówiąc patrząc na trawe na zdjęciu to to wogóle nie świeci...
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ra4al » poniedziałek, 26 wrz 2011, 16:22

Właśnie w tym problem że 21 watowe żarówki są za słabe :/, na razie świetnie się nadają jako światła do jazdy dziennej.Prawdopodobnie szykuje mi się jeszcze przerabianie kloszy aby pasowały jakieś 55W, swoją drogą jaki jest dokładnie typ oryginalnych żarówek do przednich halogenów? Bo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez macieekg » poniedziałek, 26 wrz 2011, 17:02

tam oryginalnie są żarówki H3 55W
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ra4al » poniedziałek, 26 wrz 2011, 17:20

O dzięki, czyli na pewno szykuje mi się przerabianie kloszy, cóż może się uda to zrobić jakoś tak aby za wiele problemów nie było :P.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » czwartek, 15 gru 2011, 15:19

Dawno nie pisałem w tym temacie, więc nadrobię zaległości ;).
W Colcie cały czas jest coś robione, są to na razie sprawy bardziej mechaniczne niż estetyczne, ale wszystko trzeba po kolei ;).
Do zrobienia zostały mi tylko:
* linki ręcznego [Na szczęście znalazłem firmę w Częstochowie która dorabia linki ręcznego koszt jednej nowej to 70zł :D]
* wymiana filtrów, świec, regulacje, etc
* zrobienie nowych odbłyśników halogenów [Niestety moja konstrukcja okazała się za bardzo tłumić światło i rozpraszać je, ale będę robił nowe w najbliższym czasie, albo postaram się jakieś inne dopasować, choć trudno znaleźć jakiekolwiek pasujące, a 300zł za oryginał to lekka przesada :/]
* na wiosnę chciałem zregenerować zaciski hamulców i pomalować je na złoto

Ogólnie Misiek sprawuje się bardzo dobrze, jeszcze mnie nie zawiódł a i spalanie które na obecną chwilę wynosi 9.33l gazu na 100km nawet mnie zadowala, a sądzę iż po wymianie świec, filtrów i regulacjach spadnie jeszcze bardziej :D.
Czas na zdjęcia prezentujące zmiany, co prawda po wczorajszym wyciąganiu kolegi z rowy nie miałem czasu go umyć i w dodatku stoi na zimówkach, ale tragicznie nie jest :P.
Obrazek Obrazek Obrazek
Stickerbomb pewnie nie przypadnie większości użytkowników tego forum do gustu, ale mi się ten styl podoba i uważam iż wnętrze wygląda tak lepiej ;). Pozbyłem się tych "obrzydliwych pokrowców", fakt faktem nawet ta dość zużyta tapicerka wygląda o niebo lepiej niż te pokrowce, a po jej reanimacji i wypraniu na prawdę nie jest źle. Zerwałem także folię przyciemniającą oraz "chromowane" listwy wokół szyb, wg mnie teraz Colcik wygląda lepiej, nie przypomina teraz Vana tylko normalne auto, choć opinię znajomych były z goła odmienne :D. Myślałem jeszcze czy nie zdobyć by gdzieś lotki z GTI wydaje mi się że wyglądałaby dosyć ładnie.

Na koniec jeszcze dam kilka zdjęć bolączek mojego Colta z lakierem o których kiedyś wspominałem:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez krzychu0212 » czwartek, 15 gru 2011, 15:26

stickery faktycznie mi jakoś nie podchodzą... chociaż ten na lampce w podsufitce może być ;) najmniej mi sie podoba ten na konsoli centralnej czyli niestety ten najbardziej widoczny ;/

Lotka napewno dużo by dała, choć nie koniecznie musi być ta od GTI - według mnie ta od GTI jest za wysoka troche, z kolei ta z wersji malibu troche za niska ;) to już sam sobie musisz przejrzeć wszystkie dostępne lotki do CA i zdecydować ale fakt faktem - lotka dużo by dała
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » czwartek, 15 gru 2011, 15:32

Fajnie zrobiłeś te wstawki :) takie inne takie ;)

Czemu masz szmaciane fotele a nie welury?

A z dachem to lepiej weź się zawczasu bo bąble będą rosły z dnia na dzień a po zimie to już w ogóle...
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez PatricoWroc » czwartek, 15 gru 2011, 15:39

tresorex napisał(a):A z dachem to lepiej weź się zawczasu bo bąble będą rosły z dnia na dzień a po zimie to już w ogóle...

Ja o tym wiem chyba najlepiej :D
*11.03.2010 - 07.09.2010 | Mitsu Colt CA4A 1.6 16V 93r.
*14.10.2010 - 15.03.2011 | Opel Astra F Caravan 1.7 TDS 92r.
*10.12.2011 - ... | Mitsubishi Carisma II 1.8 GDI Elegance 99r.
PatricoWroc
COLTMANIAK maniak ;)

Następna strona

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4