Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Rafałowy Colt CA4A :)

Modele produkowane na przełomie 1992 - 1996 roku.

Re: Rafałowy Colt CA4A :)

Postprzez Ra4al » niedziela, 5 lut 2012, 11:06

Efekt w nocy:
Obrazek

P.S.
Nie zważajcie na to że nie ma podświetlenia tablicy rejestracyjnej bo po prostu belkę zderzaka mam tak pogiętą iż podświetlenie świeci mi na tłumik :P.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez hatake20x » niedziela, 5 lut 2012, 12:09

Także sie zastanawiałem czy nie zrobić tak przeciwmgielnych ... tylko czy nie lepiej byłoby symetrycznie ? tzn z obu stron > :roll:
hatake20x
Potencjalny COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » niedziela, 5 lut 2012, 12:26

Oczywiście że można zrobić symetrycznie, może to nawet ładniej wtedy wyglądać, na razie zrobiłem jedno, ale może w krótkim czasie pomyślę nad zrobieniem drugiego, w końcu to niewiele roboty :D.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Kleju » niedziela, 5 lut 2012, 12:36

A w którym aucie przeciwmieglne są montowane symetrycznie? Tzn po jednyn na strone???
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Ra4al » niedziela, 5 lut 2012, 12:46

Yy nie pamiętam ale jakieś na pewno jest :P. Zazwyczaj jest rzeczywiście tylko jedno po stroni kierowcy, ale przepisy też nigdzie nie zabraniają umieścić symetrycznie :).

EDIT:
Laguna II i Fiat Tio bodajże mają po dwa przeciwmgielne z tyłu ;>.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Bastek69 » niedziela, 5 lut 2012, 13:21

w protonach choćby ;p... ja mam dwa :)
Bastek69
Zapalony COLTMANIAK

Auto: Proton Gti

Postprzez macieekg » niedziela, 5 lut 2012, 14:32

Passat B4 kombi
dziesięć znaków
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ślimak » poniedziałek, 6 lut 2012, 14:58

Kleju napisał(a):A w którym aucie przeciwmieglne są montowane symetrycznie? Tzn po jednyn na strone???

Nissan sunny jakiego miał mój dziadek miał po obu stronach.
ślimak
Rasowy COLTMANIAK

Postprzez tresorex » poniedziałek, 6 lut 2012, 15:20

W a6 również są symetryczne i to w bardzo niecodziennym miejscu

Obrazek

Wiele jest aut z symetrycznymi przeciwmgłowymi. Jak się stoi godzinami w korkach to coś trzeba robić to się rozkminia gdzie jakie auto ma te lampy ;)

IMO przeciwmgielną wolałbym w miejscu wewnętrznej żarówki pozycyjnej (tej która jest w5w... wstawić tam dwuwłóknową jak do stopu :)
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez krzychu0212 » poniedziałek, 6 lut 2012, 15:30

tresorex napisał(a):IMO przeciwmgielną wolałbym w miejscu wewnętrznej żarówki pozycyjnej (tej która jest w5w... wstawić tam dwuwłóknową jak do stopu :)

Dokładnie o tym samym pomyślałem ;) za odblaskiem też jest ok, ale wydaje mi się że fajniej by wyglądało w wewnętrznej pozycyjnej
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez macieekg » poniedziałek, 6 lut 2012, 16:21

tresorex napisał(a):IMO przeciwmgielną wolałbym w miejscu wewnętrznej żarówki pozycyjnej (tej która jest w5w... wstawić tam dwuwłóknową jak do stopu :)

W JDM'owych lampach tam jest drugi stop.
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ra4al » poniedziałek, 6 lut 2012, 18:54

Tylko trzeba by to wtedy w jakiś sposób ją oddzielić od normalnej lampy pozycyjnej bo wydaje mi się iż nie może być to ta sama lampa, ale tu nie mam pewności :P W tym tygodniu znów za wiele przy aucie nie zrobię bo do 18:30 mnie w domu nie ma, a jak wrócę to już troszku ciemno, więc tylko w sobotę :).
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » niedziela, 19 lut 2012, 10:58

Ostatnio nie mam praktycznie wcale czasu na grzebanie przy Colcinie ale wczoraj znalazłem chwilkę i postanowiłem wziąć się za zderzak i jego belkę, wyklepałem, zakonserwowałem bitexem i tak to teraz wygląda:
Obrazek
A tak wygląda względem w miarę ponaciąganego już auta [nie jest jakoś idealnie, ale ważne że będzie do czego jakoś w miarę tył równać]:
Obrazek
W środę mam egzamin na spawacza więc po nim powinien już kurs się zakończyć zatem od czwartku powinienem mieć więcej czasu na reanimowanie mojego ulubionego autka :D. Planuję ogarnąć wtedy ręczny a dokładniej tylne zaciski bo pozbierał mi się jakiś nagar pod klockami i się zacinają w jarzmach, załatać jedną dziurkę w podwoziu żywicą i włóknem szklanym i oczywiście zakonserwować, oraz zakonserwować bitexem tył auta za zderzakiem oraz wnęki tylnych lamp [jak wiadomo lubi się tam woda dostawać i miśki lubią tam gnić] :P.
Z szpachlowaniem, walką z nadkolami i lakierowaniem postanowiłem poczekać do marca, powinno być już wtedy lekko cieplej i może mniej wilgotno, bo teraz wilgoć jest taka że najpierw auto musiałbym 3 dni suszyć w garażu aby można było wszystko spokojnie robić :P.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » niedziela, 18 mar 2012, 16:22

Pierwszy dzień prac przy Colcie. zwalczona rdza, załatane dziury i zabezpieczony pas tylny przed rdzą :
Obrazek Obrazek
Jutro niestety ale przy miśku nic nie zrobię bo czasu nie mam, ale na wtorek planuję szpachlowanie a na środę lakierowanie
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez krzysiekn4 » piątek, 23 mar 2012, 19:08

Jakie są koszta pomalowania takiego zderzaka, jeżeli robi się to samemu?
krzysiekn4
COLTMANIAK na 100%

Auto: Colt CA0

Postprzez Ra4al » piątek, 23 mar 2012, 19:27

Ogólnie na ~1,5l dorabianego pod kolor lakieru wydałem 105zł do tego jeszcze podkład czyli 2x 500ml łącznie 36zł. Oczywiście jeszcze koszt papierów ściernych i taśmy, ale to co najwyżej 20zł wydasz.
Reasumując na zderzak starczy Ci jedna puszka podkładu i 0,5l lakieru więc w kwocie 70zł powinieneś się spokojnie wymieścić :)
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » piątek, 30 mar 2012, 18:54

Taka mała modyfikacja pomagająca znaleźć stacyjkę w ciemności, co prawda ni jak nie ma się to do Cyborgowego podświetlenia stacyjki, ale jak znajdę odpowiedni materiał to postaram się zrobić lepsze :).
Obrazek
Wkrótce jeszcze umieszczę zdjęcie Colta po lakierowaniu, ale najpierw muszę spolerować ładnie lakier a z racji tego iż nie mam polerki to pozostanie mi tylko ręczne polerowanie które zamie jak dobrze pójdzie dwa dni spokojnie, a tymczasowo muszę doprowadzić do ostatecznego porządku tylne zaciski bo przegląd już za tydzień, oraz spróbować ogarnąć stuki przy maglownicy i ogarnąć co powoduje ściąganie pojazdu w lewo przy prędkości od 50 do 80km/h :P
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez tresorex » niedziela, 1 kwi 2012, 10:13

Z czego dopasowałeś pierścień?
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez Ra4al » niedziela, 1 kwi 2012, 11:06

Pierścień jest własnej roboty z plexi, tylko jego tymczasowym problemem jest to iż jest on schowany jakby w głębi a nie tak jak Cyborgowy bądź w Galantach jest on wokół stacyjki. Może jeszcze w tym tygodniu zrobię inną wersję bo udało mi się zdobyć troszku cieńszą plexe: Obrazek

Sądzę iż pierścień z Galanta powinien pasować ale to tylko mój domysł a jak jest w rzeczywistości to nie wiem, bo bezsensowne wydawało mi się kupowanie całej stacyjki z Galanta aby tylko sprawdzić czy pierścień podpasuje :P.
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Ra4al » sobota, 21 kwi 2012, 17:47

Dzisiaj do Colciny wleciała rozpórka przednich kielichów własnej roboty, nie wygląda może zbyt pokaźnie, lecz nie takie jest jej zadanie :P. Trudno tutaj mówić o jakiś super zauważalnych różnicach w jeździe czy prowadzeniu, ale na pewno jest jakby bardziej stabilny na nierównościach i można wyczuć poprawę przyczepności przednich kół przednich na zakrętach, oczywiście nie jest to takie coś że w zakręt w który wcześniej się weszło 30km/h to teraz bez najmniejszego problemu wejdzie się 60km/h, nic z tych rzeczy, ale czuć iż auto zachowuje się inaczej i to raczej w pozytywnym sensie :). Wkrótce wleci też rozpórka kielichów tylnych, także własnej roboty :). No i zaciski hamulców też pójdą w złoto tak jak rozpórka i co niektóre elementy pod maską :D.
W międzyczasie będę dalej polerował lakier, bo przyznam iż mam dość mały zapał do tego :P.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Ra4al
Prawdziwy COLTMANIAK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4