Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

r888 - Lancer CBO 4G92

Czyli "brat bliźniak" Colta.

Re: r888 - Lancer CBO 4G92

Postprzez r888 » niedziela, 5 lut 2012, 11:02

już nawet nie wiem,wg mnie uszczelka słabej jakości
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Marker » piątek, 17 lut 2012, 23:19

A ja mam pytanie. Czy przy montażu tego Eatona do 4G92 trzeba rezygnować z klimy czy napęd da się jakoś inaczej rozwiązać. Interesowałeś się może tym problemem?
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: CJ1A Sprint

Postprzez r888 » sobota, 18 lut 2012, 10:24

wiesz niema rzeczy niemozliwych,wiec teoretycznie montaz kompresora przy zachowaniu klimy jest mozliwy ale bardzo trudny, glownie ze wzgledu na brak miejsca,
jedyna opcja to kompresor pod silnikiem ponizej miski olejowej- odpada z zalozenia
druga opcja to kompresor na gorze, lapa kompresora bylaby bardzo skomplikowana, nie mowiac juz o pociagnieciu paska, konieczny bylby system rolek napinajacych zmieniajacych kierunek biegu paska, zeby zamocowac kompresor musial bys, byc moze wyciac otwor w masce jesli nie na kompresor to np na dolot powietrza

po krotkim zastanowieniu wydaje mi sie to praktycznie niemozliwe, zbyt skomplikowany montaz skutkuje awaryjnoscia rozwiazania
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Bastek69 » sobota, 18 lut 2012, 11:27

na brytyjskim forum Protona koleś zrobił taki patent że umieścił kompresor w miejscu kolektora dolotowego. Jego wejście bezpośrednio jest z przepustnicy a na wyjściu już kanały dolotowe wraz z wtryskami. Pasek z jednym tylko napinaczem i mocowanie też mało problematyczne ale za to czasochłonne ;)
Bastek69
Zapalony COLTMANIAK

Auto: Proton Gti

Postprzez Marker » sobota, 18 lut 2012, 11:46

Wiem, że JRSC ma w zestawie przerobiony kolektor dolotowy, a kompresor jest umieszczony przy nim. Dodatkowo ma dłuższą "noge" z rolką i jakoś to śmiga tylko że jest problem z chłodzeniem. Trzeba wstawiać rdzenie Laminova w kolektor które ani dostępne ani proste w montażu ani tanie nie są.
Przy tej mocy którą osiągasz konieczna jest nowa pompa i wtryski czy seria da rade?
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez r888 » sobota, 18 lut 2012, 11:57

Bastek69 napisał(a): Jego wejście bezpośrednio jest z przepustnicy a na wyjściu już kanały dolotowe wraz z wtryskami.

no tak jest taka opcja ale wtedy i kolektor dolotowy trzeba zrobic pod ten kompresor, wg mnie hardcorowa opcja dla ogarnietego manufakturnika

Marker napisał(a):Przy tej mocy którą osiągasz konieczna jest nowa pompa i wtryski czy seria da rade?

pompa daje rade wtryski musisz zmienic na wieksze, polecam z 200sx ale S14 nie S13, ja mam z S13 i musialem zmienic rezystencje, z S14 sa wysokoomhowe z S13 nisko
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Marker » sobota, 18 lut 2012, 12:05

No dokładnie, a znowu sam zestaw JRSC jest sporo droższy mimo że kompresory są takie same. No i dodatkowo trzeba zadbać o to chłodzenie bo mimo że Jackson mówi, że można ładować bez, i że temperatura wzrasta tylko o jakieś 23 stopnie to i tak suma sumarum wychodzą zbyt duże temperatury w dolocie powyżej 0.5 bara. Także chyba jednak najprościej zrobić to w miejscu klimy, a i elektrosprzegło można wtedy podłączyć pod system włączania klimatyzacji i nie trzeba rzeźbić z jakimiś przyciskami dodatkowymi...

Swoją drogą bardzo zamula jak wyłączysz kompresor? Bo wtedy powietrze idzie przez cały ic'ek i jeszcze musi napędzić kompresor żeby się dostać do kolektora nie?
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez r888 » sobota, 18 lut 2012, 15:12

z wylaczonym kompresorem idzie znacznie gorzej, cos jak 1.3
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Marker » sobota, 18 lut 2012, 16:22

To jeszcze Cię pomęcze ;) Odprężałeś go już? Masz plany na rurowy kolektor czy zostaje żeliwny? Będzie hamowany (bo ciekaw jestem ile wypluje)? No i ważyłeś go po tych zabawach odchudzających? ;)
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Tekaj » niedziela, 19 lut 2012, 02:45

#Marker
Planujesz montaż kompresora? :-D
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ1A

Postprzez r888 » niedziela, 19 lut 2012, 09:27

Marker napisał(a):To jeszcze Cię pomęcze ;) Odprężałeś go już? Masz plany na rurowy kolektor czy zostaje żeliwny? Będzie hamowany (bo ciekaw jestem ile wypluje)? No i ważyłeś go po tych zabawach odchudzających? ;)

nie odprezam, zamiast odprezania odchudzanie, jezdzi na o,7 bara wiec mu starczy
co do odchudzania to czekam na wiosne i wtedy bede ostro dzialal
kolektora nie ruszam w ogole, jak i wydechu, no chyba ze mnie kiedys natchnie to zrobie calosc z tym ze kolektor trza wtedy wystrugac od zera albo przerabiac takie z hond
w tym sezonie shamuje to padlo bo sam jestem ciekaw ile ma, ale najsamprzod bedzie jeszcze strojone bez przeplywomierza na wiosne

Tekaj napisał(a):#Marker

to jak ? kiedy montujesz ?
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Marker » niedziela, 19 lut 2012, 11:38

r888 napisał(a):
Tekaj napisał(a):#Marker

to jak ? kiedy montujesz ?

Może tak, może nie.
Na razie zbieram informacje do kupy. Jak założe to na pewno się pochwale ;-)

A powiedz mi sam go zakładałeś i składałeś wszystko do kupy czy oddałeś komuś? Przema by się podjął takich rzeczy czy on tylko w Hondzie rzeźbi (chociaż o to to sam go powinienem zapytać :P)?
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez r888 » niedziela, 19 lut 2012, 12:53

przema ma szalone terminy, poza tym nie jest najtanszy, ale jest b.dobry, nie wiem jednak jak ze strojeniem, wiem ze ogarnia ale nie wiem jak dobrze, hondy stroi sie na cromie i czesto ludzie korzystaja z innych stroicieli, niekoniecznie przemy, ja robilem instalacje korzystajac z pomocy kumpla, sam np nie spawam, chyba ze na drugi dzien po melanzu ale to juz inna metoda
warto to wystroic bez przeplywki, tego juz ci nie ogarnie byle kto
jesli bedziesz to robil w 4G92 to nie jest to skomplikowane, pomagalem mentalnie harpaganowi, kazdemu kto chce zalozyc m62 sluze rada, pod warunkiem ze nie jest z Warszawy :-) najtrudniejsza jest lapa, trzeba ja zrobic tak zeby nie scinalo paska i zmiescic sie przed podluznica, jesli chcesz robic nowy wydech z kolektorem to oczywiste jest ze lape kompresora, kolektor i dolot powietrza do kompresora trzeba robic rownolegle
jesli chcesz miec DV to musisz miec 2 bo jeden nie ogarnia, jesli nie bedzie przeplywki mozesz zamontowac jednego bova ale ponoc bovy maja negatywny wplyw na silnik, DV sa ponoc bezpieczniejsze, kiedys czytalem o co chodzi- teraz juz nie pamietam
u mnie nie ma innego wyjscia bo mam lpg i z tego powodu nie moge zamontowac bova
jakby byl popyt na wrzucanie kompresora do 4G92 to mozna by spokojnie robic do tego kity, pewnie przema ma juz takie do hond
Ostatnio edytowano niedziela, 19 lut 2012, 13:09 przez r888, łącznie edytowano 1 raz
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez misiekwwl » niedziela, 19 lut 2012, 13:04

to jakaś dyskryminacja warszawiaków ??
>>MISIEKWWL<<

Mowa jest srebrem, a milczenie owiec :P
Obrazek
misiekwwl
Moderator
Moderator

Postprzez Marker » niedziela, 19 lut 2012, 13:38

jesli bedziesz to robil w 4G92 to nie jest to skomplikowane, pomagalem mentalnie harpaganowi, kazdemu kto chce zalozyc m62 sluze rada, pod warunkiem ze nie jest z Warszawy

No wiadomo, że nie na 4G13 ;) A z wawy też nie jestem wiec w razie czego będe pisał :mrgreen:
Przy customowym kolektorze wydechowym nie łatwiej będzie zrobić łape i zmieścić kompresor? czy to nie ma wpływu?

jakby byl popyt na wrzucanie kompresora do 4G92 to mozna by spokojnie robic do tego kity,

Narazie to jest mały popyt na modzenie w ogóle tych silników, a i o kompresorach się jeszcze mało mówi. Tak na prawde gdyby Przema nie ruszył z tematem wśród rexów to dalej by to była czarna magia, takie moje zdanie. A szkoda bo kompresorem można fajnie zwiększyć moc relatywnie tanim kosztem (w porównaniu do turbo).
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez r888 » niedziela, 19 lut 2012, 14:05

misiekwwl napisał(a):to jakaś dyskryminacja warszawiaków ??

nie, tylko jednego

Marker napisał(a):Przy customowym kolektorze wydechowym nie łatwiej będzie zrobić łape i zmieścić kompresor? czy to nie ma wpływu?

napisze tak, przy ori kolektorze da sie zrobic lape i zrobic dolot powietrza do kompresora przed kolektorem za chlodnica

przy customie -ciezko stwierdzic,
musialbys taki znalesc ktory pozwoli na zrobienie lapy i dolotu, customy do hond troche bardziej odstaja od silnika, jest wieksza luka pomiedzy blokiem a kolektorem, co moglo by skutkowac tym ze miedzy kolektorem a chlodnica nie byloby miejsca na zrobienie dolotu, byc moze bylaby za to mozliwosc pociagniecia dolotu pomiedzy blokiem a kolektorem

wg mnie opcja z kolektorem customowym mogla by sie nie obejsc bez modyfikacji kolektora

druga sprawa to wyprofilowanie kolektora custom w czesci 4-2, musial by sie mocno zawijac w strone przeciwna do rozrzadu, m62 jest sporym kompresorem
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Marker » niedziela, 19 lut 2012, 14:47

Czyli jak ruszać kolektor to raczej tylko na zamówienie?
I jak to jest z montarzem IC? Trzeba przesuwać chłodnice, orać zderzak żeby wpasować czy wchodzi jako tako bez problemu? I jak te intercoolery z dostawczaków się sprawują? Bo znowu czytałem, że lepiej zainwestować w coś pokroju fmic.pl. Będą miały sporo lepsza wydajność. Bo np. TMIC raczej odpada bo trzeba by było rzeźbić maske albo kupować coś ala Evo, no i chyba mają troche mniejszą wydajność nie (pomijajac fakt kosztów)?
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez r888 » niedziela, 19 lut 2012, 15:59

chlodnice potrzebujesz nowa, pasuje z hondy z b16 czy b18, najlepiej jakbys kupil od razu gruba chlodnice do civic VTI gruba na 40 do 50mm
wg mnie nie ma opcji zeby taka dluga chlodnica zostala, chodzi o polaczenie IC z kompresorem,
IC z dostawczaka jest ok,mierzylem kiedys temperature w dolocie z i bez IC, temp z IC byla o polowe niższa niz bez
wiec chlodzi elegancko
r888
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez mirc23 » niedziela, 19 lut 2012, 19:40

Marker ja myślę że sam montaż mając pojęcie o mechanice i zdolności spawalnicze to nie problem jedynie czas i chęci, wiadomo że pomocne mogą się przydać podpowiedzi co i jak poprowadzić. Jeżeli brałbyś się za to sam bądź tylko z drobną pomocą kogoś to nie zakładaj że zmontujesz to w tydzień bo zawsze coś wyskoczy że trzeba zmieniać. Niestety do Mitsu nie ma za dużo informacji co i jak poprowadzić a najczęściej wychodzi to przy montażu, i każde auto jest delikatnie inaczej zmontowane :)
Sam myślałem nad montażem kompresora no ale wpadł 4G63T, mimo że silniki są prawie takie same to u mnie i tak nie obeszło się bez sporej rzeźby przy pewnych drobiazgach.
mirc23
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez harpagan » wtorek, 21 lut 2012, 13:31

r888 napisał(a):chlodnice potrzebujesz nowa, pasuje z hondy z b16 czy b18, najlepiej jakbys kupil od razu gruba chlodnice do civic VTI gruba na 40 do 50mm

I najlepiej całą alu ... można wyrwać za rozsądne pieniądze na ebay.co.uk
misiekwwl napisał(a):to jakaś dyskryminacja warszawiaków ??

ta dyskryminacja nazywa się kompleks ;)
Frankenstein CC5A 4x4
Obrazek
Miota nim jak szatan!
harpagan
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lancer