Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Ford Mondeo MK3 2.0 kombi - jak szaleć to szaleć!

Czyli klubowicze posiadający inne auto niż COLT.
Niekoniecznie mitsu...

Ford Mondeo MK3 2.0 kombi - jak szaleć to szaleć!

Postprzez Rafal » poniedziałek, 4 paź 2010, 16:51

Dzień dobry

Czy to Mondemania? Nie? Trudno :D

Tak więc przedstawiam wam moją nową kanapę (jak to Tres ładnie nazwał).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to Ford Mondeo trzeciej generacji, przedliftingowy, w bogatej wersji wyposażeniowej Ghia:
- automatyczna klimatyzacja (JES JES JES!)
- 4 x elektryczne szyby
- podgrzewane i elektryczne lusterka
- podgrzewana przednia szyba (odparowuje w 2 sekundy)
- elektrycznie regulowany fotel kierowcy
- komputer pokładowy
- tempomat
- sterowanie radiem (baj de łej: zabytkowym) z kierownicy
- otwieranie klapy bagażnika na pilota
- domykanie szyb z pilota
- 8 x poduszka powietrzna
- ABS
- podświetlane wnętrze po otworzeniu/zamknięciu auta (fajny bajer - jak się wyłącza silnik to automatycznie zapalają wszystkie światła we wnętrzu, a gasną dopiero po wyjściu i zamknięciu samochodu pilotem; w odwrotnej kolejności też to działa)
- relingi dachowe
- halogeny
- immobilajzer (nie wiem jak się to pisze)
- elektrycznie regulowane światła
- wspomaganie kierownicy
- podłokietnik (tego mi w Colcie brakowało)

Jako, że nie zdziadziałem jeszcze do końca pod maską siedzi dwulitrowy benzynowy silnik o mocy 145 KM. Nie jest to jakiś demon mocy, ale nadrabia większym jak w GTiku momentem obrotowym przez co podczas normalnej eksploatacji wydaje się być bardzo dynamiczny.

Zresztą katalogowe 9,8 s. do setki to chyba nie taki zły wynik jak na 1500 kg autobus o długości 4,8 metra? Swoją drogą to na prawdę prowadzi się go jak autobus :D W porównaniu do Colta, który trzyma się drogi jak gokart różnica jest kolosalna.

Gorsze prowadzenie jest wypadkową duuużo większego komfortu. Wnętrze jest dobrze wyciszone i jadąc 120 km/h można do siebie szeptać. W Colcie przy 120 urywało mi głowę ;-)

Bagażnik - zmieściło by się do niego chyba z pięć Coltów. Serialnie. Jest ogromny:

Obrazek

Jakieś plany na przyszłość? Owszem, ale już na pewno nie tak jak z Coltem.
- przyciemnić tylne szyby
- założyć poliftingowy grill (chromowany)
- jakieś chromowane nakładki na lusterka, klamki, progi, elementy wnętrza (lubię chrom)
- jakiś daszek na tylną klapę
- priorytetowo jakieś lepsze radio; myślę nad jakimś 2din-owym urządzeniem z kamerą, bo już raz cofając przywaliłem lekko w murek :D; ciężko tym manewrować
- i jeżeli wpadnie mi jakaś na prawdę dobra kasa to jakiś felunek 17 cali (http://alufelgi.net/648-felgi_aluminiow ... r_graphite - coś z 7 ramionami, ale raczej nie cieniutkie szprychy)
- i jeszcze może, może, może progi: http://moto.allegro.pl/nakladki-progowe ... 74182.html, http://moto.allegro.pl/mondeo-mk3-00-08 ... 87112.html

I teraz pytanko. Dostałem razem z samochodem komplet zimówek. Bieżnik spoko, ale rok produkcji - 2003. Można na tym jeszcze jeździć?
Sprzedawca mieszka na kompletnym odludzi gdzie chyba nigdy pług nie zagląda, a jakoś sobie radził...

Co Wy na to? :D
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 paź 2010, 17:01 przez Rafal, łącznie edytowano 1 raz
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Malibu » poniedziałek, 4 paź 2010, 16:59

Pojechales bardziej niz ja :-P

Kumpel w pracy kupil takiego samego ale w sedanie, fajne..ale bez szalu :-P Ja mam specyficzny gust wiec nie reaguj :-D

Wyposazenie mamy podobne :-P Koszty eksploatacji sa w przypadku Mondeo...kolosalne...zdazyl sie juz o tym przekonac po 2 tyg od zakupu.

Ja to lubie duze auta ale nigdy kombi :mrgreen:
Pojawiam się i znikam - taka rola magika
Malibu
Sprzedał Colta...
Sprzedał Colta...

Postprzez Tomi » poniedziałek, 4 paź 2010, 17:04

Rafal napisał(a):Co Wy na to? :D
Gratulacje! :D
Mój brat ma ten sam model i jest bardzo zadowolony. Samochód strasznie wielki - jak się położy tylne fotele i spojrzy się zza kierownicy to ciąąąągnie się ciąąągnie ten bagażnik ;) Jest po prostu WIELKI
Rafal napisał(a):podczas normalnej eksploatacji wydaje się być bardzo dynamiczny.
potwierdzam - zarówno do jazdy po mieście, jak i na trasę silnik jest wystarczający i jak na tak duże auto ma fajnego kopa. Na tor i tak chyba nie będziesz nim jeździł ;)
Cierpliwy do bólu....
Tomi
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Re: Ford Mondeo MK3 2.0 kombi - jak szaleć to szaleć!

Postprzez macieekg » poniedziałek, 4 paź 2010, 17:04

O kurcze ale kupiłeś autobus ;-)

Rafal napisał(a):- podgrzewana przednia szyba (odparowuje w 2 sekundy)

To jest bajer, którego Fordom można pozazdrościć, tylko lepiej ubezpieczyć szyby, bo jak się przednia tfu, tfu zbije...

Rafal napisał(a):Jako, że nie zdziadziałem jeszcze do końca pod maską siedzi dwulitrowy benzynowy silnik o mocy 145 KM.

Fajnie, że benzyna teraz większość takich mondeo kombi to diesle które niestety lubią się psuć.

Jak wygląda stan blacharki? Kiedyś siedziałem na forum mondeo jak się przymierzaliśmy do takiego z rodzinką i tam pisali że problem korozji nawet III generacji nie omija :-?

Ogólnie to gratuluję zakupu, oby się sprawował!
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kuba!!! » poniedziałek, 4 paź 2010, 17:32

Rafal napisał(a):Co Wy na to?

starzejesz się :) kupiłeś taki samochód do bagażnika którego wejdzie "balkonik" jak trzeba będzie:)

Samochód wygląda spoko mam nadzieję ze nie będzie się psuł (jak to samochody na F)
komfort napewno zdecydowanie większy jak w miśku i sporo przyjemniej się nim w trasy jeździ, jednak po mieście wolał bym colta:)

Z dobrobytu to się ludziom w głowach poprzewracało jakieś klimatyzacje, 8poduszek, elektryka, tempomaty, sterowanie radiem w kierownicy itd :)
kuba!!!
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Matejo » poniedziałek, 4 paź 2010, 17:51

Bardzo ładny Fordzik, mój sąsiad ma identycznego i bardzo sobie chwali.
Co do podgrzewanej przedniej szyby jest super, mój ojciec ma w Scenicu i w zimie miodzio, nie trzeba skrobać szyb.
Gratuluje nowego nabytku
(...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
Obrazek
Matejo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rafal » poniedziałek, 4 paź 2010, 18:04

Dzięki za miłe opinie. Spodziewałem się gorszego przyjęcia :D

Samochód nie jest wielki - jest przeogromny. Można usiąść z tyłu, za kierowcą, nałożyć nogę na nogę i jest jeszcze z 30-40cm zapasu.

Te podgrzewanie przedniej szyby na prawdę jest przekozackie. Niby mały bajer, ale ciekawe czemu wiele samochodów ma tylko tył podgrzewany?

Co do korozji to też o niej czytałem. Podobno korodują ranty drzwi i maska w modelaf przed liftingowych (2000-2003). U mnie na szczęście nie stwierdziłem.
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez YoPiciowy » poniedziałek, 4 paź 2010, 18:13

Rafal napisał(a):Można usiąść z tyłu, za kierowcą, nałożyć nogę na nogę i jest jeszcze z 30-40cm zapasu.

Nie żartuj, aż tyle miejsca? Nie udało mi się to ani w Vectrze C, ani Passacie B6 :shock:

To mondeo mi się podoba, na ładnej feldze i z przyciemnionymi szybkami będzie naprawdę ładne, zresztą już jest jak każde kombi :D
Obrazek
YoPiciowy
Moderator
Moderator

Postprzez Malibu » poniedziałek, 4 paź 2010, 18:17

Rafal napisał(a):Samochód nie jest wielki - jest przeogromny. Można usiąść z tyłu, za kierowcą, nałożyć nogę na nogę i jest jeszcze z 30-40cm zapasu.

Cos jak u mnie :mrgreen:

Masz o 7 mm dluzsze auto ode mnie :-P To sobie pomysl jak u mnie jest daleko z tylnej kanapy :mrgreen: Ja mam duzo mniejszy bagaznik przez co kanapa jest dalej :-P No i maske mam zdecydowanie dluzsza - u Ciebie to poszlo w bagaznik :-D

Podlokietnik masz z przodu? Bo z tylu mam ale z przodu poluje na ori bo brakuje :mrgreen:

Widze ze juz masz ambitne plany na przyszlosc, ja tez ale bardziej w ori niz Ty ;-) A Colta tez juz mi brakuje... Jako drugie auto bralbym w ciemno ;-)
Pojawiam się i znikam - taka rola magika
Malibu
Sprzedał Colta...
Sprzedał Colta...

Postprzez Kleju » poniedziałek, 4 paź 2010, 18:17

Dwumasa była już wymieniana, czy dopiero będzie? :-P
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Rafal » poniedziałek, 4 paź 2010, 19:24

YoPiciowy napisał(a):
Rafal napisał(a):Można usiąść z tyłu, za kierowcą, nałożyć nogę na nogę i jest jeszcze z 30-40cm zapasu.

Nie żartuj, aż tyle miejsca? Nie udało mi się to ani w Vectrze C, ani Passacie B6 :shock:

Serio, jutro specjalnie zrobię zdjęcie ;-)

Malibu

Podłokietnik z przodu jest i z tyłu też jest, ale niestety wersja bez uchwytów na napoje, a na allegro nie mogę znaleźć.

Czy plany ambitne? Weź pod uwagę, że daję sobie minimum 3 lata na ten samochód, więc wychodzi, że jedna rzecz średnio na 5 miesięcy ;-)

Kleju

Co to jest dwumasa?
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Pexu » poniedziałek, 4 paź 2010, 19:33

Rafal, mam sentyment do Fordów. gratuluję autka :)
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez adamovicius » poniedziałek, 4 paź 2010, 19:41

Moje zdanie na temat Mondeo:auto nudne,zbyt popularne,za bardzo kojarzy sie z przedstawicielami handlowymi,co nie znaczy ,że nie może być dobrym autem,ale troche brak mu duszy i polotu.
Plusem jest kolor bo gdyby był granat w akrylu to była by masakra :D
Szkoda,że nie zdecydowałes sie na japońca,już nie mowie,że Galanta bo nie ma takiego wyposazenia,ale cokolwiek japonskiego.

A z tymi zimówkami to spokojnie jak maja dobry bieżnik i nie sa sparciałe,ja mam na zime kormorany z 2000 roku i dają rade :D wyjezdzaja z kazdego sniegu.
Obrazek
By null at 2011-07-18
CA1A 1993r 29.02.2008-17.07.2011-został w rodzinie
CJ4A 2000r 16.07.2011-??
adamovicius
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez grifin010 » poniedziałek, 4 paź 2010, 19:53

Ludzi z Coltmani nie poznajesz przy Maku :P
Jeszcze wrócę do GTi :)
grifin010
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kleju » poniedziałek, 4 paź 2010, 21:15

Rafal napisał(a):Co to jest dwumasa?

Teraz patrze, że to benzyna, więc ten problem Cię nie dotyczy :)

Ale jak Cię interesuję to wpisz w google: dwumasa jedno z podświetleń będzie "dwumasa mondeo" :D
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez krzychu0212 » poniedziałek, 4 paź 2010, 21:40

aleś przyszalał ;) całe szczęście że benzyna a nie diesel ;P Mimo że samochód można spotkać na co drugim skrzyżowaniu to całkiem ładnie wygląda, aczkolwiek dużo bardziej podoba mi się w nadwoziu Liftback ;) nie mam przekonania do kombiaków - może za młody na to jeszcze jestem :mrgreen: Bardzo mi się w środku podoba, poza tym bardzo ciekawe wyposażenie ;)
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Onyx » poniedziałek, 4 paź 2010, 22:50

Jedyne co mi we wnętrzu sie nie podoba to ten analogowy zegarek-samochód niby nowoczesny a jeszcze montuja ze wskazówkami zegarek :-/ :-P
Ogólnie ford jak ford...wg mnie szału nie robi, ale widziałem kilka kombiaków w wersji ST ( :?: )-robia wrażenie.

Co do przedniej szyby- w BMW równiez to jest (bynajmniej mój ojciec ma ;-) )

Obu Ci służył :-D
Onyx
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Rafal » wtorek, 5 paź 2010, 07:42

Zegarek rzeczywiście nie jest najlepszym pomysłem, ale on jest taki w miarę nowoczesny i podświetlany. Trochę taka stylizacja na Bentleya - http://www.auto-blog.pl/bentley-contine ... -od-dartz/
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » wtorek, 5 paź 2010, 08:43

już wiem do kogo się zgłosić jak będę miał tapczan do przewiezienia :mrgreen:

ta panna w bagażniku to wyposażenie seryjne (jak tak to w jakiej wersji) czy dodatkowe? :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez Rafal » wtorek, 5 paź 2010, 09:04

tresorex napisał(a):już wiem do kogo się zgłosić jak będę miał tapczan do przewiezienia :mrgreen:

Spoko - całkiem duży tapczan wejdzie.

tresorex napisał(a):ta panna w bagażniku to wyposażenie seryjne (jak tak to w jakiej wersji) czy dodatkowe? :mrgreen:

Ta Panna w bagażniku to moja osobista narzeczona i jest na wyposażeniu dodatkowym jako bardzo droga opcja ;-) Ma funkcję masażu, krzyczenia podczas wyprzedzania i ostrzegania o zbliżającym się pojeździe podczas wyjazdu z drogi podporządkowanej.
Rafal
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Powrót do Nasze inne auta