Wisi gdzieś w garage była spawana, bo kiedyś upalałem nieco to Evo i ucierpiała zimą w jakiejś zaspie. W ciągu dwóch lat chcę pomalować cały samochód to będę dopieszczał detale wizualne. Widziałem na ebayu taką karbonową dokładkę, ale trochę funciaków kosztuje. Na heble też się ze dwa lata zbierałem bo były ważniejsze sprawy do ogarnięcia, a taki zestaw też nie mało kosztuje.
Kompresor klimy wrócił z regeneracji wymienione zostało sprzęgiełko ponieważ w starym wyrobił się frez pewnie ze starości. Włożyłem już do auta jutro to wszystko poskładam jak znajdę chwilę.
Zabrałem się wreszcie za uruchomienie climatronica, dzisiaj udało się częściowo to uruchomić.
Zdemontowałem puszki od Colta z klimą manualną. Puszkę z silniczkiem w której jest wentylator dałem od Mitsu Galanta (jest bardziej rozbudowana różni się tym że ma więcej podłączeń elektrycznych w porównaniu do EVO 3, ale są wszystkie które były potrzebne jakie miałem w oryginalnej instalacji jest inna wtyczka która wchodzi od spodu (+ i -) w obudowę wentylatora) puszka z wentylatorem od Galanta ma inny rozstaw mocowań do przykręcenia do ściany grodziowej. Dlatego dospawam dwie śruby w odpowiednich miejscach i będzie git. Środkową czarną puszkę mam od Colta z klimą manualną, ale z puszki od EVO podmieniłem element z rezystorem, bo jest inny niż w Colcie (w Colcie są tam 4 piny w Evo są tylko 3 i różnią się wyglądem). Przy podłączeniu puszki wentylatora z silniczkiem od Gala i środkowej czarnej puszki to tylko chwila roboty odkręcenie paru śrubek (łatwe) ja dodatkowo mam ułatwienie bo mam całą wiązkę oryginalną od Evo i wystarczy odszukać odpowiednie kostki i wpiąć się gdzie trzeba. Podłączyłem panel Climatronika i mam sterowanie wentylatorem i silniczek steruje klapami w puszce z wentylatorem. Jutro jak znajdę czas postaram się podłączyć ostatnią puszkę z nagrzewnicą z silniczkami którą wykorzystam od Mitsu Galant, ale muszę spuścić płyn chłodniczy, aby ją wytargać mam nadzieję, że wszystko będzie ok i panel będzie sterował silniczkami w tej ostatniej puszce.
Nie wiem czy w EVO jest dużo inaczej niż w Colcie, ale ja nie spuszczałem płynu do wyjęcia nagrzewnicy, odpiąłem węże na aucie i od razu je zaślepiłem, przy okazji wypłukałem nagrzewnice, a przy ponownym zakładaniu zalałem ja świeżym płynem i podpiąłem węże szybciutko
a co to jest A/P bo się nie orientuję ? jutro zrobię foto to zapodam. Ta czarna środkowa pucha z Galanta jest rozbudowana jeszcze bardziej o jakieś płaskie pudełko z zieloną diodą do którego wpina się malutką kostkę z czterema pinami.