Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Dodge/Plymouth/Proton - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

[Proton] Tarcze zamiast bębnów Proton 415

Problemy i pytania odnośnie modeli pochodnych od Colta, produkowanych przez inne firmy, na licencji Mitsubishi.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".

[Proton] Tarcze zamiast bębnów Proton 415

Postprzez Thoryne » 27 maja 2013, o 15:11

Wpadł mi do głowy pomysł by zamienić bębny z tyłu na bardziej wydajne tarcze.
Próbował już ktoś tego i z czym by to się wiązało. Jakie przeróbki, wymiany czego.
Każdy z nas chce mieć więcej kuca pod maską ale też trzeba pomyśleć o tym by dobrze i skutecznie zatrzymać autko ;)
Prosił bym o nakierowanie mnie czy jest to możliwe i co się z tym wiąże
Proton 415
http://coltmania.pl/proton/thoryne-proton-415-t2942.html
Thoryne
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 26
Auto: Proton 415 GLSI
Województwo: Zachodniopomorskie

Tarcze zamiast bębnów Proton 415

Postprzez YoPiciowy » 27 maja 2013, o 16:31

Nie wiem jak Protonach, w Coltach trzeba było zmieniac wahacze na te z modelu tarczami itp, przy czym bębny z tyłu lepiej łapią z rękawa niż tarcze. Więc to się nie poprawi ;) Jak chcesz, żeby lepiej hamował to wrzucaj większą tarczę i zacisk na przód ;)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez bWFja28 » 27 maja 2013, o 21:29

A mnie teraz jedna rzecz zastanawia.
Bo to że wahacze trzeba zmienić to wiem. Tylko tu zaczyna się moje pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy wahaczami pod bębny a pod tarcze?Z tego co dopatrzałem w serwisówce wahacz pod bęben ma otwory montujące osłonę (zaznaczone na czerwono) równolegle w poziomie:

Obrazek

a pod tarcze równolegle pod kątem:

Obrazek

Chyba że się mylę, to proszę o poprawę i ewentualne różnice?
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2
Województwo: Łódzkie

Postprzez Alkanick » 30 maja 2013, o 21:25

W CA0 nie trzeba zmieniać wahaczy są identyczne tylko z GTi są inne ponieważ mają mocowania na stabilizator. Wystarczy zamiast bębna dać tą blachę na mocowanie jarzma hamulca, piasta też jest ta sama tylko nie wiem jak z linką ręcznego ale chyba będzie miała inne końcówki.
Fakt bębny są leprze albo przynajmniej mocniejsze.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez rapart » 30 maja 2013, o 21:31

A tak w ogóle to tylna oś, w teorii, raczej stabilizuje pojazd podczas hamowania, a przód zajmuje się właściwie resztą. W związku z tym lepiej pomyśl kolego nad zmianą zestawu na przodzie ;) Jeżdżę na dwóch tłoczkach od 3 dni chyba, dopiero docieram, ale różnica jest kolosalna... Warto, naprawdę warto.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6

Postprzez Thoryne » 30 maja 2013, o 22:23

Póki co planów jest wiele. Mody silnika, zawieszenia, hamulców. Póki co to tylko plany i staram sie dowiedzieć czy ktoś miał z tym do czynienia.
@Rapart Zawsze możemy spotkać się, gdzieś w Gdyni i pokażesz te swoje cudeńka 2 tłoczkowe ;)
Proton 415
Thoryne
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bWFja28 » 31 maja 2013, o 19:05

rapart napisał(a):A tak w ogóle to tylna oś, w teorii, raczej stabilizuje pojazd podczas hamowania, a przód zajmuje się właściwie resztą. W związku z tym lepiej pomyśl kolego nad zmianą zestawu na przodzie ;) Jeżdżę na dwóch tłoczkach od 3 dni chyba, dopiero docieram, ale różnica jest kolosalna... Warto, naprawdę warto.

A ja zaryzykuję i zobaczę jak to będzie z tarczami na tył. Dwu-tłoczkowe zaciski też mam na oku z galanta, ale to za jakiś czas postanowię zakupić i założyć. Wiąże się to również z wymiana kół na większe, a jak narazie w hamulce trochę zainwestowałem.

Alkanick napisał(a):Wystarczy zamiast bębna dać tą blachę na mocowanie jarzma hamulca, piasta też jest ta sama tylko nie wiem jak z linką ręcznego ale chyba będzie miała inne końcówki.

Linka orientowałem się i ma inne końcówki przy tarczach i inne przy bębnach.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ra4al » 31 maja 2013, o 19:49

bWFja28 napisał(a):Linka orientowałem się i ma inne końcówki przy tarczach i inne przy bębnach.

Zupełnie inne a w dodatku trudno dostępna, a przynajmniej w normalnej cenie :D. Ja swoją dorobiłem u gościa w Częstochowie który robi na zamówienie, za dwie dałem o połowę taniej niż za jedną w IC :P.
Co do tarcz z tyłu to radzę od razu zainwestować w zestaw naprawczy i porządnie zregenerować zaciski bo się skubane bardzo szybko zapiekają, nawet często używane, co do różnicy gwarantuje że w hamowaniu nie poczujecie, ale w ręcznym tak bo zrobi się słabszy :D.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez bWFja28 » 31 maja 2013, o 19:55

Pewnie LINMOT z Częstochowy. Mogę polecić firmę robią naprawdę tanio, na wymiar jak tylko chcecie.
Czekam narazie na zaciski i cały zestaw do montażu. Najpierw może jeszcze malowanie na kolor (nie wiem jeszcze jaki) później wymiana reperaturek / regeneracja zacisku i oczekiwania na montaż :D
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ra4al » 31 maja 2013, o 20:04

bWFja28 napisał(a):Pewnie LINMOT z Częstochowy.

Dokładnie oni ;).
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez Przemcio » 4 cze 2013, o 10:22

Jak wygląda wymiana tarcz, czy zacisków w CA0 1.6 bez konieczności wrzucania 15" felg i powiększania tarcz?
Odnosze wrazenie, ze Colt słabo hamuje, duzo jezdze pandą z 09' roku i ona w miejscu staje-dosłownie. Więc moze mam takie wrazenie, ale czy da się coś zrobic ?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Dabadee » 4 cze 2013, o 12:16

Jak nie chcesz felg 15" to tylko zaciski z GTi wtedy minimalna felga to 14". Ja tak mam i po zmianie z seryjnych w 1.3 na te z GTi jest różnica odczuwalna.
Dabadee
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: the power is black
Województwo: Lubelskie

Postprzez Przemcio » 4 cze 2013, o 12:18

Tylko kwestia zacisków, czy cos jeszcze potrzeba, cos wymienic, co nie pasuje z 1.6?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Dabadee » 4 cze 2013, o 13:21

Ja zmieniałem zaciski, tarcze i klocki.
Dabadee
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: the power is black
Województwo: Lubelskie

Postprzez bWFja28 » 4 cze 2013, o 16:48

Dodatkowo mocowania zacisków założyć, wymienić linki od ręcznego bo są inne i przewody hamulcowe do zacisków.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rapart » 4 cze 2013, o 23:20

Przemcio napisał(a):Jak wygląda wymiana tarcz, czy zacisków w CA0 1.6 bez konieczności wrzucania 15" felg i powiększania tarcz?
Odnosze wrazenie, ze Colt słabo hamuje, duzo jezdze pandą z 09' roku i ona w miejscu staje-dosłownie. Więc moze mam takie wrazenie, ale czy da się coś zrobic ?

Niestety, jak nie wyłożysz odpowiedniej kwoty, nie będzie dużo lepiej... 15stki oraz zaciski 2-tłoczkowe to naprawdę słuszne podejście.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6

Postprzez Przemcio » 5 cze 2013, o 00:16

Dopiero co nowe felgi założyłem, nie moge pozwolić sobie na zmiane na 15". Cóż, pozostanie jak jest. :)D
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bWFja28 » 7 cze 2013, o 21:33

A ja mam pytanie co do tylnych zacisków m.in. z colta gti. Występowały tam inne średnice tłoczka niż 30mm? Wszędzie co widzę piszą 34-35mm.

PS.
Jednak w coltach do '92 występowały zaciski 34,8mm.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Thoryne » 7 lip 2013, o 14:17

Takie lekkie odnowienie tematu ale dotyczące zmiany zestawu na przedniej osi. Jakie są koszta tego i od czego by pasowało i co wiąże się z takimi zmianami (Przeróbki itd)
Ktoś w stanie jest określić i wesprzeć? ;) Proton dość nietypowe auto i mało znane i pod co można je podpiąć szukając sensownego seta do zmiany.
Proton 415
Thoryne
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do Dodge/Plymouth/Proton - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum