No chce 0,6-0,65. Roxall, no mam porozkladane kostki kiblowe teraz co jazdę muszę je zbierać i rozkładać, a na podwórku jakaś klatkę może zastawie i nakarmię ja silikonem, skoro tak go lubi :p
Nadchodzi mały duży upgrade, po którym oczekuje dalszego przyrostu mocy. Jako, że chcę troszkę obniżyć spalanie i poprawić charakterystykę w górnej partii obrotów nadszedł czas na lepszą kontrolę silnika- kupiłem DET'a 3. Po weekendzie planuję montaż. Oprócz tego, żeby odetkać trochę dolot i powiększyć zakres pomiarowy wrzucam przepływkę #482- z gala 2.5 V6, wg zagranicznych stron jest właściwie identyczna z przepływką #399- która jeździ w EVO. Różnie się wtyczką dlatego musiałem postrugać trochę w kabelkach
Tak wygląda jej kanał wlotowy
Jest znacznie większy od seryjnego. Na tej z Gala odpaliłem bez problemów, jednak musiałem znacznie powiększyć wartość jej sygnału, żeby silnik chodził w miarę płynnie- o ponad 30% a i wtedy potrafił raz na jakiś czas szarpnąć. Na wyższych obrotach pracował bardzo ładnie. Nie pytajcie kiedy strojenie i wykres, będzie to będzie Wstępnie chcę wystroić na seryjnej przepływce, później będę kombinował z dużą, jak zgram logi z seryjnej.
Pinów jest 7 czyli tyle samo, kolejność i kolory też, jedynie wtyczka jest węższa, bo nasza ma miejsce na 8 pinów. Jednak Tobie bym polecał troszkę mniejszą puchę - #481
No ale chyba od tego starszego galanta 2.0 też może być? - 449 Tak teraz patrze to ja mam u siebie 449 A czym się różnią te przepływki? bo znajomy ma 455 i też niby lepiej chodzi ale i tak nie wiem czym sie różnią.
Różnią się rozmiarem kanału przelotowego, on ma chyba z GTika? Przez roznice w średnicy stawia mniejszy opór, i przy tym samym przepływie generuje mniejsza częstotliwość, skutkiem czego są mniejsze straty mocy na dławieniu, ale też uboższa mieszanka.
Dokładnie tamta jest z gti. Właśnie się tak zastanawiam która jest lepsza bo mam przepustnice od gala 2.0 60mm, powiększony wlot do kolektora ssącego i wydech w miarę odetkany, no i te większe wtryski których jeszcze nie zmieniłem na oryginalne. Do tego jak by zapiął twojego kompa to może by się dało coś wyczarować. Jak myślisz>?
Myślę, że na pewno troszkę z tego wyjdzie, nie chce mówić o konkretnych przyrostach, ale myślę że wydech i ten dolot może dać spokojnie 5KM, Paweła który miał podobny setup shamował 122KM tylko on beż żadnego podstrojenia. Przepływka tak jak pisałem 481 powinna być ok rozmiarowo, bo ta 482 jest za duża do NA. Po podpięciu wszystkiego komp na samoadaptacji powinien w miarę dobrać sobie bazowy czas wtrysku na jałowe, później można się kompem troszkę bawić, ale to już raczej z sondą szerokopasmową. Np do wtrysków 275 umiał sobie dobrać z seryjną przepływką dawkę na jałowych bardzo dobrze, dopiero przy bucie gdzie odłączone jest sterowanie po lambdzie trzeba korygować.
4.5 - Z opcji "cytuj" korzystaj rozważnie. Skracaj jego treść do tej, do której masz zamiar się odnieść. Nie cytuj całego postu, jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim. Będę miał może możliwość w przyszłym tygodniu podmienić przepływke z oznaczeniem 455 i zobaczę co z tego wyjdzie. Jak zostanie mi kasy z pewniej roboty to przyjadę do Ciebie i podłączymy ten komp. Jeśli będzie poprawa to kupie go od Ciebie
Tylko ja nie mam szerokopasmówki Spoko, no można na oko podstroić trochę podlać czy coś Pomierzy się czas do setki i elastyczność przed i po i zobaczysz efekty Spoko zapraszam, zrobimy małego spota
4.5 - Z opcji "cytuj" korzystaj rozważnie. Skracaj jego treść do tej, do której masz zamiar się odnieść. Nie cytuj całego postu, jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim. A miałbyś czas w przyszły weekend?
DET już podłączony, śmiga bez problemu, udało mi się w miarę wyregulować mieszankę i zebrać "mapę" częstotliwości z przepływki. Po rozważaniach- użyje jej i konwersji MAF-MAP, ale założę przepływkę z gala żeby nie robić oporów w dolocie- jej średnica i tak jest większa niż kanału ssącego do turbo więc nie będzie żadną restrykcją, a wywalać jej nie chcę ze względu na zintgrowany czujnik IAT i barometryczny. Plusem jest też to, że Blow off już nie będzie gasił mi samochodu
Z 1 podłączenia udało się zebrac takie odczyty AFR, co prawda wąskopasmową sondą, ale zawsze coś.
Dużo do ugrania zapłonem i dawka dosyć bogata pod obciążeniem, ale tak powinno być, choć chcę ją troszkę zmniejszyć.
Z innych mniej silnikowych rzeczy- przy całej walce z montażem urwałem zawias od schowka, no ale w końcu jest XXI wiek- wydrukowałem sobie nowy. Najpierw projekt Potem druk I gotowy