Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Alkanick i Czorci Pomiot czyli Colt GTi '93

Modele produkowane na przełomie 1992 - 1996 roku.

Postprzez Alkanick » 25 sie 2018, o 12:55

Obrazek

Pykła zabawna liczba przejechanych kilometrów. Od czasu kupna czyli jakieś trzy lata i dwa miesiące przejechałem przeszło 26tyś. czyli całkiem niewiele bo i też mało jeżdżę.
Dziwnie wyszło to zdjęcie z licznikiem, wygląda jak bym miał ledy w zegarach a tam są ori żarówki.

Z poważniejszych napraw to tydzień temu wymieniałem sworznie wahaczy i uszczelniłem zbiorniczek spryskiwaczy bo już sobie pokapywało na uszczelkach od silniczków.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez Schizo » 27 sie 2018, o 23:23

A jak tam ruda szmata? Męczy colesława czy w miare szczęśliwy?
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ Mój Instagram KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 503
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Alkanick » 28 sie 2018, o 13:18

Chyba tak średnio myślę. Zaczęło wychodzić na dole drzwi i przy gumce od tylnej wycieraczki o dachu nie wspomnę bo już raz robiłem ale wychodzi znowu :/
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Schizo » 9 paź 2018, o 07:44

Dach to najlepiej od środka zaatakować po rozebraniu podsufitki, bo gnije zawsze na łączeniu tych poprzecznych wzmocnień z całością.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ Mój Instagram KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 503
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2

Postprzez Alkanick » 9 paź 2018, o 17:43

Znam temat, już atakowałem kiedyś te łączenia poprzeczek i pousuwałem ten materiał co spajał elementy i trochę powgniatałem dach :/
Widocznie przy odpowiednich warunkach a pewnie chodzi o wilgoć, wzrasta tam kwasowość i rdzewieje ale blacharz ze mnie marny i przy łączniku co jest nad przednią szybą znowu wychodzą purchle bleee
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Alkanick » 27 lis 2018, o 10:56

Mała aktualizacja tematu.
Jak co roku postanowiłem sobie przygotować Colta do zimy czyli wymiana dywaników na gumowe, wymiana filtra powietrza a to akurat co dwa lata :D Przegląd hamulców tylko to już zrobiłem dwa miesiące wcześniej, zero problemów. Wymiana kół na ori GTi z zimowymi oponkami Continental, ogólnie średnie są w sumie to nawet słabe bo śliskie. Czyszczenie klem oraz świec.
Koła zmieniłem i zabrałem się za świece i okazało się że przydało by się je wymienić 1,2mm na szczelinomierzu hm chyba za dużo chyba miały mieć 1,1mm w sumie nawet na pudełku jest napisane. Dobra wkręcam stare i jadę kupić nowe. Ciup ledwo odpalił i to na trzy gary ale po chwili zaskoczyło i było ok prócz lekkiego falowania obrotów.

Obrazek

W motoryzacyjnym przypomniało mi się że filtra paliwa jeszcze nie ruszałem to zamówiłem. Na drugi dzień przyszedł ale nie ten i musiałem go oddać, Pani tam pracująca się uparła i powiedziała że musi znaleźć pasujący bo jej duma ucierpi :D Drugi pasował ale to nie ten za mały, wygląda jak do motocykla ale zostawiłem go sobie w razie czegoś.

Obrazek

Ze starego przy wykręcaniu wraz z paliwem wyleciał żur, podejrzewam że kilkanaście lat mógł tam siedzieć. Wymiana takiego filtra to coś koło 2h na spokojnie. Tutaj ten jasny filtr to ten pierwszy co przyszedł nie zgadza się wejście.

Obrazek

Obrazek

Trochę trudno z dostępnością ale w końcu na internecie znalazłem na ryzykanta czyli po zdjęciu taki jaki ma być. Zdjęcie jak już jest zamontowany, marka Ashika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspomniany nowy filtr powietrza.

Obrazek

No i przy składaniu dlokotu przypadkiem kciukiem pogiąłem siateczkę od przepływomierza, te plastry miodu, mam nadzieję że to nie wpłynie negatywnie na prace silnika czy spalania.

Obrazek

Obrazek

Przejdźmy do ciekawostek :P
Jakieś dwa lata jeżdżę na zaślepionym EGRze i nie zauważyłem efektów ubocznych a myśl że spaliny nie wracają do komory spalania i nie zasyfiają głaszcze mnie codziennie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rok czasu mam zamontowany "oil catch tank" i w sumie nie wiem co myśleć. Jest dobrze bo przepustnica jest czysta i nie brudzi się aż tak gumowa rura dolotu ale sam zbiorniczek puściutki hm chyba dobrze przynajmniej wiem że nie wypluwa oleju przez odmę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec dołączenie akumulatora i przeczyszczenie klem.

Obrazek

Po podłączeniu standardowa procedura. Wsiadamy i nie włączamy żadnych świateł ani radia. Wciskany sprzęgło, przekręcamy kluczyk na stan zaraz przed zapłonem, zaciągamy ręczny, czekamy aż Check Engine zgaśnie i odpalamy. Od tej pory nic nie dotykamy w sensie światła czy pedał gazu, zostawiamy tak Colta aż załączy się wentylator chłodnicy. Po tym można zgasić i ustawianie obrotów po odłączeni akumulatora zrobione, trwa to jakieś 15 do 25 minut zależy jaka temperatura otoczenia.

Na koniec przepraszam za ten bród pod maską. Co jakiś czas czyszczę ale strasznie szybko się kurzy i człowiek nie ma szans żeby cały czas utrzymać to w czystości.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez YoPiciowy » 27 lis 2018, o 19:08

Bo catch tank masz źle podłączony- zresztą jak 90% użytkowników :p powinien być tam od kolektora dolotowego szeregowo wpięty. A ten wężyk co masz teraz to ewentualnie filterek na nim, albo zostawione do dolotu, bo to miejsce którym pokrywka ssie świeże powietrze.
Dziwne z tym filtrem paliwa, z katalogu IC bez problemu wskazuje tą Ashike. No i nie wiem z tym mitem uczenia, że nie wolno nic włączać, ja zawsze od razu ruszam, ze światłami, radiem, na skrzyżowaniu go podtrzymuje gazem i po rozgrzaniu się silnika już ok trzyma obroty, nie faluje ani nic :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Alkanick » 27 lis 2018, o 21:47

A czyli jestem niedoinformowany, zawsze myślałem że właśnie tak się podpina zbiorniczek :D

Mit nie mit, da się zrobić oczywiście tak jak wspomniałeś i nawet miałem to napisać w poprzednim poście ale chyba zapomniałem. Z tym że kiedyś też tak pomyślałem "a oleję temat uczenia obrotów" i jak dojechałem z garażu do osiedlowego skrzyżowania to prawie wypadek spowodowałem. Tak zaczęło szarpać Coltem że aż sam się wystraszyłem, szybko zjechałem i patrze na licznik a tam świeci się CE. Wtedy powiedziałem sobie że już zawsze będę go uczył obrotów.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez YoPiciowy » 27 lis 2018, o 22:33

No to prawda, stwarza to zagrożenie, bo jeśli przed rozgrzaniem puścimy go bez biegu, albo zejdzie nisko z obrotów to zacznie szarpać i zgaśnie :D ale jak się tego spodziewasz to idzie ogarnąć. Pewnie procedurę rozpisano dla bezpieczeństwa :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez macieekg » 28 lis 2018, o 08:07

A mi właśnie podczas uczenia obrotów ładnie schodził na wolnych do jakiś 500-750 i gładko chodził bez wibracji. Po nauczeniu już na wolnych wszedł w częstotliwość rezonzansową i bądź tu mądry ;-P
Live to ride, ride to live! by
Colt CAO 1.6 I 16V
Obrazek
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 107
Auto: Colt CA4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Alkanick » 14 maja 2019, o 10:19

YO!
Stało się, a nie miało się stawać :D
GTi odjechał, zabrał go mój brat z kilku powodów. Ja trafiłem na godnego następce czyli Subaru Imprezę WRX: nasze-inne-auta/barusu-czyli-impreza-wrx-i-nie-tylko-t11800.html
A brata Granatowy CA4A nie przejdzie już przeglądu ze względu na stan techniczny.

Jest mi trochę smutno bo przywiązałem się do Czarnego, ale wiem że u brata będzie miał dobrze. Lepiej niż u mnie przez jakiś czas, ponieważ był plan a w zasadzie dalej jest zostawić GTi które czekało by na rozbiórkę i renowację nadwozia. Tylko za czym by doszło to do skutku to pewnie z dwa lata by minęły a tak to brat sobie pośmiga przez ten czas.

I teraz prośba do moderatorów, nie wiem czy warto zamykać ten temat. Ja bym był za tym żeby chwilowo go nie ruszać, ponieważ temat będzie kontynuowany prze ze mnie, nie ważne czy GTi wróci do mnie czy będzie dalej u brata.

Obrazek

Tak się brat cieszył kiedy odebrał GTi :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję i pozdrawiam.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Alkanick » 17 sty 2020, o 22:25

Witam. Brat w domu od świąt a więc i Colt w domu :D

Obrazek

Obrazek

Po długiej przerwie przejechałem się Colesławem jakieś 20m do garażu i wyczułem wstrętny luz na pedale gazu hehe. Od razu go skasowałem :D

Obrazek

Czarnuch dostał nowe przewody hamulcowe i paliwowe, masakra w jakim stanie były aż fart że przejechał 800km trasy bez żadnego wycieku.
Felgi zimowe dostały nowy biały kolor.
A tak to podstawowy serwis czyli filtry, świece i olej plus płukanka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 18 sty 2020, o 00:15

Zajebiste blachy :D
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 190
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Alkanick » 18 sty 2020, o 19:57

Haha :D CA18 a mówiłem że lepiej by było dać CA5A :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez KamilZ » 22 sty 2020, o 23:25

Może chcesz kupić ładna kiere momo do niego?
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6

Postprzez Alkanick » 24 sty 2020, o 12:45

Dziękuję, ale chcemy trzymać GTi takim jakim jest czyli Ori ze zmienionym zawieszeniem.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Alkanick » 20 sty 2021, o 18:45

Hejka.
GTi żyje i ma się dobrze, no blacharsko trochę mniej. Jeszcze niecały miesiąc będzie w kraju :)
Najbardziej widać po nadkolach, trochę spuchły ale dziur nie ma :P
Kurczę, jego kształty nadal są świetne i po tylu latach nie potrafię się napatrzeć na ten zadeczek :)

Ze spraw technicznych wypadało by wymienić wydech a ze spraw już wykonanych to szarpneli my się z bratem na regenerowane zaciski tylne. Te z Colta padły. Mechanizm ręcznego w jednym już nie działał a w obu po zaciągnięciu nie odpuszcza, pozacierało się już ze starości.

Obrazek

Obrazek

Ja wiem że podobno z volvo pasują, tylko z jakiego? Kupiłem tył z s40 i nihuja.
A po za tym GTi trochę dłużej zostanie bardziej Ori, bo jak wiadomo i te regenerowane kiedyś padną hahaha :D

Pytanie.
Ma ktoś całe ramię wycieraczki tył z CA0? Bo ta z CJ mnie wizualnie dobija.

Edit:
W weekend będzie jeszcze wymieniana uszczelka pokrywy zaworów. Była zmieniana kiedy grzebałem przy popychaczach kilka lat temu i dziwne, że zaczęła się pocić. Trochę szybko.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez figi » 21 sty 2021, o 12:22

Alkanick napisał(a):Hejka.
Najbardziej widać po nadkolach, trochę spuchły ale dziur nie ma :P

Nie chce Cie smucić ale jak spuchły to pod spodem jest próchno - dotkniesz i dziura już będzie :(
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jabberkonto » 21 sty 2021, o 13:28

Co konkretnie nie pasuje w zaciskach z Volvo?

Temat tylnych zaciskow z volvo jest tu:
kupie/hamulce-gti-tyl-t12336.html

Zabraklo w nim informacji, jaki rozstaw otworow ma GTI'kowy zacisk do zwrtonicy.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t

Postprzez Alkanick » 21 sty 2021, o 23:42

figi napisał(a):Nie chce Cie smucić ale jak spuchły to pod spodem jest próchno - dotkniesz i dziura już będzie :(

Wiem.
Kiedyś już były robione i teraz znów wychodzi. Ogólnie jak każdy wie to drażniący temat tej blacharki ale z drugiej strony uspokajam się tym że w przyszłości w planie jest całkowite rozebranie GTi i oddać budę do kompletnego odrestaurowania razem z zabezpieczaniem wszystkiego, lakierowaniem.

jabberkonto napisał(a):Co konkretnie nie pasuje w zaciskach z Volvo?

Temat tylnych zaciskow z volvo jest tu:
kupie/hamulce-gti-tyl-t12336.html

Zabraklo w nim informacji, jaki rozstaw otworow ma GTI'kowy zacisk do zwrtonicy.

Wszystko nie pasuje, może jedynie gniazdo na linkę ręcznego podejdzie.
Rozstaw otworów do tarczy kotwicznej inny. Fuzja łapy s40 a jarzma Colta niemożliwy bo i te szerokości też inne.
Jak szukałem to do s40 znalazłem dwa typy hamulca tył i brałem ten który najbardziej przypomina Coltowy. Wyszła lipa.
Ciekawi mnie jak ten drugi typ by przypasował ale tam zaś ręczny nie podejdzie bo mocowanie nie te ale to pikuś bo zawsze można przerobić ale kąt umiejscowienia tego mechanizmu ręcznego wydaje się inny.
Z s40 ja mam takie i one nie podejdą na 100%:

Obrazek
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A

Powrót do Strona główna forum