Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Nasze auta ‹ C50-C51A-C52-C58A
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Colt C58 budowa w toku....od 7 lat :)

Modele produkowane na przełomie 1988 - 1992 roku.

Postprzez ryba_84 » 29 cze 2013, o 21:13

Cześć, chciałbym opisać tutaj mojego Colta. Historia mojego auta sięga 7 lat wstecz gdy pierwsze zarobione pieniądze chciałem przeznaczyć na jakieś tanie wozidełko bo w końcu w wieku 22 lat nie mogłem sobie pozwolić na nic droższego...obejrzałem Peugeota 306 który nawet mi sie spodobał chciałem go już kupić ale moj przytomny brat skutecznie odciągnął mnie od tego pomysłu...i dobrze, bo pomimo ze kilka lat młodszy od Colta ktorego później kupiłem, miał wiele wad (urwana linka od maski i bagaznika, szpachla na dachu itd.). Colta obejrzalemei dzień po Peugeocie, sprzedawał go policjant który dokładnie opisał jego dolegliwości, nawet te ktorych nie zauważylem. Colt byl wyprodukoway w 1989 roku wersja GL silnik 1,3 na gaźniku (całe 60HP) .Wygladał jakby stał w pokrzywach ostatnie 10 lat...lakier matowy, mieszek drążka zmiany biegów sparciały, jedyną ale najważniejsza zaletą był stan techniczny... jak z fabryki.
Obrazek
Po kilku latach jeżdzenia, zaspawania dziur przy nadkolach tylnych, i ogólnej pielegnacji nadwozia, przyszło mi do głowy że Colt powinnien dostac obrotomierz, może jakies zderzaki,fotele, kierownice z Glxi i kilka innych luxusowych rzeczy :) zacząlem sie rozglądać na różnych portalach i trafilem na rozbitego Colta Gti C58 czyli 1,8 Dohc.....nastepnego dnia ciągnąłem już na lawecie przypalonego, fioletowego Gtika :) wyrwanego za 1500zl.
Obrazek
Obrazek
Fotele z Gti musiałem oddać do naprawy...nowe nie były w końcu. Cała przekładka zajęła mi z miesiac, bo przełożylem chyba wszystko oprócz podsufitki. Wiazka inna (dodatkowo ta z Gti w części spalona) , pompa w baku a nie przy silniku wiec bak zmienilem, zawieszenie hamulce, skrzynia, wspomaganie przekładni kierowniczej. Przedni zderzak udalo mi sie kupić ale niestety z pękniętą górą, uratowałem go odcinajać peknieta część i przyklejając góre z wersji GL. ABS-u sie pozbyłem uznając to po części za zbedną mase a po części za układ potencjalnie i tak niedziałający a sprawdzić nie miałem jak. W każdym razie auto po zabiegachwyglądało mniej więcej tak:
Obrazek
Obrazek
cieszyłem się nim może ze 3 lata...bo 2 lata temu pewna nieroztropna pani pomylila światła i zaczęła gwałtownie hamować na zielonym, czego ani chlopak przede mna ani ja ani gosc za mna nie przewidzielismy...z Colta została harmonia...a ja zostałem z problemem gdzie kupić ladną czerwoną bude z modelu c5x
Obrazek
CDN
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez mystek » 29 cze 2013, o 21:41

ładna historia! 7 lat jedno auto, to jest miłość!
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez krasusek » 29 cze 2013, o 22:17

Podoba mi sie to autko, ta historia, czekamy na wiecej ! :) takich milosnikow nam trzeba! ;)
powodzenia w dalszych pracach ;)
krasusek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 3
Auto: Opel Omega B FL 2.5 DTI
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez ryba_84 » 29 cze 2013, o 22:33

Po zrobieniu "totalszaden" z Colta (dla mnie to prawie jak "harakiri") szukałem następcy w Polsce i Niemczech raz specjalnie pojechałem z Lublina pod Berlin w nadziei że coś się znajdzie...niestety...po jakimś czasie prawdopodobnie kierowany jakimś ostrym polibacyjnym kacem otępiającym wszystkie moje zmysły nabyłem to:
Obrazek
długo później próbowałem to sprzedać, jakość wykonania miało to dalece odbiegającą od wymaganego minimum. Chodź trzeba przyznać to to też klasyk.
Niedługo po uwolnieniu się od "transformersa" żyjącego własnym życiem obejrzałem czerwone Gti pomalowane ze farba z niego odpadała... na szczęście na allegro zauważyłem ciekawego Colta z duuuuużym otwieranym dachem. Szybko pojechałem w Tarnowskie Góry gdzie czekał na mnie przykryty plandeką Colt glxi 1,5 po jeździe próbnej i sprawdzeniu że auto nie było malowane (moje podstawowe kryterium przy kupnie Colta) kupiłem tego C52 od miłego pana i w prezencie dostałem zderzak przedni Gti :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
po powrocie czekała mnie następna przekładka i wymiana materiału dachu...
Obrazek
Obrazek
przymierzanie felg...troche smiesznie przed obnizeniem :)
Obrazek
ale obniżenie już się robiło
Obrazek
gwint na max w dół a przód nadal koza...będzie trzeba przerobić
Obrazek
jeszcze przewiercenie nowo zakupionych felg na 4 śruby zaspawanie niepotrzebnych otworów, malowanie i felgi można skręcać
Obrazek
Obrazek
a to efekt końcowy tzn teraźniejszy :
Obrazek
Obrazek
CDN we wrzesniu
ryba_84

Postprzez ryba_84 » 29 cze 2013, o 22:38

w następnym odcinku: co ma Galant do Colta

Obrazek
ryba_84

Postprzez SPAM » 30 cze 2013, o 09:27

czyta się to jak jak książkę, wciąga :P czekam na C.D.

uwielbiam tą generacje, jest najlepsza :D

Fajne felgi te z kempingiem
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez mystek » 30 cze 2013, o 11:54

Gwint kto Ci robił?

A Galant z tego co widzę, to na pewno miał felgi dla Colta na pewien czas :P. W ogóle strasznie dziwnie Ci usiadło to auto. Jeśli to jest gwint, to jestem meeega zdziwiony. Zobacz u mnie w temacie jak C50 leży na -30mm bodajże i też 195/50R15
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez ryba_84 » 30 cze 2013, o 13:55

Gwint samoróbka... normalnie przerobił bym go tego samego dnia co założyłem niestety jestem z Coltem 2 dni w miesiącu, pomimo poswięcania mu każdej wolnej chwili nie daje rady zrobić wszystkiego. Jeśli jesteś zdziwiony że auto jest za wysoko to musisz poczekać do września postaram się coś z tym zrobić...mam wtedy urlop i wracam do Lbn i do Colta :)
ja mam 195/45R16 wiec tylko o 5 mm wyzsze kolo od Twojego 195/50R15
ryba_84

Postprzez jabberkonto » 30 cze 2013, o 15:02

ryba_84 napisał(a):w następnym odcinku: co ma Galant do Colta

Widac ze Galant jest w wersji 4wd... czyli chcesz powiedziec czy przeszczepiasz napedy?
jabberkonto

Dostał piw: 71
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez ryba_84 » 30 cze 2013, o 15:43

na pewno nie we wrześniu...to robota na zime...wiąże się ze zmniejszeniem bagażnika i zastąpienia dojazdówki uszczelniającym sprayem.
Na ten rok przewidziałem inny scenariusz... ;)
ryba_84

Postprzez jabberkonto » 30 cze 2013, o 17:09

To byl Galant vr4 ? Bo jesli tak to pewnie bedziesz wrzucal 2.0 turbo pod maske colta ? ;)
jabberkonto

Dostał piw: 71
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez ryba_84 » 30 cze 2013, o 17:21

To nie był Galant VR4 to był Dynamic 4...
ryba_84

Postprzez kisiello » 30 cze 2013, o 17:24

ryba_84 napisał(a):
Gwint samoróbka...

A możesz przybliżyc troche proces samoróbki tego gwintu?:)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 80
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Schizo » 30 cze 2013, o 17:56

Bardzo fajny colt! Współczuję tego dzwona, ale widać, że kochasz te auta tak samo jak my :D

Już nie mogę się doczekać kolejnych postów :D
Nie bądź pijawką. Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

Sprawdź moje streamy ze starych i nowych gier -----> KLIKNIJ TUTAJ :)
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 458
Auto: Grandis NA4W / Colt CZ3
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez ryba_84 » 30 cze 2013, o 18:04

kisiello napisał(a):
ryba_84 napisał(a):
Gwint samoróbka...

A możesz przybliżyc troche proces samoróbki tego gwintu?:)

Przybliżyć mogę ale to że tak powiem to prototyp, także jak widać wymaga poprawek bo auto nie obniżyło się jak należy...a po przespawaniu niżej tulei podtrzymującej tulei gwintowaną może okazać się że amortyzator się "skończy" i będzie maksymalnie złożony, na dołach będzie słychać dobijanie co doprowadzi w końcu do poważniejszej awarii.

Dla Colta każde pieniądze, ale jako że zestaw gwintowanego zawieszenia znalazłem tylko firm pokroju K-Sport kosztującego ok 1000 Euro, używek do tego modelu jest oczywiście brak, kupiłem zestaw Coiloverow (ameliniowe tuleje gwintowane ze sprężynami) do Hondy Civic na portalu aukcyjnym allegro. Cena za zestaw jakoś 300-400zł.

Amortyzator przedni:
W skrócie, trzeba odciąć kielich na którym wspiera się sprężyna, oszlifować amortyzator w miejscu gdzie był połączony z odciętym już kielichem, i nałożyć na amortyzator tuleje stalową (dodatkowo kupiona - w zestawie nie ma), na której oprze się już wspomniana wyżej ameliniowa tuleja gwintowana z chińskiego zestawu "najwyższej jakości" z allegro. Stalowa tuleja musi być jakoś przymocowana do amortyzatora, proponuje delikatnie spawać do mocowania zwrotnicy, nie przegrzewając zbytnio co by nie ugotować oleju lub nie zniszczyć powierzchni cylindra w środku ani uszczelek. Na połączeniu tulei stalowej z amelinowa trzeba zrobić "zamek" zabezpieczający przed obracaniem się, podczas późniejszej regulacji wysokości samochodu.

Amortyzator tylny:
Prace analogiczne do tych wykonanych przy amortyzatorze przednim. Dodatkowo należy zastosować tuleje stalowa, w tulei aluminiowej (wynika z dużej różnicy średnic amortyzatora i tulei aluminiwej-czymś to miejsce wypada wypełnić). Oparcie dla stalowej tulei zrobiłem na starym spawie na amortyzatorze po odcietym uprzednio kielichu sprężyny.

Prace te zrobił za mnie kolega zajmujący się na co dzień rzeźbą w "gównie"...kontakt mogę podać na PW bo nie wiem czy można tak publicznie robić tu reklamę.
ryba_84

Postprzez rychol » 30 cze 2013, o 21:10

Witam wszystkich na forum
Wielkie brawa dla "ryba_84" - nikt nie może być bardziej zadowolony odemnie, jestem szczęśliwy że colcik trafił w dobre ręce służył mi kilka ładnych lat bez żadnych awarii tylko lałem i jeździłem, kupiłem go na ebayu za 205 euro 8-). Życzę Ci Michale powodzenia w dalszej pracy nad tym wozidełkiem bo widzę że jesteś pasjonatem.
Tu jeszcze jedna fotka którą gdzieś znalazłem - Obrazek
Miałem konto na tym forum ale długo się nie logowałem i zapomniałem loginu i hasła więc założyłem nowe :mrgreen:
rychol

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez ryba_84 » 30 cze 2013, o 21:17

czyli to Ty pogiąłeś pas pod zderzakiem bo na zdjęciu jeszcze w szyku hehe :) pozdrawiam wcześniejszego właściciela.
ryba_84

Postprzez rychol » 30 cze 2013, o 21:19

Nieeeeeeee, w większości żona nim jeździła i wieczorem wracała do domu i walnęła małego dzika który wybiegł jej na drogę :? dobrze że nie trafiła w lochę bo by pewnie wyglądał jak Twój po dzwonie
rychol

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez ryba_84 » 30 cze 2013, o 21:27

Czyli Colt dzika upolował....wiedziałem ze coś przede mną ukrywa :)
ryba_84

Postprzez Dabadee » 30 cze 2013, o 21:43

Wreszcie opis :D Plany zacne i nie mogę się doczekać jak wrócisz do Polski i jak zobaczę kanciaka na żywo :)
Dabadee
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: the power is black

Następna strona

Powrót do C50-C51A-C52-C58A

Powrót do Strona główna forum