Dziękuję chłopaki za wyrazy uznania dla auta, dla mnie Colt jest "oczkiem w glowie" jest jeszcze dużo do zrobienia a czas pokaże co wyjdzie, w każdym razie w przewidzianych zmianach zauwazalnych z zewnatrz planuje go lekko obniżyć, założyć zakupione zaciski i tarcze 280mm na przód, zrobić polerke lakieru, może zakupić i zalożyć spoiler pod szybą taki zachodzący na boki auta...właściwie to są korekty a nie zmiany bo Colt wyglada tak jak powinnien wygladać Colt
Z okazji świąt byłem chwilke w domu i postanowiłem nie marnować czasu i wykorzystując wolne dni zająłem się diagnozą nowego serduszka do Colta Silnik z zewnątrz wyglądał jakby wcześniejszy właściciel systematycznie impregnował go przepracowanym olejem
po zdjeciu glowicy
pierwsze części po myciu
no i mega soft porting głowicy
jeszcze zdążylem pomalowac miske olejowa, umyć reszte osprzetu silnika. Po oddaniu głowicy do sprawdzenia okazało się że do wymiany prowadnice zaworow wydechowych i gniazda do szlifowania reszta normalnie planowanie i docieranie zaworow. Gorzej z dołem wał był ni w pieć ni w dziesięć wiec do pierwszego szlifu poszedl, cylindry owale i nowe pierscienie by sie już nie dotarły wiec szlif na pierwszy naprawczy, nowe nadwymiarowe tloki, pierscienie, panewki. Jak wrócę za 2 msc będzie składanie zabawek
Prace przerwane bo korby byly uzywane i trzeba zmienic tulejki bo maja za duzy luz....problemem jest ze tulejki beda za poltora msc, jutro jade do kolegi na, opiaskowanie i oszkielkowanie kilku rzeczy, pozniej malowanie, i bede mogl zaczac skrecanie bloku, w wolnej chwili zajme sie wycieciem walkow balansowych i skladniem glowicy, turbo oddalem dzisiaj do przerobienia na 16G. Takze Colcik nowy silnik dostanie nie wczesniej niz za 2 msc...chyba ze sie opozni bo zapowiada sie niezly zapierd... w pracy .
Wszystko cacy. Tylko po co Ci kute korby skoro masz oem tloki? oem graty smialo wytrzymuja 350-400KM. Szkoda, ze nie mieszkamy blizej siebie. Bysmy porobili poploch na drogach swoimi maszynami Podoba mi sie to, ze z glowa wszystko robisz
Napisz jeszcze jakie chcesz zrobic pasowanie, jakie chcesz wsadzic panewki i pierscienie? Glowicy za dużo nie planuj. Tylko liznij. Na DSMtuners wrecz nie poleca się portingu. Te glowice są na tyle "przewiewne" ,ze im nic nie trzeba
Tłoki też są kute Mahle, głowica tylko zabielona pod uszczelkę, a co do portingu to nie poszerzałem kanałów tylko dopasowałem pod uszczelki na dolocie i wydechu plus zrobiłem na ostrze krawędź gdzie powietrze rozchodzi się na zawory na dolocie i schodzi na wydechu tak jak na zdjęciu (to stosunkowo duzo poprawia przeplyw) http://magnusmotorsports.com/wp-content ... Port-2.jpg OEMowe graty chciałem zostawić ale musiałem zrobić szlif bloku i znalazłem tylko kucizne w nadwymiarze. Panewki idą zwykle z ACL-a nie Race.
A to przepraszam. Wyglądają jak OEM z góry Masz zamiar 500KM wycisnąć z tego silnika?? Przy kuciźnie potrzeba już większego turba bo 16G jest myslę, że wprost proporcjonalne do seryjnych gratów. 1 i 2 nad wymiar nie problem dostać Ale mniejsza o to. Fajnie, że zakuwasz silnik- przyszłościowe rozwiązanie. Tylko pytanie do czego auto ma Ci służyć? JAk wcześniej wspomniałem seryjne graty starczą do ok 300-400KM. Dla kucizny trzeba by zastosować większe pasowanie co za tym idzie trzeba dobrze rozgrzać silnik by można było ostrzej pojeździć. Może pobierać większe ilości oleju W zimne dni mogą "grać" tłoki i szybko się "z ukosować" co znacznie zmniejszy zywotność silnika. Ja miałem okazję zakupić kuciznę, ale kilka mądrych głów mi to odradziło. Autem głównie jeżdżę na spoty i czasami w weekend. Czyli w roku robię może 2-3tys.km. W simie nie żałuję. Obecnie przy 0,7bara ma 224KM i powiem Ci, że przy przednionapędówce 300KM to już ostro do tego bez szpery Trzymam kciuki za powodzenie projektu A jeśli miałeś OEM tłoki i korby to trzeba było rozwiercić blok z 4G67 Panewki rozumiem AluGlide kupiłeś? Przysłościowe były By RACE jak tłoki i korby. AluGlide wpakował bym do serii.
Auto ma służyć do tego co teraz czyli dupowóz używany średnio 3 razy w tygodniu i na wakacyjne wyjazdy na urlop, do tego celu wystarczy na razie 250HP, szlif był robiony na większy luz chyba piec setek, oddałem na szlif do Dziaka bo ma najlepsza opinię a i człowiek tam pracujący godny zaufania. 4G67 właśnie chce zrobić na seryjnego 4G63T, co do panewek Race zostały mi odradzone (za miekie i za szybko sie zuzywaja) jako że samochód nie będzie użytkowany do sportu. Graty rzeczywiście mam od Rosomaka, korby od niego do lekkiej przeróbki bo za duży luz na panewce sworznia tłoka. Dziś się zabrałem za walki balansowe jeden już na kupce złomu a drugi po "kuracji odchudzajacej"
Zapewne sa to korby z 7bolt-EVO a tloki z 6bolt. Tuleja tloka w 6bolt ma o ile dobrze pamietam 21mm a 7bolt i evo 22mm przez co musisz rozwiercic otwor w tlokach z 21 na 22mm. Sa zwolennicy jak i przeciwnicy takich modyfikacji. Jedni twierdza, ze to oslabia tlok inni wrecz przeciwnie. Ja jak bym wkladal korby z EVO to razem z Tlokami. Maja wiekszy CR. Co za tym idzie- wieksza moc przy seryjnym osprzecie:-) A taki zestaw ogarnia <400KM Ja sobie obiecalem, ze jesli padnie mi 4G63T to zbuduje cos czego w swiecie nie ma w budzie C5
Ja chce tylko cos szybszego od 1,8 a 2,0 pewnie szybko by sie znudzilo takze zostane na 2,0T. korby sa z 6 bolta bo oprocz tego ze 7 bolt ma wiekszy o 1mm otwor na sworzen tlokowy to i korby sa wezsze niz w 6 bolcie o 2 mm.
Ostatnio mam niewyobrażalnie mało czasu praca zajmuje mi po 12h dziennie plus dojazdy znalazłem jednak chwile na pogrzebanie i nareszcie widać jakiś mały progres