Będąc w kwietniu na giełdzie w Bydgoszczy, z kolegą, wdaliśmy się w rozmowę z właścicielami Astry kombi. Kolega wyraźnie był zainteresowany, bo autko ładne i cena dobra (sprzedał je po dwóch tygodniach zarabiając około 2tys zł). Gatka-szmatka, mówię handlarzom: Mitsubishi Colt z automatem, a oni - mamy. No to ja: który rocznik, a oni - 1990.
Co prawda nie byłem przekonany, ale pojechaliśmy za Gniezno zobaczyć. Pierwsze wrażenie - fatalny, pognieciony, lakier zmatowiały, brak foteli... miał iść na części, a fotele do Terrano. Czekaliśmy do wieczora na test drogowy, bo kluczyki w sąsiedniej wsi. Przestudiowałem dokładnie Brief i inne papiery - autem w Niemcowie jeździła jedna właścicielka, jak go kupiła to miała 65 lat, przebieg 86700km, wklejka o zmianie rozrządu i oleju - 76000km w 2002 roku!!! I wreszcie przejażdżka - na pieńku, bo fotele wymontowane. Odpalenie silnika - zamruczał spokojnie, światła wewnątrz - StarTrek: licznik, obrotomierz, podświetlenie dźwigni zmiany biegów - miód. Kolega testował i powiem że byłem zachwycony, skrzynia zmieniała biegi lekko, bez żadnych problemów, był zrywny, nic nie pukało w zawieszeniu, redukcja biegów - pychota.
Pogadaliśmy o cenie - wynegocjowaliśmy, że oni zrobią dokumenty (bez rejestracji i przywiozą gotowe auto do Żnina na lawecie. Auto było po myciu i lekkiej polerce. Przez to widać było jego mankamenty - jeszcze bardziej pogniecione blachy. Ale nic to, podpisaliśmy papiery. Mi tylko została rejestracja, co w Żninie trwa godzinę
I za jakieś 4100zł mieliśmy pierwszy nasz samochód. Wolałem co prawda trochę młodszy, ale cena była pasująca, więc warto było.
Żeby nie prostować zderzaków i błotników, kupiłem na Allegro z rozbiórki - czerwone, w sumie wyszło z wysyłką 700zł. Wymiana we własnym zakresie i bez malowania
Wyjeżdżając z garażu stwierdziłem że Colt trochę nisko na kołach stoi i wpadłem na myśl, że podniosą go troszkę koła. I zamieniłem oryginalne 175/70 na 13" na 175/70 na 14" z Galanta. Autko poszło do góry, jednak w licznik można było już nie wierzyć.
Przeglądając systematycznie fora i allegro, postanowiłem zakupić trochę materiałów o Colciku. Mam własne "So wirds gemacht" Etzolda, 6 czy 7 prospektów i inne.
Tego roku byliśmy też Coltem na pierwszym zlocie - było bardzo miło.
A potem... niekończąca się opowieść...
Ostatnio (XII 2006) Colt przeszedł wymianę uszczelki pod głowicą, gdyż za dużo oleju uciekało na zewnątrz, przy okazji wymieniono rozrząd, simmeringi wałka i wału i uszczelniacze zaworowe. Po tej operacji Colt odmówił posłuszeństwa... prawdopodobnie winę ponosi mechanik, ale według niego, tu cytat: "chyba się zawór nie ułożył". Więc musiałem mu zostawić Colta znowu na poprawkę "ułożenia zaworu". Auto odebrałem i przejechałem około 8tys km zużywając około 3,5l oleju. Tu prawdopodobnie winę ponosi mechanik, gdyż dwa razy zakładał te same gumki na zawory i mogło mu nie wyjść.
W przyszły tygodniu Colt idzie na poprawkę, ale już nie do niego. Zostaną wymienione uszczelniacze, uszczelka pod głowicą i pokrywą zaworów. Mam nadzieję że zużycie oleju spadnie do akceptowalnego poziomu (przeze mnie 1,5L/10tys km
Nasz Colt:
JMBMRC52ALUxxxxxx
Silnik: 4g15, 1468cm3, 8 zaworów, na pełnym wtrysku
Przekładnia: F4A2 - automatyczna, czterobiegowa, sterowana elektronicznie
Kolor: R52 - czerwony kalifornijski
Wyposażenie: wspomaganie i regulacja kierownicy, elektrycznie ustawiane lusterka, fotele GTi
Modyfikacje:
- spojler - lotka firmy FOHA - oryginalnie dla Mitsubishi (mam katalog dodatków)
- białe kierunkowskazy (dzięki Bartek)
- podgrzewanie lusterek + lusterko martwego pola
- przedłużone oświetlenie wnętrza - ściemniacz
- sygnalizator akustyczny włączonych świateł
- centralny zamek na pilota + alarm
- podświetlenie schowka (lampka bagażnika od Lanosa)
- koła - aktualnie stalowe 14" z za dużymi oponami (choć zeszłe lato i zimę jeździł na 13") + kołpaki NASCAR od Jacky'ego
- diagnostyka - MMCd 1.8g na PalmV (kabel podłączony na stałe)
Mam jeszcze bagażnik dachowy ATERA - belki, ale nie wożę go na stałe, w przyszłości planuje zakup boxa na dach.
Colt
i ja
LPG

????????????