Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Sebastian - C51 1989r

Auta, które zostały sprzedane, zezłomowane.

Sebastian - C51 1989r

Postprzez Sebastian » niedziela, 4 lip 2010, 10:28

Witam serdecznie;)
1 lipca zrobiłem sobie prezent urodzinowy wymieniając swoje Volvo 460 na colta C51 z jakże fajnego rocznika 1989 (podwójne urodzinki:D). Mechanicznie z tego co widzę jest w dobrym stanie, jedyne czego doszukałem się to minimalnych luzów na półosiach. Jeżeli chodzi o stan blacharsko-lakierniczy to jestem dość zadowolony, korozja dopadła tylną klapę i rant drzwi kierowcy, reszta zdrowa, ogólnie pod względem korozji – a właściwie jej braku jest super, a już na pewno zdecydowanie lepiej niż było w Volvo. Gorzej sprawa ma się z powłoką lakierniczą, lakier wypłowiał dlatego będzie czekać go polerka. Jeżeli chodzi o wnętrze jest całe do sprzątania. Silniczek to 60 konne 1.3 8V wspomagane gazem;)

Tak prezentował się po zakupie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak po pierwszym umyciu i natarciu mleczkiem - lakier zdecydowanie "odżył":
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W sobotę wziąłem się za odnowienie ramion wycieraczek oraz podszybia przy okazji wyrzuciłem wszelkie liście i syf:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Efekt finalny wrzucę późnym wieczorem;)

Pozdrawiam:-)
Był Fiat 126p FL 1991r...
Jest Mazda 323 BD 1983r...
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez kamil0810 » niedziela, 4 lip 2010, 10:56

Ladny colciak miałem podobnego :)
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach kupna Golfa.

mam colta i się tego nie wstydzę

Nie krytykuj jazdy coltem! To jazda z kimś, kogo się kocha!
colt c50,c58
mazda xedos6
kamil0810
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Tomi » niedziela, 4 lip 2010, 16:39

Gratuluję zakupu i składam spóźnione, ale szczere najlepsze życzenia urodzinowe :-D
Oby prezent sprawował się dobrze!!
Cierpliwy do bólu....
Tomi
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Sebastian » niedziela, 4 lip 2010, 23:43

Tomi napisał(a):Gratuluję zakupu i składam spóźnione, ale szczere najlepsze życzenia urodzinowe
Dziękować ;-)

Obiecane fotki odnowionych ramion i podszybia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziś rozpocząłem ogarnianie wnętrza - umyłem deskę i boczki, konkretnie odkurzyłem dywanik. Przy okazji rozprułem całkowicie zmęczone wykończenie szyberdachu. Będzie czekać obszycie, ale najpierw przerejestrowanie...
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez jasiu_ » poniedziałek, 5 lip 2010, 06:42

Dbaj o niego o się z pewnością odwdzięczy długowiecznością...
jasiu_
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Sebastian » wtorek, 6 lip 2010, 21:03

Wczoraj natchnęło mnie do lekkiej modyfikacji i polakierowania atrapy. Wyciąłem część użebrowania, posklejałem popękane miejsca, dorobiłem uchwyt i psikłem kilka warstw lakieru. Wygląda to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ogólnie jestem zadowolony, wizualnie bardziej mi się podoba, samochód wygląda na delikatnie szerszy a także gril jest bardziej prosty niż był wcześniej oraz mocniej trzyma się budy.

Dziś wymieniłem olej z filtrem oraz filtr powietrza.

Powoli rozglądam się za alumami i tutaj mam dylemat 14 czy 15-tki? Przy okazji zapytam, ma ktoś na zbyciu listwy boczne oraz przedni znaczek?
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez MGrocH89 » czwartek, 8 lip 2010, 18:21

na ten silnik 14" mniejszy opór> mniejsze spalanie:p ja mam na 1.5 14 i jest ok
MGrocH89
COLTMANIAK

Postprzez Sebastian » czwartek, 14 paź 2010, 09:41

Odświeżę temat… Od ostatniego postu zrobiłem kompletną konserwację podwozia, wnętrz nadkoli i progi, porobiłem zaprawki we wszystkich miejscach gdzie się dało, dwukrotnie przeprałem podsufitkę dzięki czemu zaczęła znów być jasna, wymieniłem przewody zapłonowe, popatrzyłem w hamulce chcąc wymienić przed zimą klocki i szczęki, ale nie wymagały wymiany;)

Teraz czeka mnie wymiana chłodnicy gdyż obecna dostała kamieniem przez wlot i zaczęła lać;/ Z całą pewnością zanim założę nową chłodnicę pierw zamontuje siatkę…
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez Xsystoff » piątek, 15 paź 2010, 11:41

Hej, napisz mi jak sciagales podsufitke. Chce zrobic to samo, ale ja mam szyber. Tzn sciagnac i juz nie zakladac, ale przy okazji nic nie zniszczyc.
Mitsubishi Colt `91 Single Cam 12 Valve
Audi A4 `95 Twin Cam 20 Valve
Xsystoff
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Sebastian » sobota, 16 paź 2010, 01:18

Hej, nie ściągałem jej, prałem ręcznie szczotką i vanishem...
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez Xsystoff » sobota, 16 paź 2010, 15:51

Aaaaa, w ten sposob.

Moja tez jest czarna wrecz, bo poprzedni wlasciciel palil fajki w aucie, wiec polacze przydatne z pozytecznym, bedzie ladniej i lzej po wywaleniu :)
Xsystoff
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Sebastian » sobota, 16 paź 2010, 17:08

Xsystoff napisał(a):bo poprzedni wlasciciel palil fajki w aucie

Znam to, dopiero teraz od lipca mój misiek zaczyna normalnie wyglądać i fajnie pachnieć :roll:

Z podsufitką spróbuj od tyłu powoli i delikatnie odczepiać ku przedniej części, potem powinieneś wyciągnąć ją przez otwór bagażnika… Tak przynajmniej wyglądał demontaż w mojej mazdzie, a z tego co widzę mają mnóstwo wspólnego także nie zdziwię się jak będzie podobnie;)
Jak uporasz się z nią to prosiłbym Cię o jakiś opis bo mam w planach wyciągnięcie jej w przyszłe wakacje;)
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez Xsystoff » sobota, 16 paź 2010, 17:26

Tak wlasnie przejrzalem Twoje zdjecia i dziwie sie, ze nie zrobiles tego co ja czyli nie kupiles kierownicy trojramiennej i zegarow z obrotomierzem. Obie rzeczy sa smiesznie tanie, a poprawiaja niesamowicie wyglad srodka i komfort jazdy :)

Ja wywalilem caly tyl z plastikami i przednie fotele zastepujac je kubelkami, wiec usunalem zrodlo smrodu bez koniecznosci prania calosci, tylko podsufitka zostala czsrna i wykladzina. Mam w planach usunac obie rzeczy.

Jak cos potrzebujesz z plastikow ze srodka to mow, bo mi zostaly.
Xsystoff
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Sebastian » sobota, 16 paź 2010, 17:47

Na obrotomierz poluje, ale ten do 9 tyś, mam zamiar zmienić w nim podświetlenie na białe bądź niebieskie po to zielone średnio mi się podoba oraz całkowicie nie pasują do kolorów radia… Kierownice też mam zamiar wymienić na trójramienną, na razie ogranicza mnie gotówka bo mam sporo wydatków ostatniego czasu;/

Jak coś zgadamy się przez PW;)
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez Xsystoff » sobota, 16 paź 2010, 17:51

Do 9 tys to z 1.6 i 1.8 ? Eeee zielone podswietlenie to typowy japonski klimat przelomu lat 80/90 :D Kierownice ja dorwalem chyba ze 30 zł z allegro. Oki, pisz na PW jak cos potrzebujesz z wnetrza, nawet wykladzine :)
Xsystoff
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Sebastian » środa, 9 lut 2011, 12:54

Czas odświeżyć temat…
Misiek całą zimę przestał w garażu także nie dostał po dupie od soli. W między czasie polakierowałem sobie kilka plastikowych elementów pod maską, np. obudowę wiatraka. Zdjęcia dodam jak wszystko poskładam do kupy bo w garażu miałem temperatury blisko zera i nie chciało mi się tego składać w takich warunkach;P
Xsystoff napisał(a):Tak wlasnie przejrzalem Twoje zdjecia i dziwie sie, ze nie zrobiles tego co ja czyli nie kupiles kierownicy trojramiennej i zegarow z obrotomierzem. Obie rzeczy sa smiesznie tanie, a poprawiaja niesamowicie wyglad srodka i komfort jazdy

Niestety wtedy przycisły mnie inne wydatki i już na to nie starczyło;/ ale teraz nadrobiłem zaległości;) Zdjęcia robione smartfonem o słabym aparacie, w rzeczywistości są w bardzo dobrym stanie i świetnie się prezentują:D
Obrazek Obrazek

A jako dodatek dodam fotki zrobione przed zimą, niestety był tak wypucowany że mój "ledwo żyjący" aparat nie mógł złapać kolorów i zdjęcia wyszły słabo:/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez macieekg » środa, 9 lut 2011, 13:34

Gratuluję fajnych gadżetów i ładnych fotek :-)
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ślimak » środa, 9 lut 2011, 13:41

Jak maciek napisał fajne fotki. Gadżety również. Po gratulować, i udanych modów :D
ślimak
Rasowy COLTMANIAK

Postprzez Ceejay » środa, 9 lut 2011, 14:09

Witaj kolego... Widzę, że bardzo dbasz o swojego Miśka... Podoba mi się Twój zapał do pracy przy Colcie...Ten licznik trochę przesadzony z prędkością do 1.3 8V :P
Ja bym jeszcze widział u Ciebie czarne zderzaki (chodzi mi o plastiki) i wklej w miejsce czerwoną tasiemkę ;) Będzie o wiele lepiej wyglądało ;)
A jak z felgami?? Znalazłeś już coś ciekawego??
Jak mi się uda kupić grill do swojego to mogę Ci sprzedać znaczek do grilla, bo ja mam połamany grill, więc jak zakupie 'nowy' to ten idzie do kasacji...
Z tymi wycieraczkami i podszybiem to dobry pomysł... Zwykłym czarnym sprajem machnąłeś??
No i wiedzę, że u Ciebie tylni zderzak (ten metalowy) jest nienaruszony... Co spojrzę na jakąś C50 to tył pognieciony... Czekam na dalsze mody i będę śledził ten temat ;)
Pzdr
Obrazek Obrazek Obrazek
Jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma !!
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Sulas89 » środa, 9 lut 2011, 15:19

byc moze moje felaski na sprzedaz beda :p
Sułas89
Sulas89
Prawdziwy COLTMANIAK

Następna strona

Powrót do Archiwum aut