Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89

Modele produkowane na przełomie 1988 - 1992 roku.

Re: mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89

Postprzez Kleju » środa, 22 lut 2012, 20:10

mirc23 napisał(a):...Działaj działaj a jak spot w opolskim wypadnie to i ja się pojawie :)

To coś grubszego trzeba zorganizować :mrgreen:

Znanazłem u siebie na kompie jeszcze takie broszury:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I tak jak poprzednicy, felgi muszą wylecieć :P

Jedyne słuszne do tego auta felgi, to:
Obrazek
:hyhy:
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Marker » środa, 22 lut 2012, 20:19

Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: CJ1A Sprint

Postprzez macieekg » środa, 22 lut 2012, 23:34

Wchodzę na forum po kilkudniowej nieobecności a tu takie cyrki :hyhy:
Nie pozostaje mi powiedzieć nic innego niż: to szaleństwo... :P

Przede wszystkim dlatego, że kiedyś przeczytałem historię Hubertowego GTi.
Oby silnik okazał się w dobrym stanie to wtedy dopiero będzie można się cieszyć :P
Generalnie chyba ciężko o części do tej jednostki.

No ale jak nie wypali, zawsze można wsadzić 4G63 DOHC z eclipsa :P
Jednak oby wszystko było ok, ale felgi musisz sprzedać i dać coś w klimacie. Najlepiej te ori "śmigiełka".

Aha i bym zapomniał, gratki wreszcie kupiłeś coś porządnego a nie jakieś kanapy 4 drzwiowe o wyglądzie wanny :lol:
I pamiętaj, widzimy się na zlocie. Nie ma innej opcji :hyhy:
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zbyniek312 » środa, 22 lut 2012, 23:53

eee widze ze mystek ogarnął na spontanie colcika ;DD
-moze to idiotycznie zabrzmi ale identyczny bynajmniej z wygladu silnik był w hyundai sonata 2.0 tak ok.91r . ;) ale moze mi sie wydaje tylko
-obyś teraz inweścił w dobre opony bo z tego colta to wątpie że wyjdziesz bez złamanego czegokolwiek;p
Nie, nie, prędkość była OK... tylko zakręt trochę za ciasny...
ObrazekObrazek
zbyniek312
Nie był na spocie
Nie był na spocie

Auto: Colt

Postprzez mystek » środa, 22 lut 2012, 23:57

Hahaha, Coltmaniacy są chorzy :D miliard prospektów i broszur z tamtych lat, skąd Wy to kurna macie? :D... No ale po kolei odpisujemy, od godziny 13:30:

#Maniak - tzn mojej nie podoba się to, że po prostu spędzam na tych forach tyle czasu :P. Ona kompletnie nie interesuje się motoryzacją, ale coś tam ją uczę. Mówiłem o silnikach, że są benzynowe i diesle, no i benzyna + lpg. Mówiłem o turbo, umie rozróżniać auta, jak widzi Colta, to od razu mi mówi, że jedzie itd itp :). CJtka się jej podobała, natomiast o C50 mówi, że kanciasty :P. Ale za to podoba się mojemu teściowi :mrgreen: zresztą on przesiedział 11 lat w Stanach, więc mówi, że takich Coltów była tam swego czasu masa, aktualnie rzadszy widok :)

#Tres - info dokładnie z tego linku, który dał Ci Marker. Swoją drogą ciekawa strona o starych japońskich autach, gość prowadzi jakiegoś bloga :)

#Marker - spisałem sobie numer do gościa kilka dni temu ;) aukcja pewnie zniknie z allegro niedługo, a pewnie chętnych nie dużo na części, chociaż mylić się mogę :). W sumie kupić całe auto za 1600zł a sama turbina kosztuje w USA jakoś 6000zł. Hubert kupił w Japoni za 2000-2500zł jakoś. W razie jakbym czegoś potrzebował, to będę pewnie dzwonił do niego :)

#Mirc - generalnie DEDOOR jak go odpalił, to silnik chodził równo, nie było nic niepokojącego słychać, obroty nie falowały, chodził elegancko. No tyle, że nie dodawaliśmy gazu ani nic, to błąd, no ale trudno. Specem nie jestem, ale Ja_goodowi też kiedyś popychacze waliły, więc wiem jaki to jest dźwięk, myślę, że bym go rozróżnił :).

Jak będziesz to pisz, chętnie się spotkam :) tylko najlepiej za minimum 2 tygodnie, żeby to wszystko doprowadzić do ładu i składu, no i na razie nie chwalmy dnia przed zachodem słońca, silnik to wciąż znak zapytania :)

Hamulce, jak nie zapomnę to obczaję w poniedziałek, do poniedziałku nie będę go widział raczej. Stoi dalej w miejscu gdzie stał tyle lat.

#Tekaj - no właśnie słyszałem różne liczby, tj. 900, 1000 i 1500szt. Nie wiem, która liczba jest prawdziwa. No ale tak czy siak - mało tego :)

#Kleju - haha, z zewnątrz nic nie zmieniam raczej. Tzn felga na bank, ale kierunkowskazy raczej zostawiam, nie będzie amberów, te takie pół-ambery też całkiem ładnie wyglądają. Druga sprawa, że jest to bardziej USDMowe auto mimo japońskiej produkcji, dlatego jakbym chciał zmieniać go w JDM to myślałbym o zmianie zderzaków na te GTikowe (swoją drogą ładniejsze imo), dokładki itp, a szczerze mówiąc - chyba wyrosłem z tego po poprzednim Colcie. Dlatego z zewnątrz będzie felga, zakupy detailingowych fantów, no i pewnie jakaś wlepa delikatna, żeby nie był aż tak bardzo niepozorny. Aktualnie ma na lewym przednim błotniku wlepę "Turbo inside", ale wyleci to raczej z czasem.

#Maniak - musiałem się doinformować zanim go kupiłem :P. Trochę googlowałem, nie powiem, ale nie tak głęboko jak Marker (dzięki za broszury!), tego to porypało :lol: :mrgreen:

#Marker again - ciężko powiedzieć które lepsze, ale imo do setki byłoby bardzo podobnie, minimalne różnice, ale później imo Kleju by trochę odszedł (moc większa). No ale mogę się mylić. Póki co na pewno będę chciał sprawdzić się z Ja_goodem. Pamiętam jak dziś, co było z CJtką. Godzina 22 - mystek wrócił z Opola z nowym nabytkiem. Telefon do Ja_gooda, ten przyjechał po 30minutach. Chwilę oględzin, gadka, szmatka - no to co, lecimy? :rotfl: od razu ogień po mieście :D, ale... z Miragem tak nie będzie. Auto za długo stało, będę musiał trzymać emocje na wodzy przez najbliższe kilometry, bo to wszystko zastane takie. Wezmę go na obwodnicę i przejadę sobie wokół Krakowa stałym tempem, niech się przesmaruje, ułoży i odsyfi to wszystko.

#Ross - zgadza się, 4g61t nie ma wałków. Napisali to też goście z USA :)

#Dabadee - gdzieś mi mignęło, że waży to 1144kg, ale nie dam ręki uciąć, zapomniałem gdzie to wyczytałem. Ale przy tej masie chyba nie robiłoby to 7,5s do setki, chociaż może się mylę. Zderzaki, jak opowiadał DEDOOR ważą na oko około 15-20kg, więc sporo! Do tego wszelkie wzmocnienia słupków, pasa przedniego itp, więć zrobi się spokojnie 100kg więcej od GTika np :)

#Ozzy - hamownia koniecznie!! Myślę, że w wakacje ogarnę temat, może nawet przed :) 50zł to nie skarb, a ciekawość zżera.

#Mirc - mowa o kierunkach w błotnikach? One ponoć były, ale DEDOOR jak robił blachę, to je usunęli, ale nie jestem pewien, nie pamiętam już, natłok informacji :)

Mechesowi pozostawię ocenę stanu rozrządu i generalnie stanu mechanicznego auta.

Będziemy coś myśleć o spocie. Dobrze byłoby zorganizować się np na Śląsku, byłoby po środku, a na Śląsku dobra ekipa :)

#Maciek - napisałbym wcześniej, żę chcę go kupić, ale raz - bałem się konkurencji, bo cena bardzo zachęcająca. Nie zdradzę jaka, ale jak ktoś śledził moje wpisy to powiem tylko tyle, że jeszcze sporo mi zostało z budżetu ;) mniejszy procent, ale nie dużo. No a dwa - nie miałem 100% pewności czy DEDOOR będzie zdecydowany na sprzedaż jego. Dlatego nie chciałem zapeszać. No i komplikacje, bo przegląd skończył się w czerwcu 2011, podobnie jak OC, no ale wszystko jest wyprostowane już w kwestiach formalnych.

Rownież czytałem historię Huberta na MM, ale tak jak pisałem wcześniej - on zaczynał z całkiem innego levelu, kupił gruchota z pełną tego świadomością i chciał go odrestaurować. Ja kupiłem auto pewne blacharsko i na 50-60% pewne silnikowo. Całkiem inna historia po prostu. Ale mam nadzieję, że nie będę miał takich przejść jak Hubert.

Ori felgi Dedoor mi dorzucił, tzn nie widziałem ich jeszcze na oczy, ale pewnie da mi je w poniedziałek :P. Nie wiem tylko czy tam letnie czy zimowe gumy są.

Co do zlotu to nie obiecuję, już patrzyłem, że mam wtedy nocną zmianę z piątku/sobotę, więc jakbym przyjechał to w sobotę około południa na jedną noc, chyba, że udałoby się 1 dzień urlopu wytargać. Na razie będziemy widzieć :) muszę pogadać z narzeczoną.

#Zbyniek - opony bankowo kupię lepsze. Tzn felgi z oponami, ale pod warunkiem, że sprzedam te 16-tki za dobrą cenę. Na feldze mi nie zależy, żeby była jakaś ori, JDM i w ogóle, ale musi mieć ładny wzór. Bardziej zależy mi na oponach.
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez rosomak1983 » czwartek, 23 lut 2012, 00:07

mirc23 napisał(a):Ros wypadło mi to totalnie z głowy, kiedyś o tym czytałem no ale nie wszytsko da się pamiętać.

Mystek jedynie brakuje ci kierunków USA i dobrej felgi bo ta psuje wygląd całego auta, no może poszukałbym innego grila :) ale to się czepiam.

Jak nie chcesz iść w koszty przy wymianie rozrządu to nie kupuj napinacza najczęściej okazuje się sprawny, ale o tym przekonasz się dopiero po rozebraniu. Jak będzie chodził strasznie twardo to będzie ok ( ja swój musiałem ściskac imadłem)

No ale własnie Mystek ma kierunki USA te dwukolorowe... :-P Co do napinacza to nalezy zmierzyc napinacz wg instrukcji z manuala. Pozatym tak jak pisze Mirc, te napinacze rzadko kiedy padaja.
Musisz sprawdzic czy nigdzie nie cieknie, zmierz wystajacego cycka normatywna wielosc to 12mm (napinacz uwolniony)
Co do czesci to te stare silniki mitsu sa jak klocki lego, Mystku masz 6 bolta i niemal wszystko bedzie pasowac (chodzi o czesci eksploatacyjne) z eclipsowskiego 6 bolta.
Takze inne czesci osprzetu itp zreszta zawsze mozesz spytac te generacje silników znam bardzo dobrze.

Co do turbiny to w razie tfu tfu awarii to chyba sie wieksza załozy, mam w piwnicy nowa 16-ke :hyhy:

Co do tego sprawdzania myslałem ze Maciek Ci pomagał ??? troche dziwnie no nalezałoby sprawdzic luz na turbinie, i własnie dodac gazu... zeby turbinka choc ciutke zapompowała... No i osobiscie bym kompresje zmierzył... No chyba ze za taka cene go wyrwałes ze nawet nie chciało Ci sie sprawdzac :hyhy:
Hamulce masz normalny jeden tłoczek jak w GTi...
No chyba nawet nie pomyslałes o skrzywdzeniu go ambrerami :roll: taki auto sie trzyma wzglednie w orginale.
Hubert chyba go dostał od ojca i przez sentyment go robił a nie ze gruchota kupił.... ;-)
Ostatnio edytowano czwartek, 23 lut 2012, 00:31 przez rosomak1983, łącznie edytowano 3 razy
browar jest tak pusty ze zgniatam go porannym gównem... ;-D
rosomak1983
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez mystek » czwartek, 23 lut 2012, 00:16

#Ross - swoją drogą często przewija się w Twoich wypowiedziach właśnie te 6 i 7 bolt... O co z tym chodzi? :D Co to są te bolty, co to za różnica itd itp :) Pyta laik :P

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez krzychu0212 » czwartek, 23 lut 2012, 00:20

Chodzi o liczbe śrub na ile jest przykręcone koło zamachowe. 6 bolt - 6 śrub, 7 bolt - 7 śrub ;)

To z nazwy, a czym się różnią "w środku" to już nie wiem
krzychu0212
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rosomak1983 » czwartek, 23 lut 2012, 00:29

6 bolty to mniej wiecej cała rodzina silników 4g6x do 1992 roku. Te silniki ogólnie maja wspólna budowe oczywiscie sa takze różnice.
Po 92 zmieniono troche budowe silnika i produkowano tylko wersje 2 litrowa ale zmieniona czyli 7 bolt. Natomiast silniki 1.6 czy 1.8 zostały zastapione nowa konstrukcja 4g9x czyli 4g92 i 4g93.
rosomak1983
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez mystek » czwartek, 23 lut 2012, 08:00

ahaaa, no i wszystko jasne :)

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez YoPiciowy » czwartek, 23 lut 2012, 14:59

http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-mirage-C22906471.html Masz felgi i ew. jakieś części ;> Szkoda, że poszedł pasek, kupiłbym go sobie i byśmy mieli bliźniaki : :hyhy:
Obrazek
YoPiciowy
Moderator
Moderator

Postprzez rosomak1983 » czwartek, 23 lut 2012, 17:18

Z tego co widze tłoki sa całe ,wiec kupic głowice za 300-400zł z 4g61,4g67 czy 4g63 eclipse 1G (niewazne czy 6 czy 7 bolt obie pasuja z 1G) potem robisz rzeczy oczywiste docieranie uszczelniacze, rozrzad i masz góre po remoncie :hyhy: :hyhy:
Acha nikogo nie zmuszam :lol: :lol: :lol: Bo fakt dzielenia sie wiedza niektórym sie nie podoba.(sami nie maja czym :-P ) :hyhy: :hyhy: :hyhy:
rosomak1983
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Kleju » czwartek, 23 lut 2012, 17:53

rosomak1983 napisał(a):...Acha nikogo nie zmuszam :lol: :lol: :lol: Bo fakt dzielenia sie wiedza niektórym sie nie podoba.(sami nie maja czym :-P ) :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Nie prowokuj, bo w końcu się doczekasz bananowych wakacji od forum.

mystek to jak masz go już na podwórku? :mrgreen: Ja bym nie wytrzymał, jakbym auto kupił i stało gdzieś daleko ;)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Kleju
Administrator
Administrator

Auto: 4G92 Mivec

Postprzez Tekaj » czwartek, 23 lut 2012, 18:59

Panowie, nie nie róbcie takiego OT w tematach klubowych.

mystek to jak masz go już na podwórku? Ja bym nie wytrzymał, jakbym auto kupił i stało gdzieś daleko

Tak samo. Jakbym nie mógł jeździć, to pewnie codziennie bym latał obejrzeć wóz. :mrgreen:
Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
Tekaj
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ1A

Postprzez mirc23 » czwartek, 23 lut 2012, 20:28

sory za oftop ale
Ros czy przypadkiem w 1.6 czy 2.0 Turbo nie są inne niż w N/A ?
mirc23
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez rosomak1983 » czwartek, 23 lut 2012, 20:47

co do 1.6 to niewiem ale 2.0T ma inne wałki, ale to sobie mozna przeciez przełozyc ze starej głowicy (mowie o teoretycznym zakupie tego po strzale paska)
rosomak1983
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez mystek » czwartek, 23 lut 2012, 22:45

#Piciowy - zapisałem sobie numer do gościa już. Felgi takie mam, Dedoor mi dorzucił :)

#Kleju - dopiero w poniedziałek jestem umówiony z laweciarzem o 8 rano, ewentualnie może się spóźnić 1-2h, zależy czy będize miał pracę. Także dopiero wtedy będę go widział... Myślisz, że ja się niecierpliwię? :P Chciałbym już tym jeździć, docierać go na nowo i w ogóle :). Rozkmiń sobie co będzie się działo w dziale "nasze wyścigi" :hyhy: :rotfl:

#Tekaj - mam do niego 12km, więc nie mało, nie chce mi się tam jechać tylko żeby go obejrzeć, otworzyć drzwi, posiedzieć itp :P

#Wszyscy - offtopic mi nie przeszkadza, sam nie jestem świętoszkiem :P

Dzisiaj jedyne co zrobiłem to opłaciłem podatek w US za niego. Swoją drogą jeśli kupiłem auto z Krakowa i ja również jestem z Krakowa, blachy się nie zmieniają itp, to muszę je demontować i zanosić do urzędu, czy nie? Bo słyszałem, że muszę, bo muszą nakleić nowe nalepki homologacji :| prawda to?). W poniedziałek postaram się też od razu OC przepisać na siebie, jeśli starczy czasu. Na pewno u mechanika trochę posiedzę, bo szykuje się dłuższa pogawędka odnośnie tego co robić przy nim, no i obiecałem, że opowiem, jak się rozwaliłem poprzednim Coltem :P

Także Panowie - cierpliwości. W pracy też mnie już wk****ą bo cały czas pytają czy przyjechałem nim, czy już jeżdżę itp. Ch** że w d***, no! :P

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Marker » czwartek, 23 lut 2012, 23:04

Wszyscy się tym turbowozem jarają bardziej od Ciebie z tego wynika :mrgreen: . Ja się mega zajarałem :mrgreen:
Jak będziesz chciał sprzedać to pisz ;)
Obrazek
Marker
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: CJ1A Sprint

Postprzez mystek » czwartek, 23 lut 2012, 23:56

#Marker - hahaha, no na to wychodzi :D ja się nim jaram, nie powiem, tzn chciałbym w końcu się nim przejechać, na to jedynie czekam, ale po prostu jako właściciel tego muszę patrzeć realnie i trzymać emocje na dystans. Auto zmierzy się z mechanikiem, wtedy albo będą negatywne emocje (silnikowo szrot), albo w końcu nim wyjadę i peirwsze co zrobię to objadę nim cały Kraków obwodnicą :mrgreen: no i pewnie odwiedzę Ja_gooda, do brata podjadę, żeby obadał, do dziewczyny, kolegów, znajomych itp :P

W głowie nawet nie ma myśli o sprzedaniu go. Zresztą obiecałem MKMowi, że się o niego zatroszczę i nie będę chciał na nim przerobić, czyli szybko sprzedać. Z tym, ze ja nawet nie planuję go "wolno" sprzedać :P

PS: chcę się ustawić z 2 kumplami, którzy mają Civici. Jeden b16a2 a drugi pomodzone na 150KM d16y8. Oczywiście ustawić - nie mówiąc im o silniku w środku :hyhy:

mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez ślepy » piątek, 24 lut 2012, 08:45

mystek napisał(a): no to wtedy rejestracja (swoją drogą jeśli kupiłem auto z Krakowa i ja również jestem z Krakowa, blachy się nie zmieniają itp, to muszę je demontować i zanosić do urzędu, czy nie? Bo słyszałem, że muszę, bo muszą nakleić nowe nalepki homologacji :| prawda to?).

prawda ;)
Mitsu Colt 1.6 16V GLXi - 12.2007-09.2010 sprzedany
Renault Laguna Grandtour 1.9 dTi Concorde - 09.2010-08.2011 sprzedana
Fiat Bravo 1.6 16V - 08.2011-11.2011 szkoda całkowita
Comeback Colt 1.6 16V GLXi :) -11.2011 -
posty napisane pod wpływem, sie nie licza ;)
ślepy
Moderator
Moderator

Auto: Czarny parch

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do C50-C51A-C52-C58A