Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Ceejay - C51A 1.3 12V 75KM

Modele produkowane na przełomie 1988 - 1992 roku.

Ceejay - C51A 1.3 12V 75KM

Postprzez Ceejay » czwartek, 18 lut 2010, 15:54

Witam... Nazywam się Paweł i razem z siostrą ujeżdżam Mitsubishi Colta C51A 1.3 12V 75KM... Bardzo podoba mi się to autko... Szkoda tylko, że mam z nim tyle problemów... Następnym autem (na moją własność) będzie Colt C50 ale 1.8 GTI...

PS. Czemu nie mogę założyć tematu w dziale NASZE FURKI ?? Jest napisane Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą pisać nowe tematy na tym forum.
Ostatnio edytowano czwartek, 18 lut 2010, 21:54 przez Ceejay, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek
Jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma !!
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Malibu » czwartek, 18 lut 2010, 16:02

Ceejay nie jestes klubowiczem, poczytaj regulamin najpierw ;-)

Witamy serdecznie
Pojawiam się i znikam - taka rola magika
Malibu
Sprzedał Colta...
Sprzedał Colta...

Postprzez Agusia » czwartek, 18 lut 2010, 16:21

Witam! Miło że do nas dołączyłeś. Zachęcam do aktywności i opisania autka, jak i wrzucenia fotek.

A tak ogólnie w działach klubowych NIE zakładamy tematów i NIE ma takiej możliwości. Zakładamy temat w dziale "Przedstaw się", opisujemy autko, wrzucamy fotki i jak spełnimy wymagania z regulaminu to temat przenoszę do KLUBOWICZÓW określonego modelu COLTA i dodaje do grupy.
Info tutaj: http://www.coltmania.pl/viewtopic.php?t=6536
Obrazek Obrazek
Agusia
Moderator
Moderator

Postprzez Ceejay » czwartek, 18 lut 2010, 16:35

Malibu napisał(a):poczytaj regulamin najpierw ;-)

Dzięki... już go przeczytałem ;)

A więc przedstawię krótką historię Colta C51A... Zakupiliśmy go z siostrą jakieś prawie 3 lata temu... Auto wymagało wymiany modułu, ale poprzedni właściciel go wymienił... Od tamtej pory były małe naprawy eksploatacyjne typu amorki, hamulce, itp... Siostra biła nim dużo kilometrów jeżdżąc do pracy (dziennie 40KM) i na weekendy na studia (250 KM w obie strony) no i kręcenie się do miasta... Ja jeżdżę nim już 2 lata... I w grudniu w 2008 roku Colt odmówił posłuszeństwa. Zagotował się biedny... Głęgawy mechanik wymienił uszczelkę pod głowicą i powiedział, że będzie jeździł :evil: A siostra nie znająć się wsiadła i wyruszyła do domu... Jadąc auto tym razem stanęło na Amen (20KM od mechanika) więc siostra poszła na reklamacje i tak przez 4miesiące biedny mechanik głęgawiec jeden :P nie potrafił zrobić silnika...Co się okazało, że pompa wodna trzasła i dlatego się zagotował, a on się chwicił za głowice... Po 4 miesiącach Colt dostał "nowy" silnik i jakoś jeździ do dziś na nim... Z tym silnikiem też miałem przeboje, bo zaczął mi szarpać, dławić się... Przez yntelygentego mechanika który powiedział, że zna się na japońcach... Auto było dalej eksploatowane i jeździ... Sprawdzałem przyspieszenie od 0 do 100km/h na mokrej nawierzchni... wyniosło 16.3, ale nie mogłem ruszyć :D Odkąd mamy tego Colta to dopiero teraz zauważyłem w nim to COŚ i stwierdziłem, że następne auto będzie też Colt, ale wersji GTI 8-) Marzy mi się w końcu wybrać się na zlot Coltów, ale niestety zawsze brak czasu i funduszu... Planuje odpicować sobie Colta... Dobra koniec tego głupiego gadania... Pora na fotki :D

Oto nasz Colcik ;) Zdjęcia były robione na lato ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maskotki już nie ma bo zasłaniała widok, a ten plastik niechcąco połamałem :D No i tego hardkorowego róźowego odświeżacza też :P
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Malibu » czwartek, 18 lut 2010, 17:22

EEEE no odswiezacz wymiata :-D Pasowalby mi do koszuli ;-)

Ladny Colciak, coraz bardziej mi sie podobaja C5 ;-) Czyzby bity od strony pasazera? jakso takl dziwnie kolor pasuje. Ladny srodek i fotele, szkoda ze elektryki nie ma :-P

Zderzak tylni cos zmasakrowany :-D
Pojawiam się i znikam - taka rola magika
Malibu
Sprzedał Colta...
Sprzedał Colta...

Postprzez Zielon » czwartek, 18 lut 2010, 19:38

Ceejay,
Ładny Colcisław, zadbany. Tylko ten zderzak troszkę przeszedł. Jak coś pisz na PW mam taki :))
Colt z silnikiem 1.8GTi w Twojej budzie ma oznaczenie C58A
Zielon
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez tomek_ch86 » czwartek, 18 lut 2010, 20:16

witam serdecznie :) ladny Colcik ;)
Pozdrawiam :D
22.12.2008 - 28.05.2011 Mitsubishi Colt CA4A
29.07.2011 - Alfa Romeo 156 1.8TS by Zender
tomek_ch86
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ceejay » piątek, 19 lut 2010, 00:21

agusiażabcia, dziękuję za wyjaśnienie ;)
Malibu napisał(a):Ladny Colciak, coraz bardziej mi sie podobaja C5

Dzięki... Te auta mają to COŚ w sobie :D Od mojej przygody z tym autem trochę zjadłem nerwów i nachodziły mnie myśli na sprzedanie go, ale po dłuższym czasie bardzo mi się spodobał i dlatego następne auto to też Colt, ale GTI :P Marzy mi się GTI :roll:
Malibu napisał(a):Czyzby bity od strony pasazera? jakso takl dziwnie kolor pasuje.

Odkąd auto u nas jest nie było bite :P Może poprzedni właściciel miał przygodę, ale wątpie w to bo wymieniałem pare rzeczy z przodu i nie było widać śladów konserwacji... Zderzak też już był wgnieciony... Poprzedni właściciel ponoć woził w nim rzeczy budowlane i gdzieś kiedyś coś chciał przestawić :P
Zielon napisał(a):ylko ten zderzak troszkę przeszedł. Jak coś pisz na PW mam taki :))

Narazie muszę się cieszyć tym co mam, bo niestety serce mojemu Colcikowi szwankuje... W listopadzie włożyłem ponad tysiąc zł w cześci... Ogólnie auto jest poobdrapywane z każdej strony... Czarne plastikowe zderzaki są porysowane, bo miałem pare razy przygody z drzwiami do garażu :evil: Wiatr płatał mi figle... Jak widać na 5 zdjęciu brak kawałka listwy na błotniku... Też już nie było jej przy kupnie... Zimą jakiś odważny przerysował mi cały bok, albo gałęziami, albo otarł się spodniami (tym icałymi cekinami) i zostawił po sobie ślady... Przy wymianie silnika mechanik za nisko miał podniesiony silnik i przesuwał i przerysował w jednym miejscu błotnik...

Powiem tak... Gdyby ten Colcik sprawował się tak jak wygląda to był bym uradowany :P
Zielon napisał(a):Colt z silnikiem 1.8GTi w Twojej budzie ma oznaczenie C58A

Tak też myślałem ;) Dzięki za info ;)

Pozdrawiam wszystkich ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Maniek » piątek, 19 lut 2010, 00:38

Ja również witam:) Jakie masz z nim problemy??
Maniek
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Ceejay » piątek, 19 lut 2010, 00:55

Dużo by pisać ;) Już jeden temat jest założony ;) A oprócz tego zacina mi się zamek w drzwiach od kierowcy... Otworzyć się otworzy, ale z zamknięciem jest już problem... A tak to tylko z silnikiem mam problem :/ Już uzyskalem odpowiedź od użytkowników forum ;) Czekam teraz na przypływ gotówki i remoncik :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Maniek » piątek, 19 lut 2010, 00:56

Znam ten Ból-remont silnika ;-)
Maniek
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Ceejay » piątek, 19 lut 2010, 01:24

Albo szukać nowego serca do niego albo wsadzać w niego kupe kasy i jeździć kolejne x lat ;) No ale wolałbym uzbierać kase i kupić sobie GTI i w niego ładować pieniądze :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Maniek » piątek, 19 lut 2010, 01:33

No ja mam GTI i Pakuje w niego kase :P Wydalem juz tyle ze mogl bym kupic jeszcze 2 takie :P
Maniek
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Ceejay » piątek, 19 lut 2010, 11:54

Ale chociaż jeździ ;) I wiesz, że Ci nie odmówi posłuszeństwa... Samochód chcąc nie chcąc to i tak skarbonka bez dna :P
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Maniek » piątek, 19 lut 2010, 16:11

Ceejay, zajzyj do mnie to zobaczysz w co kase pakuje :P
Maniek
Zapalony COLTMANIAK

Postprzez Ceejay » wtorek, 23 lut 2010, 17:48

Dzisiaj wyszedłem na podwórko i zrobiłem parę fotek naszemu Misiakowi :D Trochę brudny ale przy takiej pogodzie nie ma co myć auta, jak zrobie jeden kurs do miasta i zaś brudny ;)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I mój towarzysz codziennej jazdy :D

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 23 lut 2010, 17:50 przez Ceejay, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Ceejay » piątek, 3 gru 2010, 23:49

Muszę odżywić temat ;)
Autko cały czas w naszym posiadaniu... Obecnie jeździ dzień w dzień... Dziennie robi ponad 70km... Mam małe problemu z odpaleniem go na mrozie, bo nie może wskoczyć na obroty... Po lekkim (pulsacyjnym) dodawaniu gazu silnik łapie równe obroty... Po przyjeździe z Holandii musiałem się trochę wziąć za niego, bo nam musi służyć jeszcze jakiś czas...
Colciak dostał nowe amortyzatory firmy Magnat... Do tego zrobiłem hamulce (ręczny) - nowe bębny, szczęki, cylinderek i zestaw instalacyjny (te śmieszne sprężynki )... Do tego jeszcze zostało wymienione łożysko w prawym przednim kole, bo siostra zaliczyła malutki krawężnik we Wrocławie... Do tego nowe płyny, nowe żarówki, filtry paliwa i powietrza... Przednie lampy wypolerowałem avocado (niby działa tylko na plastikowe klosze, ale u mnie na szklanych efekt też był widoczny)... Całe auto wypolerowałem pastą polerską lekkościerną Tempo jakiejś czeskiej firmy... Więcej z tej firm nie kupie... Kosmetyka wewnątrz auta... Takie małe dopieszczenie na sezon zimowy... Do tego jeszcze nie działały mi nawiewy w aucie oraz szyberdach... Nie wiedziałem o co kaman... Przejrzałem z kolegą wszystkie bezpieczniki, ale wszystko OK, żaden nie spalony... A więc zabraliśmy się za rozbieranie deski rozdzielczej... Po godzinie walczenia z nawiewami, kolega stwierdził, że jeszcze raz sprawdzimy te bezpieczniki... Okazało się, że moja siostra kilka miesięcy wyciągneła z kolega jakiś bezpiecznik, bo powiedział jej, że tak ma być... Brakowało bezpiecznika 10V :P hahaha... Teraz ciepełko w aucie i szyber daje oznaki życia :hyhy:

Jakie plany na przyszły sezon??
Znalazłem sobie robotę więc zaczynam od stycznia odkładać na generalkę silnika, ale w pierwszej kolejności auto przejdzie kapitalkę blacharki... A co dalej?? Żaden tun nie wchodzi w grę, bo auto ma jeździć dzień w dzień i trzeba trzymać pieniądze na części eksploatacyjne... Auto przez następne 1,5 roku musi jeździć dzień w dzień 70 km i co 2 tydzień jeździć aż do Wrocławia (150km w jedną stronę)...
To tyle ode mnie...
Fotek niestety nie mam... Miałem na telefonie, ale musiałem usunąć, a nie zgrałem na kompa :/ Mam jedynie dwie fotki gdzie Colt przybrał trochę ciężaru po 8 godzinach stania w Czechach na parkingu zakładowym podczas śnieżycy...
Zdziwiłem się lekko jak wyszedłem na parking... Około 15cm śniegu na aucie :przestraszony: Dobrze, że położyłem szmatę na przedniej szybie :P W takim stanie go zastałem :P

Obrazek
Obrazek

Narazie tyle ode mnie...
Pozdrawiam, Paweł...
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez superspeedo » piątek, 3 gru 2010, 23:59

No ładną pierzynką go otuliło :-)
superspeedo
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Ceejay » niedziela, 12 gru 2010, 15:43

Witam was... Niestety wczorajsza sobota nie była moim dobrym dniem... Rano o godzinie 7.30 przy zmianie biegów linka od sprzęgła zrobiła mi psikusa i zerwała się... Pedał wpadł w podłogę i niestety Misiek wracał do domu na holu... Wczoraj mój kolega dorobił oczko w lince i narazie auto jest na chodzie... Miałem dużo szczęścia, bo linka pękła mi niedaleko sklepu spożywczego więc stanąłem na malutkim parkingu... Od razu z kolegą pojechałem do sklepu motoryzacyjnego i zapytałem o linkę, ale niestety do 1.3 12V linki nie było... Była tylko od mocniejszej wersji 1.5... I moje pytanie brzmi, czy linka od 1.5 pasuje do mojego 1.3... Długość linki u mnie wynosi 1490mm... Wczoraj za bardzo byłem rozkojarzony i nie zapytałem w sklepie jaką ma długość linka od 1.5... Proszę o pomoc, bo jutro już chce zamawiać... Trochę mnie przeraziła cena... Liczyłem na trochę mniej... Wołają za nią 70zł ;/
Pozdrawiam, Paweł :->
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Ceejay » środa, 29 gru 2010, 22:20

Witajcie ;) Mam malutki problem dotyczący termostatu... Podczas odpalenia auta nie grzeje od razu... Po jakis 15 minutach jazdy auto dopiero zaczyna leniwie sie nagrzewac... No i tu jest problem... Albo sie nagrzeje i jest przyjemnie cieplutko w aucie albo wskazowka temperatury podnosi sie jakis centymetr od "zera" i spada, po czym robi się zimno... Moj mechanik powiedzial, ze mam w 99% przerwe na przewodach... Czy ktos mi moze podpowiedziec, gdzie znajduje sie termostat i jak ida przewody... Przypominam, ze silnik to 1.3 12V 75KM... Jesli ktos ma mozliwosc to poprosilbym jakies foto i zaznaczenie tych przewodow ;) Z gory dziekuje za pomoc...

Pozdrawiam, Paweł
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Następna strona

Powrót do C50-C51A-C52-C58A