Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Ceejay - C51A 1.3 12V 75KM

Modele produkowane na przełomie 1988 - 1992 roku.

Postprzez Ceejay » czwartek, 10 mar 2011, 23:25

Mały UP...
Powoli reanimujemy autko... Myśleliśmy, że rozrząd się przestawił, ale jest w jak najlepszej kondycji więc szukaliśmy dalej... Wzięliśmy się za zapłon... Kopułka i palec : kopułka kwalifikowała się jedynie do wymiany, bo miała poprzepalane styki... Palec stan BDB... Kolej na świece - i tu już było nieciekawie... wszystkie okopcone (masakra) i 3 (odkręcając od kierowcy) była mokra... Czyli na tamtejszą chwilę kopułka i świece do wymiany (tak też zrobiłem)... Ale... Strasznie auto kopciło i nie chciało schodzić z obrotów... Więc kolega Coltmaniak poradził mi żeby kupić spray do gaźników i go przeczyścić... Tak też zrobiłem... Dzisiaj dwa razy psikałem ten gaźnik... Odzyskał verve i ma chęć do jazdy, ale... obroty nadal nie chcą spadać po dodaniu gazu... Tak jakby cały czas obroty po dodaniu gazu siedziały na 1tyś i nie chcą spaść, po kilku krotnym dodaniu gazu też nie chcą... Dopiero jak ruszam to po którym razie spadają... Na dwójce przy 20-30km/h zdejmuję nogę z gazu i jadę ze stałą prędkością :-/ Co jest grane z tym gazem... Wina dalej gaźnika czy wina linki ??
Myśleliśmy też, że winą wszystkiego jest uszczelka pod głowicą, bo mi wypił cały zbiornik płynu chłodzącego, ale co się okazało korek od chłodnicy zrobił mi psikusa i się po prostu spuł... Zawitał nowy i suchutko ;)
Ostatnio edytowano czwartek, 10 mar 2011, 23:26 przez Ceejay, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek
Jak się nie ma co się lubi to się lubi to co ma !!
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Ceejay » piątek, 11 mar 2011, 00:01

Już nie mogę edytować :/
Jeszcze jedno... Ostatnio jak położyłem się pod autem to znalazłem taką oto kostkę... Od czego ona jest?? Znajduje się ona z przodu przy kole pasażera...
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Matejo » piątek, 11 mar 2011, 11:13

Ceejay napisał(a):Jeszcze jedno... Ostatnio jak położyłem się pod autem to znalazłem taką oto kostkę... Od czego ona jest?? Znajduje się ona z przodu przy kole pasażera...
to i ja się podłącze przy śwaietle przednim od strony kierowcy mam pełno podobnych wtyczek i innych i żadna nie jest podłączona co to jest
(...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
Obrazek
Matejo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ceejay » piątek, 11 mar 2011, 13:22

Wiem, że u mnie wcześniejszy właściciel modził coś z alarmem... Czy to może być kostka od alarmu??
Matejo napisał(a): przy śwaietle przednim od strony kierowcy mam pełno podobnych wtyczek i innych i żadna nie jest podłączona

Ja znalazłem tylko jedną jak narazie...
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Postprzez tresorex » piątek, 11 mar 2011, 13:29

Ceejay napisał(a):Już nie mogę edytować :/
Jeszcze jedno... Ostatnio jak położyłem się pod autem to znalazłem taką oto kostkę... Od czego ona jest?? Znajduje się ona z przodu przy kole pasażera...
Obrazek

wygląda jak do czujnika temperatury chłodnicy... w moim CA0 jest na wężu właśnie w okolicy prawego koła... wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez rafq » poniedziałek, 14 mar 2011, 20:11

Witaj, póki co turlam się podobnym, niestety też w gaźniku. Na dzień dobry odpal Colta i pobaw się tym siłownikiem ssania, jeśli w którymś momencie silnik się uspokoi to tutaj będziemy szukać przyczyny (masz 2 ruchome dźwignie przy gaźniku, jedna to "przepustnica" a druga to właśnie ten siłownik), a dodatkowo wskazywałyby na nią wcześniejsze problemy i pulsacyjne dodawanie gazu przy odpalaniu - typowe działanie przy uspokojeniu silnika w gaźnikowcach. ;) Jeśli się potwierdzi to sprawdź czy układ cięgieł ssania (piszę z pamięci) chodzi odpowiednio luźno, dalej sprawdź wężyki czy nie ma w żadnym dziury i czy nie ma miejsc, do których wężyk nie dochodzi (zwisa luźno). Dalej sprawdziłbym przełącznik, który odpowiada za otwarcie/zamknięcie podciśnienia (znajdziesz bez problemu, po wężykach ;) ).

Ceejay napisał(a): A oprócz tego zacina mi się zamek w drzwiach od kierowcy... Otworzyć się otworzy, ale z zamknięciem jest już problem...

Przy zamykaniu/otwieraniu naciskaj delikatnie kluczyk do dołu (po włożeniu całego kluczyka of course), powinno pójść. Stałe zlikwidowanie tego problemu osiągniesz tylko przez nasmarowanie zamka od środka, ja użyłem wd40 na grubo i jest miód.
Ostatnio edytowano wtorek, 15 mar 2011, 02:14 przez rafq, łącznie edytowano 2 razy
rafq
COLTMANIAK na 100%

Postprzez Ceejay » wtorek, 22 mar 2011, 14:43

Kolejny UP...
Z racji tego, że dzisiaj pogoda dopisuje postanowiłem zabrać się za naszego kaprysa :P Postanowiłem go... Uwaga.... Umyć :P Heeh...
Z racji tego, że oddałem na gwarancję akumulator i dali mi jakiś syf zastępczy ledwo wyjechałem z garażu :P Ale udało się :P Zaopatrzony w komplet z K2 zakupiony w biedronce po promocyjnej cenie aż 12.99 zł zabrałem się do dzieła... Jak zwykle towarzyszył mi mój odwieczny kompan :P
Mój sprzęt jakim się posługiwałem to 2 wiadra 5l i 10l, sznurek z obciążeniem (dwa kolanka żeliwne), szczotka i oczywiście źródło wody STUDNIA :P
Efekt jest o wiele lepszy, jak to oczywiście po myciu :P
Tekst sąsiada był najlepszy... "Nierób, ale trochę dba"
A oto mój misiek :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I takie z wczoraj

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Re: Ceejay - C51A 1.3 12V 75KM

Postprzez Ceejay » czwartek, 7 lip 2011, 10:20

Panie i panowie ;) Nadeszła chwila rozstania się z naszym Miśkiem... Pilnie potrzebuje pieniędzy i zdecydowałem się sprzedać go... Auto jest w stanie dobrym... Jeździ, pali... Amortyzatory były niedawno wymieniane... Jest parę rzeczy do naprawy, blacharka nie najlepiej... Na chwilę obecna można lać i jechać... Auto dobre do przerobienia na własne projekcik ;)
Cena wywoławcza to 1300 do negocjacji...
Tel: +48 500 620 773
Pozdrawiam Paweł...

PS. Auto jest w takim samym stanie jak na wcześniejszych fotkach... Jestem niedostępny od soboty od godz.15. do poniedziałku rano... A tak można dzwonić o każdej godzinie ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ceejay
COLTMANIAK na 100%

Poprzednia strona

Powrót do C50-C51A-C52-C58A