Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

juar_78 - Colt (C50) 1500GLXi

Auta, które zostały sprzedane, zezłomowane.

Postprzez juar_78 » sobota, 4 paź 2008, 21:15

Witam. Wreszcie zrobiłem zdjęcia i znalazłem czas, aby je wstawić, więc mogę spróbować się pochwalić.

Mój Colcik to 1500GLXi, 1991 rok, aktualnie nieco ponad 255 000 km.
Kupiłem go na początku 2007roku, maił wtedy około 225 000 km. Kupiony był na niemieckich blachach. Z papierów wynikało, że auto miało w Niemczech trzech właścicieli, z czego pierwszy od nowości bodajże 3 lata a potem już przez ponad 10 lat właścicielami były dwie osoby o tym samym nazwisku. Z dat ich urodzin wynikało jakby ojciec i syn. Z jednej strony prawie do samego końca musiał być serwisowany w Mitsubishi bo na drzwiach była naklejka z serwisu, że następny przegląd bodajże w XII 2006r. Z drugiej przy wymianie uszczelniaczy zaworów okazało się, że były tam jakieś kiepskie gumki założone – przez to czasem nieźle dymiła na niebiesko.

Generalnie z autka jestem zadowolony, bo mimo wieku i przebiegu fajnie się nim śmiga. Silnik elastyczny i przy spokojniej jeździe mało pali. Średnie z całego roku wychodzi mi 7,3 litra. Jak ta kompakt z tamtych lat bogate wyposażenie.

Zaraz po kupnie było wymienione sprzęgło. Inne poważniejsze rzeczy to całkiem niedawno naprawa alternatora. No i ostatnio wymiana tych uszczelniaczy. Teraz są założone porządne więc mam nadzieje, że zniknie mi problem z ubywającym olejem. Jeśli nie oznaczałoby to, że coś niedobrego z silnikiem się dzieje.
Dwa razy miałem mokro w aucie - raz w bagażniku (woda dostawał się przez tylną lampę - głupstwo załatwione w parę minut), drugi raz pod dywanikiem kierowcy (coś w podszybiu, mechanik długo szukał, ale jak już znalazł to raz dwa zrobił). Łożysko jednego koła, przetarta tapicerka fotela kierowcy, pompka sprzęgła (tak się to chyba nazywa). To chyba wszystko.

Bardzo sobie chwalę to forum, choć bardziej je czytam niż pisze tutaj. Dużo porad, ludzie mili i sympatycznie nie wymądrzają się jak to czasami bywa. Poprzez forum kupiłem do mojego autka lusterko oraz felgi i sobie bardzo chwalę.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
juar_78
COLTMANIAK

Postprzez arkons » sobota, 4 paź 2008, 21:34

auto bardzo ładnie się prezentuje
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Nik » sobota, 4 paź 2008, 22:28

Witaj Obrazek Very Happy" Bardzo ładny C50 Obrazek Very Happy"
I pamiętaj - nie jesteś naprawdę pijany, jeżeli jesteś w stanie leżeć na podłodze bez trzymania
Nik
Zapalony COLTMANIAK

Auto: Mirage ES

Postprzez vina85 » sobota, 4 paź 2008, 22:29

Witamy kolege..bardzo ładny colcik Obrazek pozdrawiam
Sprzedała Colta...
Sprzedała Colta...

Postprzez Agusia » niedziela, 5 paź 2008, 12:43

Witam w naszym gronie. Twój misiek bardzo ładnie się prezentuje.
Wrzuciłeś fotki a więc stajesz się klubowiczem. Przenoszę temat do działu klubowego C5x
Ostatnio edytowano czwartek, 3 wrz 2009, 11:45 przez Agusia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Agusia
Moderator
Moderator

Postprzez BuliK » wtorek, 7 paź 2008, 07:15

misiek booomba Obrazek " ....witamy Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sty 1970, 01:00 przez BuliK, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
BuliK
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez juar_78 » wtorek, 7 paź 2008, 19:33

Witam.
Dziękuje za pozytywne opinie. Samochód na zdjęciach rzeczywiście wygląda ładnie – zdjęcia robione krótko po myciu i woskowaniu. Auto ma jednak swoje lata i niedomagania. Przydałoby się zrobić konserwacje podwozia, do wymiany kwalifikuje się kopułka i palec rozdzielacza, na nadwoziu przy bliższych oględzinach widać drobne wgniecenia i lakier na niektórych blachach (zwłaszcza maska) wygląda jakby mazy miał – polerka lakieru też by się więc przydała. Do tego drobnostki jak niedziałający włącznik ogrzewania tylnej szyby, podświetlania panelu od ogrzewania etc.
Tak czy inaczej. Wiem, ze nie można generalizować, ale moim zdaniem colty C50 i CA0 mimo swoich przecież lat wyglądają przeważanie o wiele lepiej niż inne (często greek uchodzących za wzorzec klasy) kompakty z tamtych lat.
Pozdrawiam,
Arek 
juar_78
COLTMANIAK

Postprzez tresorex » wtorek, 7 paź 2008, 20:12

Bardzo ładna "butelka" Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sty 1970, 01:00 przez tresorex, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Obrazek
tresorex
Moderator
Moderator

Auto: CA4A 1.6 4G92 '92

Postprzez arkons » wtorek, 7 paź 2008, 20:37

lakier możesz spróbować odnowić pastą G3, jeśli nie przekręcam nazwy, taka za 20 zł, można ręcznie lub maszynowo, a efekt naprawdę fajny jest po tym
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez Sebulbon » niedziela, 12 paź 2008, 20:36

wiadomo czym starsze tym lepsze autko super się prezentuje jest the best
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sty 1970, 01:00 przez Sebulbon, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Sebulbon

mitsubishi colt glxi 1.5 C52
mitsumaniak 00178/KMM
coltmaniak

http://www.okazje-cenowe.pl/?uid=9821
Sebulbon
COLTMANIAK na 100%

No i już nie mam swojej C5.

Postprzez juar_78 » sobota, 8 sie 2009, 21:20

Po stłuczce doszedłem do wniosku, że nie będę naprawiał auta. Sprzedałem.
Z drugiej strony szkoda było. Mam wrażenie, że takich aut się teraz już nie produkuje.
Powiedździe proszę czy CJ jest zbudowana równie solidnie i dostarcza podobnej satysfakcji z jazdy ?
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sty 1970, 01:00 przez juar_78, łącznie edytowano 1 raz
juar_78
COLTMANIAK

Re: No i już nie mam swojej C5.

Postprzez Kampi » czwartek, 3 wrz 2009, 11:58

juar_78 napisał(a):Po stłuczce doszedłem do wniosku, że nie będę naprawiał auta. Sprzedałem.

Jakieś foto po kolizji masz? Mocno dostał? Nie opłacało się naprawiać?

juar_78 napisał(a):Z drugiej strony szkoda było. Mam wrażenie, że takich aut się teraz już nie produkuje. Powiedździe proszę czy CJ jest zbudowana równie solidnie i dostarcza podobnej satysfakcji z jazdy ?

To fakt takich aut już się nie robi. Zderzaki były masywne "gumowe", a nie tak jak teraz te co się robi z włókna szklanego.

Skoro jeździłeś C50 1.5 (90 KM), to gdy kupisz CJ0 1.6 (90 KM), będziesz miał bardzo podobną radość z jazdy (moc identyczna, moment obrotowy w CJ trochę lepszy).
Kampi
Administrator
Administrator

Auto: CJ4A

Powrót do Archiwum aut