Od lutego jestem szczesliwym uzytkownikem mojego malego Colcidelka
Poszukiwania trwaly od listopada zeszlego roku kiedy to sprzedalem motocykl i postanowilem przesiasc sie na 4 kolka. W gre wchodzily Colt, Ibiza, Civic, 323 P i F, ewentualnie Punto. Zakladalem ze autko musi miec przynajmniej 90KM i troche wyposazenia komfortowego bo 'golizn' nie uznaje. Po obejrzeniu kilku aut w polsce zalamalem sie jak daleko moze odbiegac opis z allegro od stanu faktycznego... W koncu uruchomilem ojcowskie kontakty i zaczely sie poszukiwania na bawarii gdzie moj starszy mieszka. I po kilku Ibizach, Golfach III (o zgrozo
Szybki rzut oka na dane techniczne, fora uzytkownikow itp. Same pochlebne opinie, 113KM jak dla mnie kosmos w tak lekkim aucie, spalanie w normie, wysoka niezawodnosc. Wszystko bylo super gdyby nie fakt ze dowiedzialem sie ze Colciak to... Automat...
Mialem dzien do namyslu bo na colta bylo sporo chetnych a znajomy byl ojcu gotowy spuscic sporo z ceny. W koncu sie zdecydowalem i po kilku dniach na podworko zawitalo piekne srebrne autko. Trzoszke poobcierane zderzaki, rysa na drzwiach i wiecej usterek nie znalezionio
tata jest mechanikiem i wiedzial co robi.
Szybki instruktaz jazdy na automacie, runda na miasto i rozczarowanie... Gdzie te konie?? odpowiedz przyszla kilka sekund pozniej gdy zobaczylem przycisk POWER obok hamulca recznego i poczekalem do 4000rpm. Autko zapiernicza do przodu jak glupie. Jak na razie moj rekord to 9,4 do setki i 215 km/h przy 4 osobach na pokladzie.
Autko sprawuje sie swietnie, zadnych usterek, az sie nie chce wierzyc. W miedzy czasie odwiedzilo blacharza, gdzie przod zostal spasowany (mial miejskiego dzwona jeszcze w szkopii ale ucierpialy na szczescie tylko blotnik i zderzak, reszta ok,) rysa zostala wyklepana wstawiony nowy kierunkowskaz (na 5 minut zostawilem go samego na parkingu pod marketem i ktos nie umial parkowac...
Automat juz mi wcale nie przeszkadza bo jezdze glownie po miescie i skonczylo sie wachlowanie na rzecz relaxxxuuuu...
Ponadto zalozylem podwojna koncowke wydechu bo jakos mi najbardziej do colcika pasowala, i ku mojemu zdziwieniu ze pasuja, podpierniczylem tacie aluski BBS 15''
Przy mojej jezdzie na ECO spala mi jakies 9-10 l w miescie ale na trasie spada do 6 l przy 90 i jakichs 6,5-7 przy 4 osobach i 120-140.
Fotki wkrotce...
ale sie rozpisalem
pzdr pawela
Zgodnie z obietnica podziele sie z wami kilkoma zdjeciami mojego skarbu:
Wszelkie zmiany ( a bedzie ich jeszcze troche
POZDRO COLTMANIACY!!!
2009 dane aktualne
MITSUBISHI COLT 1.6 16V GLXi
(kupiłem absolutną serię, wszystkie modyfikacje robiłem sam)
MODEL:
1994, hatchback 3drzwiowy, CA4A
SILNIK:
benzynowy, 1597ccm, oznaczenie 4G92, moc seryjna 113KM
UKŁAD DOLOTOWY:
- przepustnica z 4G93 DOHC GTi
- kolektor dolotowy z 4G93 DOHC GTi
- stożkowy filtr powietrza w seryjnej puszcze
- adapter na przepływomierz
- doprowadzenie zimnego powietrza z dołu zderzaka
UKŁAD WYDECHOWY:
- pełny przelot 2"
- tłumik końcowy A'PEXi N1 replica, opalany
ELEKTRONIKA:
-autoalarm z czujnikiem wstrząsowym, czujnikami otwartych drzwi i klapy bagażnika i sterowaniem oświetlenia wnętrza
UKŁAD NAPĘDOWY:
- skrzynia biegów z Colta GTi, o krótkich przełożeniach
- short shifter
- sprzęgło AISIN 215mm
- koło zamachowe z GTi
- oryginalnie była automatyczna 4 biegowa skrzynia z trybami POWER i ECO
ZAWIESZENIE:
- sprężyny H&R -35 przód i -30 tył, II stopień utwardzenia, zielone
- amortyzatory KONI
- rozpórka przednich kielichów PROSPORT, przerobiona własnoręcznie z VW
UKŁAD HAMULCOWY:
- klocki Kashiyama
BODY-KIT:
- spoiler OEM z wersji GTi
- progi OEM z wersji CYBORG R
- dokładka przednia z Civika 6g
- czarna maska z laminatu (6kg)
- owiewki szyb bocznych OEM
- felgi aluminiowe 15" Mugen MF8 replica
- yellow fog lights
- białe boczne kierunkowskazy
- stickery
- sunstrip
- pomalowane na złoto zaciski i bębny hamulcowe
- poszerzone o ok 1,5 cm błotniki tylne i sklepane ranty tylne (inaczej nie mieściły się koła)
ŚRODEK:
- włoska, skórzana kierownica sportowa O.B.A. (32cm) + dostosowana do frezu mitsu naba
- fotele sportowe z wersji GTi
- kanapa tylna z GTi
- nakładki na pedały SPARCO
- gałka zmiany biegów RALLIART
CAR-AUDIO:
- pięknie gra
INNE:
- kilka mniej istotnych pierdółek poprawiających mi humor
MOC: 122KM/149Nm
W PLANIE:
lans
ZDJECIA:
2010:
2009:
a żeby było widać włożoną pracę zamieszczam fotki mojego CA0 zrobione kilka dni po zakupie: