witam mam pytanie odnośnie silnika 1.8 SOHC bo silnik gdi ma ten sam blok co sohc czyli 4G93 chodzi mi o skrzynie biegów żeby założyć do 1.8 sohc skrzynie z gdi czy pasuje na śruby mocujące napewno tarcza sprzęgłowa jest inna frezy a jak wygląda sytuacja ze kołem zamachowym i dociskiem bo posiadam skrzynie z gdi półosie rozrusznik i poduszki silnika i skrzyni oraz belkę pod skrzynia z poduszkami samochód to carisma 1.8 sohc ?
mam rozpisane co jest u mnie z gdi co nie , skrzynia z gdi pasuje na 100% do bloku z 4g93 bo bloki są takie same w każdej wersji Zamach docisk i sprzegło mam od GDI, skrzynia od silnika 4g13. Wiec rozrusznik i półosie wejdą Tobie także, rozrusznik i półosie przecież dopasowane są do skrzyni danej.
Nie wiem o co chodzi w pytaniu na końcu bo brakło gdzieś kropki, ale tak silnik mam 1.8 sohc z Cari. poduchy z Colta 1.3 a górną z GDI
PS. chłopaki, jak znajdę źródło na lotki to czemu nie sam szukam czegoś konkretnego obecnie, nie wiem czy nie zrobię drugiego swapa na wiosnę/lato
Nadszedł czas na drobne poprawki układu paliwowego. Muszę to zrobić bo stara instalacja jest już zmęczona, benzyna kapie a stare przewody pękają. W dodatku ktoś kiedyś ukręcił przewód sztywny tuż za ori filtrem paliwa - zamiast odkręcić nakrętkę mocującą przewód sztywny do filtra ktoś kręcił całym filtrem aż przekręcił razem z przewodem.
Jak robiłem swap na 1.8 to udało mi się założyć nowy filtr paliwa, więc nie przejmowałem się tym zbytnio bo przewody były suche i wsio git było Aż pękło mi to na autostradzie akurat w UK i pół baku 97 oktanowej zostało gdzieś tam na asfalcie...
Colt zaliczył więc lawete na obczyźnie, ale porzeźbiłem, pociąłem coś, wstawiłem miękki przewód a na to flansze i jeździ. Niestety dalej przewody się pocą zaraz za filtrem paliwa na mocowaniu ze śrubą od sztywnego przewodu, więc teraz trzeba to porządnie zrobić, skoro wróciłem nim do PL na święta.
Chcę od razu przenieść filtr w inne bardziej dostępne miejsce. Chciałem robić ori instalacje, bo nie mam parcia na "sportowe" i kolorowe filtry paliwa, ale za dużo dzingów pochłonęło by montowanie sztywnych przewodów jak w oryginale od nowa, pod całym podwoziem, wiec postanowiłem przerobić to trochę... Przynajmniej wymiana filtra - a od teraz czyszczenie go (bo ten jest rozbieralny) nie będzie już tak kłopotliwe i nie będę się martwił już o ukręcony przewód, czy puści czy nie puści.
A jazda cały czas w oparach paliwa wewnątrz auta też średnio przyjemna była. Jeszcze dorzucę jutro zdjęcia kaszanki jaką tam miałem odkąd kupiłem to auto
tak wiec zakupiłem filterek Epman Racing z metalową siateczką filtracyjną (był jeszcze jakiś papierowy do wyboru i mnie ten papier średnio przekonał) do tego sprawdzony już przewód paliwowy Gates-a (kupiłem kiedyś Fagumit i mi franca zmiękła i strzeliła) i specjalne flansze równo zaginające przewód z kołnierzem ochronnym na przewody - SGS.
Możliwe że kotlet doczeka się też nowej pompy paliwa do kompletu, bo na 4barach ciśnienia, oryginalna czasami nie ogarnia. Chyba że to była wina dziur w przewodach a nie pompy.
Ostatnio edytowano 3 sty 2016, o 12:35 przez Rysiek, łącznie edytowano 1 raz
Dawno nic nie pisałem, mały update by się przydało zrobić. Tym razem bez zdjęć, bo nie nie mam jak.
Udało się wszystko wysterować. Za pomocą Maika oczywiście Pompa daje radę nawet na zwiększonym ciśnieniu, to problem był z przewodami starymi paliwa i aparatem zaplonowym który się zjepsuł. Krokowy już działa, nic już nie szarpie. Do tego okazało się że jedna poduszka była do wymiany. Więc czasem telepalo budą.
Colt jeździ teraz jak zły. Dostał decata, więc trochę go odetkalem. Nie chcę jeszcze inwestować w kpl wydech bo nie wiem w która stronę będę tuningowal. Więc musi na razie starczyc.
W najbliższym czasie będzie robiony od podstaw dolot z prawdziwego zdarzenia z airboxem diy na stożku kN. Tak więc akumulator poleci do bagażnika. Przy okazji kladzenia kabli, przyda się poprowadzenie od nowa osobnego od audio.
Potem już tylko zhamować dziada.
Tej wiosny muszę zrobić podłużnice więc z modami nie poszaleje na razie.
cała nowa instalacja paliwowa, z postów wyżej (nie kupujcie adapterów paliwa przerabiajcie ori flansze od listwy, bo adaptery to kupa które puszczają czasem)
przerobiona poduszka, żeby nie ukosowało silnika, no i mniej budą telepie.
ustawiony od nowa zapłon (wyprzedzony) plus zwiększone ciśnienie na nieco ponad 4 bary
nowy olej
in progress:
podłużnice i konserwa
skrzynia biegów F5M42-1-F8A2 (krótka 1 i 2 długa 5) (teraz przynajmniej zamknę licznik)
instalacja elektryczna w kole zapasowym plus batterybox (kabel 35mm2) plus bezpiecznik automatyczny 150a
dystanse maski skunk2
klaksony hella supertone na szeryfów lewego pasa
po wiekendzie tylne hamulce CA0 GTI które leżały u mnie dwa sezony odbieram z regeneracji także będzie montaż a bębny wreszcie wylecą)
dużo więcej nie będzie w tym roku, teraz szukam ogarniętego lakiernika na pomalowanie budy i instalację rollbara
prace nad dolotem CAI na razie wstrzymane, raz że do turbo jeszcze trochę czasu, a dwa że kupiłem zły airduct do zderzaka i mi nie przejdzie pod kloszem
Tak wiem powinienm porobić jakieś ekstra zdjęcia ale mi się nie chce
napisał bym coś o det3 i większych wtryskach ale te graty czekają do zimy, blacha ważniejsza
te majster czy ja dobrze wyczytałem że łapa pod silnik nie pasi z 1.3? przy zastosowaniu 4g93 ze skrzynią z 4g13 ? . i druga sprawa to blacha między blokiem a zamachem . dziś przymierzałem z 1.3 i trzeba 2 rzeczy zdziałać. zeszlifować jedno gniazdo śruby i przesunąć jeden otwór bo się nie pokrywa z blokiem 4g93. pytanie mam czy przesuwamy otwór w blasze czy w bloku ?
Nie pasi bo ma inne mocowanie śrub. Kwestia innego bloku. Ale to nic nie ma do skrzyni chodzi o tą górna łapę przy rozrządzie. Reszta pasi. Co do blachy szlifujesz na równo blachę żeby była jak z 4g93 czyli gładka.
A potem przerabiasz otwór w bloku flexa albo rozwiercasz, blacha powinna podejść bo była od skrzyni więc w niej nie rozwiercasz nic więcej.
Rysiek ja pytałem o belkę pod silnikiem. przecież ona trzyma skrzynię więc pytam czy w tym zestawie 4g93 + skrzynia z 4g13 podejdzie belka z 1.3?. jedynie obawiam się że przez większy blok silnika nie podpasi ta belka z otworami w pas przedni i w sanki . górne mocowanie od rozrządu to wiem że nie podejdzie.