Na wstępie ankieta, pytanie o formę kalendarza fizyczną, do formy dystrybucji dojdziemy.
Sens wydanie kalendarza ma wtedy, kiedy powstanie on wystarczająco wcześnie (przełom listopada / grudnia najpóźniej), czyli "cykl wydawniczy" należy powolutku zaczynać już. Zdjęcia chciałbym zebrać max do połowy listopada (pracuję w końcu, przynajmniej na razie) zrobić propozycję i ewentualnie mieć czas na sensownie zaproponowane zmiany.
Zdjęcia zwycięzców konkurów zostaną zgodnie z regulaminem wykorzystane, jeśli zostaną wysłane, każdy z nich dostał PW z odpowiednią prośbą, ale odpowiedziała JEDNA osoba - Strache - że zdjęcia odeszły.... razem z dyskiem, współczujemy...

To że ja robię swój projekt nie oznacza że ktoś inny nie może zrobić własnego!
Poprzedni kalendarz wyszedł całkiem ładnie, ponieważ robiliśmy go z materiałów z całej polski. Warto więc pomyśleć, jak nie ma to zrobić fajne zdjęcia i wysłać, nie gwarantuję że ich użyję, ale zaryzykować warto, tak myślę.
Zdjęcia MUSZĘ otrzymać w rozdzielczości minimum 6mpix (2816x2112 pix mniej więcej) lub jeszcze lepiej wyższej, te z konkursów też.
Generalnie koncepcja brzmi "Colt - zwierzę turystyczne".
Zdjęcia o jakie proszę to zdjęcia pokazujące te samochody (i same samochody! bez ludzi, w ruchu i tak kierowcę zasłaniają odbicia w szybie) z sympatią, w różnych sytuacjach, poniżej kilka dobrych rad dla tych którzy zechcą takie zdjęcia dopiero zrobić i nie wiedzą jak się za to zabrać, lub jak ocenić od kątem pomysłu zdjęcia które już mają:
1. Nie interesują mnie zdjęcia będące kopią ulotkowych, typu parkingi pod biurowcami czy sklepami / supermarketami, lepszy będzie colt przysypany gnojówką, jeśli ktoś zaryzykuje zestaw takich ujęć
2. Wykażcie się inwencją, próbujcie różnych scenerii, różnych ujęć, zdjęć nocnych (to wyższa szkoła jazdy, wymaga statywu i ręcznych ustawień), różnego oświetlenia.
3. Jeśli np. podoba ci się sceneria typu industrialnego to spróbuj zrobić zdjęcia w starej porzuconej hali, pod halą czy np. w starej lokomotywowni, na nawrotnicy / obrotnicy lokomotyw. Wykorzystaj tabor porzucony gdzieś na bocznym torze, porzucony przy polnej drodze wrak innego samochodu itp.
4. Kombinujcie i oglądajcie to co wykombinujecie, ma się to WAM podobać.
5. Starajcie się robić zdjęcia trzymając obiektyw na wysokości dolnej krawędzi szyb, trzymanie go wysoko (przy oku, w pozycji stojącej) daje najczęściej kiepski efekt, takiego patrzenia z pozycji siły, jak dresiarz chcący spuścić komuś łomot. Oczywiście eksperymentowanie z ową "wysokością obiektywu" jest w pełni dobrze widziane. To podobnie jak fotografowanie dzieci z pozycji stojącej, obejrzyjcie takie zdjęcia i porównajcie z tymi które robione są z wysokości ich twarzy, które się bardziej podobają??
6. Nie czytajcie i nie słuchajcie "dobrych rad" z portali typu fotoryzacja, czytałem to i nie ma tam nic godnego uwagi, a głównie same wymysły na siłę. Fotografia jest dobra i zła, nie ma jakiś cudnych recept na fotografowanie takiego czy innego rodzaju obiektu, są jedynie ogólne zasady, zainteresowanych odsyłam do podręczników do fotografii, im starszych tym lepszych, niestety. Ta gorsza wiadomość: dobre zdjęcie wymaga również pewnej znajomości podstaw teoretycznych (można się ich naumieć w 20 minut) i wyobraźni.
7. Niestety ze względu na zastosowanie nie interesują mnie zdjęcia z telefonów komórkowych. Zdjęcie, technicznie tworzy optyka, obiektyw a coś co ma średnicę paznokcia nie da takiego obrazu jaki jest tu potrzebny. Poza tym, jak się już przekonałem wiele aparatów w komórkach robi fotki o większej rozdzielczości na zasadzie interpolacji (wyliczania dodatkowych punktów na podstawie sąsiadów), a to już jest kompletna dyskwalifikacja dla przyzwoitego druku.
8. Interesują mnie zdjęcia o rozdzielczości 6mpix (2816x2112) i więcej, z minimalnym stopniem kompresji (95% jakości i więcej, kompresja jpeg powoduje utratę jakości), gdyż wykorzystam je w całości lub fragment po powiększeniu.
9. Fajne są zdjęcia w ruchu, niestety wiele z nich nie wychodzi, zrobienie dobrego technicznie takiego zdjęcia wymaga wysiłku i trochę wiedzy, ale wiedzę można nabyć drogą eksperymentu...
10. Rozumiem że ktoś chce swoją fotkę poprawić, ja tego unikam i staram się by zdjęcie było jak trzeba z przyłożenia. Nie dyskwalifikuję poprawianych zdjęć ale:
* zdjęcie wysterylizowane do plastiku kłuje w ślepia i jest na starcie zdyskwalifikowane;
* jeśli zdjęcie poprawiałeś (w 8 przypadkach na 10 i tak to zobaczę) to chcę oba (źródłowe i poprawione), chcę widzieć poprawki i wybrać co mi bardziej podchodzi;
* jeśli koniecznie chcecie wykorzystać HDR to najpierw wydrukujcie to na kolorowym laserze i zobaczcie jak wychodzi, ponieważ obrazy te pięknie wyglądają na ekranie, a na papierze już nie koniecznie.
I jeszcze ważne: ja nie będę oceniał waszych zdjęć ze względu na poziom techniczny czy kompozycję, jedynie interesuje mnie czy fotografia pasuje do mojej koncepcji, nie bójcie się pokazać mi zdjęć, nikt nie będzie po was jeździł dla zaspokojenia swojego ego, a kalendarz będzie moim złożeniem ale pracą wielu z nas, każdy zachowuje prawa do wysłanych materiałów i do momentu kiedy nie zamkniemy projektu ma prawo je wycofać. Szczególnie zachęcam żółtodziobów fotograficznych, nie musisz mieć lustrzanki o wartości nowego Lancera żeby zrobić dobre zdjęcie, mój kumpel robi rewelacyjne Smieną 8M (starszą od większości z was, starodawny odpowiednik dzisiejszych kompaktów), mając ledwie pojęcie o teorii, tyle ile musi wiedzieć.
Dlaczego fotki na parkingu pod biurowcem wydają się takie fajne?
Zasada jest opisana w podręcznikach do fotografii już od 100 lat: "nie zaszum tłem tego co fotografujesz". Obiekt fotografowany musi być jednoznaczny, dziecko fotografowane na tle tłumu straci się, nie będzie wiadomo co zdjęcie przedstawia, dziecka prawi na pewno, bez przyglądania się fotografii nikt nie zauważy. Podobnie super market czy parking dają spokojnie, stonowane i nie odwracające uwagi tło, takich drugich planów można wymyśleć na pęczki więc nie kopiujcie zdjęć ulotkowych BŁAGAM!!
W zasadzie tło możecie użyć niemal dowolne, wystarczy je np. rozmazać przy pomocy krótkiej głębi ostrości czyli niskiej wartości przysłony, ponownie polecam podręczniki do fotografii.
Wykorzystajcie tą zasadę by znaleźć dowolny inny drugi plan, jak najciekawszy, zdjęcie jest całością pokazującą to co jest na głównym planie, niekoniecznie pierwszym i tak na nie patrzcie.
Na pierwszy strzał poproszę na emila zmniejszone wersje (np 640px rozdzielczości poziomej), upomnę się o te które mnie zainteresują, choć i to nie gwarantuje ich użycia.
BARDZO WAŻNE!!
W emilu ze zdjęciami poproszę o oświadczenie że udzielacie coltmanii praw do wykorzystania waszej pracy w kalendarzu na 2012 rok, lub bezterminowo w materiałach promocyjnych, zakres w jakim udostępnicie wasze prace naszemu forum zależy od autora. Jeśli nie będzie tam takiego oświadczenia, nie wykorzystam zdjęć na 100%.
Wysyłka na adres terminus@linux.pl.
Nie wysyłajcie tego przez forum, ponieważ ze względów technicznych zmniejsza ono zdjęcia, tylko na podanego emila.