Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

Kalendarz 2012

Sprawy klubowe i kwestie organizacyjne.

Preferowany format strony kalendarza:

Ankieta wygasła sobota, 29 paź 2011, 10:38

Portretowy - pionowy - dłuższa krawędź równolegle do ściany pokoju...
12
35%
Pejzażowy - poziomy - dłuższa krawędź równolegle do parapetu...
22
65%

Liczba głosów : 34

Kalendarz 2012

Postprzez Terminus » poniedziałek, 3 paź 2011, 10:38

Ruszamy z kalendarzem na przyszły rok, pomału czas zbierać zdjęcia.

Na wstępie ankieta, pytanie o formę kalendarza fizyczną, do formy dystrybucji dojdziemy.

Sens wydanie kalendarza ma wtedy, kiedy powstanie on wystarczająco wcześnie (przełom listopada / grudnia najpóźniej), czyli "cykl wydawniczy" należy powolutku zaczynać już. Zdjęcia chciałbym zebrać max do połowy listopada (pracuję w końcu, przynajmniej na razie) zrobić propozycję i ewentualnie mieć czas na sensownie zaproponowane zmiany.

Zdjęcia zwycięzców konkurów zostaną zgodnie z regulaminem wykorzystane, jeśli zostaną wysłane, każdy z nich dostał PW z odpowiednią prośbą, ale odpowiedziała JEDNA osoba - Strache - że zdjęcia odeszły.... razem z dyskiem, współczujemy... ;(

To że ja robię swój projekt nie oznacza że ktoś inny nie może zrobić własnego!

Poprzedni kalendarz wyszedł całkiem ładnie, ponieważ robiliśmy go z materiałów z całej polski. Warto więc pomyśleć, jak nie ma to zrobić fajne zdjęcia i wysłać, nie gwarantuję że ich użyję, ale zaryzykować warto, tak myślę.

Zdjęcia MUSZĘ otrzymać w rozdzielczości minimum 6mpix (2816x2112 pix mniej więcej) lub jeszcze lepiej wyższej, te z konkursów też.

Generalnie koncepcja brzmi "Colt - zwierzę turystyczne".

Zdjęcia o jakie proszę to zdjęcia pokazujące te samochody (i same samochody! bez ludzi, w ruchu i tak kierowcę zasłaniają odbicia w szybie) z sympatią, w różnych sytuacjach, poniżej kilka dobrych rad dla tych którzy zechcą takie zdjęcia dopiero zrobić i nie wiedzą jak się za to zabrać, lub jak ocenić od kątem pomysłu zdjęcia które już mają:

1. Nie interesują mnie zdjęcia będące kopią ulotkowych, typu parkingi pod biurowcami czy sklepami / supermarketami, lepszy będzie colt przysypany gnojówką, jeśli ktoś zaryzykuje zestaw takich ujęć ;-).

2. Wykażcie się inwencją, próbujcie różnych scenerii, różnych ujęć, zdjęć nocnych (to wyższa szkoła jazdy, wymaga statywu i ręcznych ustawień), różnego oświetlenia.

3. Jeśli np. podoba ci się sceneria typu industrialnego to spróbuj zrobić zdjęcia w starej porzuconej hali, pod halą czy np. w starej lokomotywowni, na nawrotnicy / obrotnicy lokomotyw. Wykorzystaj tabor porzucony gdzieś na bocznym torze, porzucony przy polnej drodze wrak innego samochodu itp.

4. Kombinujcie i oglądajcie to co wykombinujecie, ma się to WAM podobać.

5. Starajcie się robić zdjęcia trzymając obiektyw na wysokości dolnej krawędzi szyb, trzymanie go wysoko (przy oku, w pozycji stojącej) daje najczęściej kiepski efekt, takiego patrzenia z pozycji siły, jak dresiarz chcący spuścić komuś łomot. Oczywiście eksperymentowanie z ową "wysokością obiektywu" jest w pełni dobrze widziane. To podobnie jak fotografowanie dzieci z pozycji stojącej, obejrzyjcie takie zdjęcia i porównajcie z tymi które robione są z wysokości ich twarzy, które się bardziej podobają??

6. Nie czytajcie i nie słuchajcie "dobrych rad" z portali typu fotoryzacja, czytałem to i nie ma tam nic godnego uwagi, a głównie same wymysły na siłę. Fotografia jest dobra i zła, nie ma jakiś cudnych recept na fotografowanie takiego czy innego rodzaju obiektu, są jedynie ogólne zasady, zainteresowanych odsyłam do podręczników do fotografii, im starszych tym lepszych, niestety. Ta gorsza wiadomość: dobre zdjęcie wymaga również pewnej znajomości podstaw teoretycznych (można się ich naumieć w 20 minut) i wyobraźni.

7. Niestety ze względu na zastosowanie nie interesują mnie zdjęcia z telefonów komórkowych. Zdjęcie, technicznie tworzy optyka, obiektyw a coś co ma średnicę paznokcia nie da takiego obrazu jaki jest tu potrzebny. Poza tym, jak się już przekonałem wiele aparatów w komórkach robi fotki o większej rozdzielczości na zasadzie interpolacji (wyliczania dodatkowych punktów na podstawie sąsiadów), a to już jest kompletna dyskwalifikacja dla przyzwoitego druku.

8. Interesują mnie zdjęcia o rozdzielczości 6mpix (2816x2112) i więcej, z minimalnym stopniem kompresji (95% jakości i więcej, kompresja jpeg powoduje utratę jakości), gdyż wykorzystam je w całości lub fragment po powiększeniu.

9. Fajne są zdjęcia w ruchu, niestety wiele z nich nie wychodzi, zrobienie dobrego technicznie takiego zdjęcia wymaga wysiłku i trochę wiedzy, ale wiedzę można nabyć drogą eksperymentu...

10. Rozumiem że ktoś chce swoją fotkę poprawić, ja tego unikam i staram się by zdjęcie było jak trzeba z przyłożenia. Nie dyskwalifikuję poprawianych zdjęć ale:
* zdjęcie wysterylizowane do plastiku kłuje w ślepia i jest na starcie zdyskwalifikowane;
* jeśli zdjęcie poprawiałeś (w 8 przypadkach na 10 i tak to zobaczę) to chcę oba (źródłowe i poprawione), chcę widzieć poprawki i wybrać co mi bardziej podchodzi;
* jeśli koniecznie chcecie wykorzystać HDR to najpierw wydrukujcie to na kolorowym laserze i zobaczcie jak wychodzi, ponieważ obrazy te pięknie wyglądają na ekranie, a na papierze już nie koniecznie.

I jeszcze ważne: ja nie będę oceniał waszych zdjęć ze względu na poziom techniczny czy kompozycję, jedynie interesuje mnie czy fotografia pasuje do mojej koncepcji, nie bójcie się pokazać mi zdjęć, nikt nie będzie po was jeździł dla zaspokojenia swojego ego, a kalendarz będzie moim złożeniem ale pracą wielu z nas, każdy zachowuje prawa do wysłanych materiałów i do momentu kiedy nie zamkniemy projektu ma prawo je wycofać. Szczególnie zachęcam żółtodziobów fotograficznych, nie musisz mieć lustrzanki o wartości nowego Lancera żeby zrobić dobre zdjęcie, mój kumpel robi rewelacyjne Smieną 8M (starszą od większości z was, starodawny odpowiednik dzisiejszych kompaktów), mając ledwie pojęcie o teorii, tyle ile musi wiedzieć.

Dlaczego fotki na parkingu pod biurowcem wydają się takie fajne?
Zasada jest opisana w podręcznikach do fotografii już od 100 lat: "nie zaszum tłem tego co fotografujesz". Obiekt fotografowany musi być jednoznaczny, dziecko fotografowane na tle tłumu straci się, nie będzie wiadomo co zdjęcie przedstawia, dziecka prawi na pewno, bez przyglądania się fotografii nikt nie zauważy. Podobnie super market czy parking dają spokojnie, stonowane i nie odwracające uwagi tło, takich drugich planów można wymyśleć na pęczki więc nie kopiujcie zdjęć ulotkowych BŁAGAM!!
W zasadzie tło możecie użyć niemal dowolne, wystarczy je np. rozmazać przy pomocy krótkiej głębi ostrości czyli niskiej wartości przysłony, ponownie polecam podręczniki do fotografii.
Wykorzystajcie tą zasadę by znaleźć dowolny inny drugi plan, jak najciekawszy, zdjęcie jest całością pokazującą to co jest na głównym planie, niekoniecznie pierwszym i tak na nie patrzcie.

Na pierwszy strzał poproszę na emila zmniejszone wersje (np 640px rozdzielczości poziomej), upomnę się o te które mnie zainteresują, choć i to nie gwarantuje ich użycia.

BARDZO WAŻNE!!
W emilu ze zdjęciami poproszę o oświadczenie że udzielacie coltmanii praw do wykorzystania waszej pracy w kalendarzu na 2012 rok, lub bezterminowo w materiałach promocyjnych, zakres w jakim udostępnicie wasze prace naszemu forum zależy od autora. Jeśli nie będzie tam takiego oświadczenia, nie wykorzystam zdjęć na 100%.

Wysyłka na adres terminus@linux.pl.

Nie wysyłajcie tego przez forum, ponieważ ze względów technicznych zmniejsza ono zdjęcia, tylko na podanego emila.
Jest dobrze, będzie dobrzej!
Z każdą chwilą rośnie liczba tych co mogą mnie cmoknąć, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik - od 1993r.
Matematyka: prowadzenie samochodu to rozwiązywanie nieograniczonej ilości zadań w czasie rzeczywistym.
Prowokacja to sens życia...
Terminus
Moderator
Moderator

Re: Kalendarz 2012

Postprzez pawelek18kk » poniedziałek, 10 paź 2011, 22:08

jadą jadą:)

Udzielam Coltmanii praw do wykorzystania moich fotografii w kalendarzu na 2012 rok.
...
pawelek18kk
COLTMANIAK

Postprzez Dedis » wtorek, 11 paź 2011, 15:53

można hapać moje foty z temacie o moim bolidzie. coś tam sie może znaleźć
sprzedam nowe opony szutrowe Markgum MKM 185/60R14 + teleskopy tylnej klapy + komplet lamp + aparat i inne :)
DRIVE 4 FUN!
Dedis
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Terminus » wtorek, 11 paź 2011, 18:00

Czy mogę prosić o przeczytanie mojej notatki?? Nie pisałem jej z potrzeby grafomanii tylko w określonym celu...
Z każdą chwilą rośnie liczba tych co mogą mnie cmoknąć, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik - od 1993r.
Matematyka: prowadzenie samochodu to rozwiązywanie nieograniczonej ilości zadań w czasie rzeczywistym.
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez mystek » wtorek, 11 paź 2011, 19:10

próbuję drugi raz wysłać maila do Ciebie ze zdjęciem i wraca mi Mailer-Daemon, że wiadomość nie może być dostarczona :/. Czy masz może jakiegoś innego maila w użytku, na innym portalu?
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Terminus » wtorek, 11 paź 2011, 20:28

Koconmus(na)poczta.onet.pl
Na tym pierwszym adresie jest white lista, jeśli emile odbijają to może świadczyć o błędach w konfiguracji serwera poczty wychodzącej.
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez kojomedal » czwartek, 20 paź 2011, 15:49

Udzielam Coltmanii praw do wykorzystania moich materiałów zdjęciowych w kalendarzu na 2012 rok, lub bezterminowo w materiałach promocyjnych.
kojomedal
COLTMANIAK

Postprzez Terminus » czwartek, 20 paź 2011, 17:40

i pomyśleć że podobno na coltmanii są inteligentni ludzie... a czytać ie potrafią...
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez Terminus » piątek, 21 paź 2011, 07:23

Zloty wszystkie 4 poproszę.
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez kojomedal » piątek, 21 paź 2011, 14:08

[quote="Terminus"]i pomyśleć że podobno na coltmanii są inteligentni ludzie... a czytać ie potrafią...[/quote]
a ty naucz się pisać...bez takich komentarzy bo sobie nie życzę
kojomedal
COLTMANIAK

Postprzez wiwi » piątek, 21 paź 2011, 21:30

Czy tylko ja nie widzę zdjęć usera kojomedal w poście, gdzie udziela praw coltmanii do ich wykorzystania ??
dawaj ludziom więcej niż oczekują i rób to z wyczuciem

Obrazek
wiwi
Moderator
Moderator

Auto: Colt

Postprzez mystek » piątek, 21 paź 2011, 21:37

ja również nie widzę jego zdjęć, ale może to dobrze, bo to może znak, że przeczytał post Terminusa, żeby wysyłać zdjęcia na maila, a nie na Coltmanię ;)
Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012 R.I.P.

Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - ...
mystek
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Postprzez Terminus » sobota, 22 paź 2011, 20:06

kojomedal napisał(a):
Terminus napisał(a):i pomyśleć że podobno na coltmanii są inteligentni ludzie... a czytać ie potrafią...

a ty naucz się pisać...bez takich komentarzy bo sobie nie życzę

To ja tu moderuję, więc ja tu określam życzenia.

Do tych których posty zostały usunięte, dowiecie się dlaczego kiedy tylko zapoznacie się z pierwszym postem w tym temacie.

Chętnie skorzystam z proponowanych zdjęć, kiedy się zastosujecie do określonych w pierwszym poście reguł.

Большое спасибо
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez marecki7710 » czwartek, 27 paź 2011, 10:53

Witam, jaki termin nadsyłania zdjęć. Pozdrawiam!
marecki7710
Napisał pare postów..

Postprzez Terminus » czwartek, 27 paź 2011, 17:03

Do niedzieli włącznie.....
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez mani4c » niedziela, 30 paź 2011, 19:19

Ciężkie żeś warunki wymyślił Terminusie, oj ciężkie. :/ A szkoda, bo naprawdę fajne, zadbane i ładne auta nie pojawią się w kalendarzu.
Fast and Furious
Obrazek
mani4c
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Sport Edition

Postprzez Terminus » niedziela, 30 paź 2011, 22:28

mani4c napisał(a):Ciężkie żeś warunki wymyślił Terminusie, oj ciężkie. :/ A szkoda, bo naprawdę fajne, zadbane i ładne auta nie pojawią się w kalendarzu.

Nie warunki a sugestie, każde zdjęcie, jeśli jest fajne ma jednaką szansę, a musi być duże bo powiększenie idzie na A3 i 6mpix to takie nieśmiałe minimum.

Te Twoje były niezłe, pozostałe też, ale wyraźnie prosiłem o określony tryb ich przekazywania. HOWGH

Z racji zamieszania wokół mnie termin nadsyłania wydłużam do następnego piątku.
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez Gozi » środa, 2 lis 2011, 23:34

Witam wszystkich.. Jestem nowym coltomaniakiem;) od jutra zabieram sie za zdjecia. Pozdrawiam
Bokiem albo wcale..
Gozi
Prawie Coltmaniak ;)

Postprzez Terminus » piątek, 4 lis 2011, 08:31

Jutro chciałbym już składać, layout mam przemyślany teraz montaż, więc kto ma się dołączyć z fotami to zapraszam, szczególnie brakuje mi zimowych. Zmiana zdjęć na inne potem będzie możliwa, ale jeśli tylko będą one wyjątkowo rewelacyjne.
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez macieekg » sobota, 5 lis 2011, 16:42

Hej, jeśli widziałbyś w kalendarzu któreś z tych zdjęć z konkursu viewtopic.php?p=178358#p178358
to mogę podesłać w pełnej rozdzielczości... niedługo zgram tez jesienne i może z tych też coś będzie.
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Powrót do Sprawy klubowe