Uwaga!

Forum wzbogacone o nową funkcjonalność!
Dodaj krótki opis i link do swojego tematu na tej podstronie:
Klubowicze i ich auta

Na forum cały czas trwają prace techniczne. Prosimy o cierpliwość.

Schizo

'87Colt C15A Bydg.

Modele produkowane na przełomie 1962 - 1988 roku.

'87Colt C15A Bydg.

Postprzez mustangii » niedziela, 26 gru 2010, 01:52

Witam. Jestem swiezy na tym forum wraz z moim Col'cikiem z 1987. Jest to model C15A z silnikiem 1.2. W najblizszym czasie planuje powrzucac pare zdj. Jestem poczatkujacym mechanikiem wiec postaram sie przywrocic to autko do jak najlepszego stanu. Mam zamiar utworzyc nowy temat wraz opisami i zdj. napraw.
Obrazek [img]http://[/img]
Ostatnio edytowano niedziela, 2 sty 2011, 23:33 przez mustangii, łącznie edytowano 4 razy
mustangii
Klubowicz A15x
Klubowicz A15x

Postprzez mati_z » niedziela, 26 gru 2010, 01:56

Witamy na forum i zachęcamy do dalszej aktywności :-)
mati_z
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez misiekwwl » niedziela, 26 gru 2010, 06:37

witaj w klubie ;-)

mustangii napisał(a):Mam zamiar utworzyc nowy temat wraz opisami i zdj. napraw

nie zakładaj nowego tematu tylko pisz tu ;-)
>>MISIEKWWL<<

Mowa jest srebrem, a milczenie owiec :P
Obrazek
misiekwwl
Moderator
Moderator

Postprzez macieekg » niedziela, 26 gru 2010, 10:00

Siemasz, fajnie kolejny "dziadek" w klubie :-)
Napisz jak wszedłeś w jego posiadanie. No i oczywiście twój temat jest tutaj :-)
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Pexu » niedziela, 26 gru 2010, 10:02

ho ho fajna sprawa :)
witam Cię na forum, mam nadzieję że doprowadzisz "dziadka" do pięknego stanu, powodzenia!
Pexu
Klubowicz CJx
Klubowicz CJx

Auto: Colt CJ0

Postprzez mustangii » niedziela, 26 gru 2010, 23:44

Ok. Wszystko bede pisac w tym temacie. Jestem nowy wiec wskazowki sa mi przydatne i dziekuje bardzo za nie. Co do wejscia w jego stan posiadania to jest bardzo ciekawa sprawa. A zaczela sie tak:
Moj wujek kupil ten samochod 18lat temu. Jezdzil nim az do 2008 roku. Od kilku lat mieszka w Anglii i tam mial juz cala mase roznych samochodow. Tego zostawil sobie w Polsce aby mial czym jedzic jak przyleci. Auto ani razu mu nie nawalilo na trasie. Nigdy nie mial sytuacji aby mu sie zepsul nawet gdy stal 1 w garazu nieuzywany. Mechanik nawet mowil,ze nie warto sprzedawac tego auta, bo jakos super wielkiej wartosci juz nie ma, a trzyma sie swietnie. Od ponad roku dorabiam sobie u wujka. Sprzedaje on uzywany sprzet audio dla domu. Przywozi co jakis czas sprzet z Anglii i sprzedaje go w PL. Pol roku temu dochodzily mnie sluchy ze zastanawia sie czy to auto zlomowac/sprzedac i wynajac komus garaz w ktorym stoi. Pewnego razu pojechalem z nim do Anglii po sprzet(bardzo mila wyprawa) i zaczolem z nim rozmawiac na temat tego samochodu - czy nie chcial by mi go odsprzedac. Po przyjedzie do Polski powiedzial mi ze musi obgadac sprawe Colta z zona i pozniej mi wszystko powie co i jak. Jakies 2 dni pozniej jadac z nim samochodem gdy zapytalem sie go czy wiadomo jak tam z Coltem. Odpowiedzial mi: "Moze sie obrazisz, moze nie"(ja w tym czsie myslalem juz ze sprawa przepadla), a on dalej "Colt jest twoj tylko musisz mu znalesc jakis inny garaz do wiosny, nie chce za niego zadnych pieniedzy. jest twoj" Ucieszylem sie wtedy niezmiernie i dodatkowo jeszcze mam garaz do lutego. Uzgodnilismy miedzy soba, bede mu go czasem pozyczac jak bedzie w PL i mam o niego dbac" Polki co poszukuje dla Mitsu garazu. Oprocz tego, ze dorabiam sobie sprzedajac sprzet audio to chodze do technikum samochodowego i jeszcze pracuje w warsztacie samochodowym. Zamierzamy go zlawetowac do warsztatu na lato. Auto nie ma ubezpieczenia, przegladu, a ja jeszcze mam 10 miesiecy do osiemnastki. Auto to w ciagu ostatnich kilku lat zwiedzilo pol europy(m.in Anglia, Czechy, Niemcy).
Za rok z pewnoscia bedzie je widac na Bydgoskich ulicach.
Jest w nim troche rzeczy do wymiany, troche pogryzla go rdza ale jest super.
Polki co wymienilem: termostat, uszczelki pod kolektorem dolotowym, czujnik temp przy wiataku. Ale mam juz cala liste co musze w nim jeszcze zrobic. najwieksze wydatki to opny za rowno zimowe jak i letnie, amortyzatory tylne i pozbycie sie rdzy. Obecnie w warsztacie mam gaznik z niego i czekam az sie rozmrozi kompresor, a wtedy go wyczyszcze i przedmucham.
Posiadam troche dodatkowych czesci do modelu z C15A z '85. Jak by ktos cos potrzebowal to prosze pisac.
Troche sie rozpisalem. Lece spac bo na 9 do warsztatu.
mustangii
Klubowicz A15x
Klubowicz A15x

Postprzez macieekg » poniedziałek, 27 gru 2010, 01:05

No, historia niezła. Staraj się o niego zadbać bo już niewiele takich coltów widać. A jeśli się zdarzają to w tragicznym stanie. Tutaj jest tylko jedna fotka ale widzę, że trzyma się całkiem nieźle. Może rdza go trochę bierze, ale chyba tragedii nie ma?

Pokaż więcej fotek jeśli masz :-)
Live to ride, ride to live! by
Colt CA0 1.6 I 16V
Obrazek
macieekg
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mustangii » poniedziałek, 27 gru 2010, 21:31

Chyba mam juz garaz dla MOJEGO MISKA. Jutro przed 7 ide go obejrzec bo pozniej jade do Poznania. Garaz blaszak z kanalem i prodem, podloga beton. 1000zl to chyba malo?
W Bydgoszczy Latem spodkalem 2 razy Colta z podobnego rocznika, a kolejnego w Bydgoszczy znalazlem pod tym linkiem: http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-1-2-b ... 34997.html Oba ten sam kolor co moj.
Trzeba uwazac bo w tym modelu latwo krecic licznik w wstecz. Moj wiem ze tego nie ma.
Jak by ktos mial jakies czesci do mojego to bede wdzieczny za info.
Przedstawie moze troche danych o nim jak by ktos byl zainteresowany:
Mitsubishi Colt C15A
1,2 benzyna/gaz
rok 1987
750kg
welurowa tapicerka, reszta pelen manual
prawdopodobnie 60 KM (rozne zrodla roznie podaja a w dowodzie nie ma)
Musze znalesc jeszcze do niego hak(wbity w dowod), bo podobno jest gdzies w garazu, albo piwnicy.
Wie ktos moze czym sie roznila wersja GL od EL?
mustangii
Klubowicz A15x
Klubowicz A15x

Postprzez Xsystoff » wtorek, 28 gru 2010, 11:33

Ale ekstra oldschool! Jeszcze kilka lat i bedzie youngtimer jak sie patrzy.
Mitsubishi Colt `91 Single Cam 12 Valve
Audi A4 `95 Twin Cam 20 Valve
Xsystoff
COLTMANIAK na 100%

Postprzez misiekwwl » wtorek, 28 gru 2010, 11:52

miałem kiedyś okazje kupić takiego za 200 zł właściciel dziadek koło 80 lat
strasznie sie wtedy napaliłem na niego :-P
właściciel twierdził że auto stało koło 10 lat nie użytkowane nawet nie odpalane
bo on po udarze nie mógł juz nim jeździć :-/
niestety po głębszym zapoznaniu auta okazał sie kupą złomu...
blacha kruszyła sie w ręku :-/ silnik nie odpalał podobno zawsze miał z tym problemy skrzynia automatyczna też podobno w rozsypce :-(

a patrząc na Twojego to fajnie sie prezentuje
jakąś fajna oldscoolową felgę i będzie fajny wozik ;-)
>>MISIEKWWL<<

Mowa jest srebrem, a milczenie owiec :P
Obrazek
misiekwwl
Moderator
Moderator

Postprzez Sulas89 » wtorek, 28 gru 2010, 18:49

konkretny :) dbaj o niego bo to juz rarytasik jest :-P :-D
Sułas89
Sulas89
Prawdziwy COLTMANIAK

Postprzez ślimak » środa, 29 gru 2010, 11:12

No piękny sprzęt. Daj więcej fot jak będziesz mógł.
Normalnie nie wiem czemu ale podoba mi się strasznie to maleństwo
ślimak
Rasowy COLTMANIAK

Postprzez mustangii » środa, 29 gru 2010, 22:09

Wrzuce troche wiecej fotek jak bede mial chwilke. Garaz juz prawie zalatwiony. Szef mowil, ze zalatwi mi amortyzator za to, ze u niego pracuje. Tyl jest troche mocniej przezarty, ale opanuje to. dzis slyszalem dwie fajne opowiesci na temat starych Coltow znajomych. Pozniej opowiem. Jak zapomne to przypomnijcie.
mustangii
Klubowicz A15x
Klubowicz A15x

Postprzez Sebastian » niedziela, 2 sty 2011, 16:50

Colt swietny, szczegolnie podobaja mi sie wewnatrz;) dajesz te opowiesci i nowe foty:D
Był Fiat 126p FL 1991r...
Jest Mazda 323 BD 1983r...
Było Volvo 460 1996r...
Jest Colt C51A 1988r...
Sebastian
COLTMANIAK

Postprzez Terminus » niedziela, 2 sty 2011, 21:10

mustangii napisał(a):Wrzuce troche wiecej fotek jak bede mial chwilke.

Będziesz miał, i jak już przynajmniej będzie wyglądał to zapraszam do konkursu Colta miesiąca. Nie musi być cudem, starczy że zrobisz ładne fotki. powodzenia i niecierpliwie czekam na obrazki.
Jest dobrze, będzie dobrzej!
Z każdą chwilą rośnie liczba tych co mogą mnie cmoknąć, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik - od 1993r.
Matematyka: prowadzenie samochodu to rozwiązywanie nieograniczonej ilości zadań w czasie rzeczywistym.
Prowokacja to sens życia...
Terminus
Moderator
Moderator

Postprzez mustangii » niedziela, 2 sty 2011, 23:29

O. Dzieki wielkie za wiesci o konkursie. Wlasnie zajmuje sie wgrywaniem fotek na serwer. Wiec w miedzyczasie opowiem te dwie historyjki co slyszalem w warsztacie:
-Kolega z pracy mial pol roku temu znajomemu zezlomowac brazowego Colta C1*A. Auto podobno bylo cale pordzewiale, ale silnik tak zwawo ciagnol do przadu ze o malo go jeszcze po drodze nie skasowal. Ja niestety w warsztacie robie dopiero poltora miesiaca, a tak to bym mial pewnie prawie za free troche czesci. Teraz musze szukac jakiegos zlomowiska w Bydg, gdzie beda mieli czesci do mojego staruszka.
-Staly klient warsztatu, ktory u nas czesto bywa swym Fordem Club-Wagon'em (furgonetka potwor) ma firme budowlana w Niemczech i okolo 20 lat temu zepsul mu sie jeden dostawczak. Musial przewiesc wtedy mase sprzetu na budowe 2,5 km dalej. Chcac kupic tanie auto by przewies ladunki na budowe, a nastepnie go sprzedac wyszukal w gazecie z ogloszeniami Colt'a pierwszej generacji. Zaladowali go tak, ze auto cale osiadlo na tylnych kolach, az sie zblokowaly. Stwiedzil ze trudno. Auto niech przejedzie ile da rade, o ile ruszy, a potem ewentualnie bedzie trzeba wszystko poniesc. Ku jemu zdziwieniu auto ruszylo i przejechalo cala ta trase. Nastepnie ten wyczyn Mitsubishi jeszcze kilka razy powtorzyl. Zawieszenie w tym samochodzie w ogole nie opadlo i auto bylo zdolne do dalszej jazdy. Gdy go sprzedawal, klijent podjechal ciezarowka, na ktora chcieli zapakowac to auto. Gdy auto wjezdzalo po dechach, to deski sie rozpadly i auto spadlo na ziemie, ale naszczescie na kola. Zawieszenie nawet to wytrzymalo, a klijent ktory go bral byl dalej bardzo zadowolony. W tym aucie nie bylo nic naprawiane, a firmie zrobilo troche kilometrow. Wszyscy byli zdziwieni, ze to auto to wszystko przetrwalo.

[ Dodano: 2011-01-03, 00:03 ]
Oto obiecane zdj. mojego kochanego Miska. Sorki, ze tak dlugo to wszystko trwa, ale to wszystko z braku czasu.
JBC: Po kliknieciu w zdj pokaze sie w normalnym rozmiarze.
Zapraszam do poklikania w fotki.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 sty 2011, 00:15 przez mustangii, łącznie edytowano 1 raz
mustangii
Klubowicz A15x
Klubowicz A15x

Postprzez Xsystoff » środa, 5 sty 2011, 22:11

Tylni pas i nadkola do roboty, ale wyglada mimo to swietnie. Dopiesc go, bo zwraca na siebie uwage :)
Mitsubishi Colt `91 Single Cam 12 Valve
Audi A4 `95 Twin Cam 20 Valve
Xsystoff
COLTMANIAK na 100%

Postprzez adik1286 » środa, 26 sty 2011, 01:31

Nie spodziewałem się takiego rodzynka u nas w Bydgoszczy :twisted:
Jak na swoje lata jest w bardzo dobrym stanie.
Chętnie zobaczę go na żywo!!
Tak więc witam oficjalnie na forum w imieniu całej naszej ekipy z Kuj-Pom.
Zapraszam na spoty regionalne, których jest mało ,ale są :mrgreen:
Pozdrawiam

Aha pozwoliłem sobie Ciebie dodać do członków grupy "KUJAWSKO-POMORSKIE"
Marzec 2007-Luty 2008 - Seat Ibiza 92rok 1,2 system Porsche
Wrzesień 2008-Sierpień 2009 - Mitsubishi Colt 98rok 1,3 automat
od wrzesień 2009 - Ford Mondeo 98rok 1,6 B+G
Najlepszy misiek w niechlujnym fachu ;P
adik1286
Zapalony COLTMANIAK

Auto: Mondeo

Postprzez kubeku » wtorek, 1 lut 2011, 14:57

Fajny klasyk ;-)
kubeku
Prawie Coltmaniak ;)

Postprzez Maniek » sobota, 5 mar 2011, 10:50

No ja mam ochote na takiego ale w wersji 1.4T i najlepiej body zeby ialo ORI. Mam ochote przeszczepic w takiego swoje 4G63T.
Maniek
Zapalony COLTMANIAK

Następna strona

Powrót do Colt 600-800, A152-C12